En litt annerledes utstilling står i disse dager oppført i Grafills lokaler i Rosenkrantz gate.

Av Dorthe Smeby

Gruppen Narves1biblioteket produserer og distribuerer tegneserier, fanziner, småtrykk og ulike typer hefter, og drives av Herman Breda Enkerud, Sunniva Aurora Dybvig og Christa Barlinn Korvald. De tre ble kjent og venner da de gikk på Kunsthøgskolen i Oslo, hvor de mente det manglet et utstillingsrom for illustrasjon og grafisk design. Det var også her den første Narves1bibliotekshylla ble til, som et sted hvor studenter og andre kunne presentere trykksakene sine.

– Narves1biblioteket (N1B) ble startet med et ønske om å forene godene en kiosk og et bibliotek har å tilby. Dette skjedde i 1966 da grunnlegger av N1B rev ned veggen mellom en Narvesenkiosk og et bibliotek. Disse to institusjonene har siden vært svært viktig for hva N1B er og står for, sier de tre bak prosjektet.

– Hylla benyttes av mange grafisk design- og illustrasjon-studenter, og flere begynte å lage små bøker og fanziner. Å distribuere selvpubliserte bøker og motivere andre til å publisere selv er en av hovedpilarene i N1Bs filosofi. 

Narves1biblioteket slik vi kjenner det i dag er et multikonsern bestående av en rekke underorganer som blant andre N1B TECH, Narves1bibliotekets opplevelsessenter i Bergen, Narves1clothing, Narves1Cinemateket (kommer på nyåret), N1B Academics, Institutt for bruk, N1B Mediehus og det nyetablerte N1B TV og N1B TV Shop. Og nå også OBS! Narves1biblioteket Hypermarked.

Utstillingen OBS! Narves1biblioteket Hypermarked i Grafills lokaler beskrives som N1Bs største varehus, og fører alt innen det trykte medium og litt mer. Her finnes alt fra fanziner, bøker og plakater til keramikk, tekstilvarer og kassetter, og inneholder også en kafeteria hvor det er lov å sette seg ned og prøvelese varer fra sortimentet. Lokalet er utformet av N1Bs egne interiør- og møbelsnekkere, med ønske om en avslappende og spennende julehandel.

– Vi fører varer fra etablerte og uetablerte utøvere, folk fra både Norge og utlandet, som skriver, tegner, er kunstnere, musikere, lager tegneserier eller folk som gjør noe helt annet. Så lenge de vil lage noe, sier N1B selv.

– N1B produserer også egne hefter, filmer og tegneserier både sammen og som enkeltutøvere. N1B gir jevnlig ut Mennesker Med Håp For Fremtiden, et blad som vil forene tekster og tegneserier laget av inviterte bidragsytere og Christa Barlinn Korvald og Herman Breda Enkerud er redaktører. Neste utgave ble lansert 14. desember og utkommer denne gangen i Donald Pocket-format.

Utstillingen står til og med 18. desember.