Når Norges beste tegneserie skal kåres ser juryen etter nyskapende og personlige arbeider, ispedd en unik strek og fengslende historiefortelling. Fristen for å sende inn bidrag er 15. april.

Av Dorthe Smeby

Årets Tegneserie er et samarbeid mellom Tronsmo bokhandel, Serieteket Deichmanske Grünerløkka og Grafill, med som formål å finne den beste tegneserien gitt ut i 2016 og 2017. Prisen, som deles ut under Oslo Comics Expo fredag 9. juni, har som hensikt å løfte og sette fokus på norske serieskapere, samt belyse viktigheten av et faglig sterkt miljø for utøverne. Vinneren skal kåres av en jury bestående av prisens stiftere, som består av Terje Thorsen, Eivor Vindenes og Berit Petersheim.

– Årets Tegneserie er en pris på 30 000 kroner skal hedre den beste tegneserieutgivelsen, og gis til en tegneserieskaper som har utmerket seg på et høyt faglig nivå i året som har gått, sier jurymedlen Berit Petersheim.

– Tegneserien kan være for alle aldersgrupper; barn, ungdom, voksne, eller en blanding, utgivelsen må være utgitt på et norsk forlag, beregnet på et norsk publikum og være en selvstendig utgivelse. Prisen deles ut med pomp og prakt under Serietekets tegneseriefestival Oslo Comics Expo.
 
Petersheim forteller at tanken bak prisen var å løfte statusen tegneserieskaperes status - ikke bare med heder og ære, men med en pengesum som er av betydning.

– Med prisen ønsker vi at hardtarbeidende tegneserieskapere skal kunne arbeide nettopp med å lage tegneserier. Tegneserieskapere livnærer seg ofte gjennom andre oppdrag innen illustrasjon og grafisk design og liknende, og vi vil gjerne at de skal kunne fokusere på å kun lage gode tegneserier. Vi håper også at Årets tegneserie kan stimulere til flere norske tegneserieutgivelser.
 
– Hva ser dere etter i hovedsak når dere skal kåre Årets Tegneserie?

– Vi ser etter nyskapende arbeider som bruker tegneseriemediet til å gjøre ting som ikke er mulig i andre kunstdisipliner, og etter dypt personlige uttrykk hvor både strek og fortelling oppleves helt unike. Kort sagt ser vi etter tegneserier som engasjerer oss og  evner å få oss begeistret! Jeg vil oppfordre alle som tenker at sin serie er en god kandidat til Årets tegneserie til å sende inn sitt bidrag.

Fjorårets vinner
Tegneserietegner og illustratør Anja Dahle Øverbye gikk av med seieren for Årets Tegneserie i 2016 med utgivelsen Hundedagar. Utdannet fra både kunstskolen i Bergen og med en bachelor i visuell kommunikasjon fra Kent Institute of Art & Design i England bor og arbeider Øverbye nå i Oslo. Her jobber hun både med illustrasjonsoppdrag og egne kunstprosjekter, men har siden hun var ferdig utdannet i 2006 fokusert mer og mer på tegneserier. Illustrasjonene hun skaper er fulle av følelser, liv, underfundighet og stemning, akkompagnert av et uttrykksfullt og interessant persongalleri. En sart og følsom blyantstrek veksler mellom skravering av flater, delikat skyggelegging og sirlige detaljer, noe som gir tegningene både høy estetisk kvalitet så vel som dynamikk.

– Hundedagar er ei oppvekstskildring om vennskap og det å bli holdt utenfor - ein ganske universell tematikk som dei fleste vil kjenne seg att i, sier Anja.

– Historia finn stad i ei lita bygd på Vestlandet på 90-talet, og mykje av handlinga er sjølvbiografisk. Eg jobber med lengre historier, og boka er ein teikneserieroman på over 60 sider, så det er mykje jobb å få historia til å flyte og henge saman. Det er vel den største utfordringa med teikneseriemediet for min del. Persongalleriet gir seg litt sjølv ut frå handlinga i boka, men eg prøver å være bevisst på at ein ikkje skal møte for mange karakterar. Då kan lesaren fort bli forvirra, og får ikkje knytta seg til alle dei ulike karakterane dei blir introdusert for.

– Hvordan har det gått med Hundedagar siden du vant?

– Eg merka at oppmerksomheita rundt boka fekk ein oppsving etter at eg vant, så det var veldig kjekt. Det var mange utenfor teikneseriemiljøet som fekk med seg prisen, så den nådde breitt ut og ikkje berre til sin eigen bransje. Eg fekk fleire gode kontakter og det blei gjort ein del intervju i etterkant, også var det selvfølgelig kjekt å vinne pengar, det kom godt med. Så all ære til dei som gjekk i bresjen for ein ny teikneseriepris! Seinare i år kjem Hundedagar ut på engelsk, noko som er veldig spanande. No for tiden jobbar eg med teikneserieromanen Bergen, som eg vonar er ferdig om eit år. Den er både lengre og meir gjennomarbeida enn Hundedagar, så det er mykje jobb. Men gøy!