Den 12. juni lanseres det nye, nettbaserte tegneserietidsskriftet Empirix, som vil mette et lenge etterlengtet behov for et profesjonalisert tegneserietidsskrift i Norge. Formålet er å ta tegneserier på alvor som medium, og være et sted hvor både serieskapere, lesere og bokhandlere kan finne informasjon og påfyll.

Av Dorthe Smeby

Det har lenge vært behov for et profesjonalisert tidsskrift relatert til tegneserier i Norge, og Grafill har gått i bresjen for å få et slikt nettsted på beina. Det nye nettmagasinet som lanseres om få dager har fått navnet Empirix, og vil organiseres via den frivillige faggruppen Grafill Tegneserie.

Bakgrunnen for oppstarten er en økende interesse rundt tegneserier som medium, som igjen har ført med seg et behov for mer dyptpløyende og informativ journalistikk om emnet. Empirix´s oppgave er å være en ledende formidler av kunnskap om det norske tegneseriefaget, og håpet er også å kunne bidra til mer oppmerksomhet rundt feltet.

Ikke prioritert

- Å få plass til tegneseriestoff i media, mellom Paradise Hotel-saker og Knausgård-hyllester, har vist seg vanskeligere og vanskeligere. Det er ikke nødvendigvis redaksjonenes motvilje eller uvitenhet det står på, men plassen er rett og slett for liten, sier Erle Marie Sørheim, redaktør i Empirix.

- Men i stedet for å irritere seg over ting man ikke kan gjøre noe med er det mye morsommere å skape noe selv. Og da Grafill Tegneserier foreslo at vi kunne lage en rendyrket serienettside var det langt på vei et drømmeoppdrag.

Sørheim er til daglig bosatt i Berlin, og jobber freelance som bokanmelder for Dagbladet. Hun har også en fast spalte om Berlin i Klassekampen, og skriver på en Berlinguide som kommer på Kagge forlag til våren. Hun forteller at Empirix ønsker å være en side som både opplyser, underholder, skaper debatt og engasjerer. Målet er å informere de nysgjerrige, og gi påfyll til de allerede kunnskapsrike.

- Siden vil være en god og oversiktlig miks av intervjuer med serieskapere, anmeldelser, lengre artikler og annet relevant bransjestoff, forteller hun.

- Vi ønsker også å være et sted hvor bokhandlere og bibliotekarer kan komme for å få en oversikt over norske utgivelser. I tillegg skal vi ha en oppdatert kalender når det gjelder relevante arrangementer, hvor det er fritt fram for å sende inn tips til tegneserierelaterte ting som skjer.

Empirix vil fungere som et tredelt nettsted, med selve tidsskriftet som hoveddel. Del to vil være en forumliknende kommunikasjonsplattform hvor bransjemessige temaer kan tas opp, og del tre vil fokusere på å publisere informasjon om hva som utgis av norske serier i løpet av året.

- Vi har allerede knyttet til oss en rekke dyktige skribenter som er både kunnskapsrike og engasjerte. Dette er ikke noe hobbyprosjekt, men et sted hvor kvalifiserte folk bidrar og får betalt, understreker hun.

Økende interesse

Håvard S. Johansen i Grafill Tegneserie er selv serieskaper, illustratør og forfatter, og medlem av Empirix-redaksjonen. Han har drømt om en felles plattform for tegneserier i flere år, og sier seg enig med Erle Sørheim i at behovet for et rendyrket seriemedium har oppstått i kjølvannet av at aviser og andre kanaler ikke helt vet hva de skal gjøre med sjangeren.

- For tiden ser vi et stort oppsving i tegneserier som litterært nisjeprodukt, mens det virker som om populæriteten daler for tegneserier som massemedium. Noe som definitivt er et meget interessant fenomen, sier han.

Johansen trekker frem blant andre Frankrike som foregangsland, hvor kunsttegneserier har vært i vinden helt siden 90-tallet. Han tror at ettersom folk oppdager at tegneserier også er for voksne, vil det være stadig flere som får øynene opp for genren her til lands.

- Faktum er allikevel at per dags dato er tegneserier sin helt egen sidestilte greie, som ofte faller mellom to stoler, sier han.

- Og det er nettopp dét vi i Empirix håper å kunne gjøre noe med!

Lanseringen av Empirix foregår på Serieteket, torsdag 12. juni kl. 20.00.