Siden Norske Hemmeligheter ble startet for elleve år siden har tusenvis av hemmeligheter blitt illustrert. Hvordan tegner man egentlig folks innerste tanker og følelser?

Av Dorthe Smeby

"Jeg føler at månedene med karantene har gjort at jeg ikke klarer å være sosial lengre".

"Jeg er utbrent og deprimert, men tør ikke si det til arbeidsgiver og venner. Coronaviruset gir meg rom til å ta en pause fra alt og samle krefter igjen".

"Jeg blir litt glad av å lese andres hemmeligheter for da innser jeg at jeg ikke er alene..."

Norske Hemmeligheter ble startet i 2009 av Cathrine Louise Finstad, og er et digitalt kunstprosjekt inspirert av amerikanske Post Secret. Konseptet går ut på at man kan sende inn sin hemmelighet helt anonymt, hvor et utvalg blir illustrert og publisert. Siden oppstarten har over 100 000 bekjennelser blitt sendt inn, og gjennom Norske Hemmeligheters app kan hvem som helst bidra med både hemmeligheter og illustrasjoner til prosjektet.

– I starten handlet det mest om å sette illustrasjon til tekst. I dag har det blitt et stort fellesskap med fokus på mer åpenhet og mindre skam. Det har utviklet seg til et samfunnsprosjekt med illustrasjon som formidlingsverktøy, sier Finstad. Hun har jobbet med egne prosjekter innenfor illustrasjon på deltid og heltid i 13 år. De siste fire årene har hun også jobbet som illustrasjonsagent, i tillegg til å drive Norske Hemmeligheter.

– Illustrasjonene kan gi en inngang til å snakke om et vanskelig tema. For eksempel har jeg hørt mange historier der folk har diskutert det visuelle for så å kunne bevege seg inn på selve tematikken i teksten. Det er kanskje ikke lett å gå rett på en prat om et sårbart tema som ensomhet og vold, men alle kan snakke om figuren ser gøyal ut, fargene eller hva de tenker om det konkrete de ser. Så kan diskusjonen utvikle seg videre til å snakke om selve tematikken. Og kanskje tør man si "sånn har jeg det innimellom også"? Det er spennende å se hvor mange ulike løsninger det finnes på en hemmelighet. Jeg er så takknemlig for alle som engasjerer seg!

Norske Hemmeligheter har også samarbeidet med Blå Kors hvor de har samlet inn hemmeligheter med fokus på de ulike hjelpetilbudene tilgjengelig for de som sliter med avhengighet. De har satt søkelyset på psykisk helse, og hatt et eget prosjekt viet tema ensomhet. I år hvor hverdagen har blitt snudd på hodet for de fleste har prosjektet fungert som en ventil hvor folk kan dele sin frustrasjon, bekymringer og engstelser, samt få utløp for alle tingene man ikke våger si høyt.

– Hva slags hemmeligheter er vanskeligst å illustrere? Når trår man ekstra forsiktig?

– Hemmelighetene som handler om vonde temaer som for eksempel vold og overgrep er vanskelige. Man vil behandle teksten med respekt og være varsom for hvordan illustrasjonen kan tolkes og oppleves av den som har sendt inn hemmeligheten sin.

– Hvordan du har funnet din egen vei i illustrasjonsyrket og hvordan denne reisen har vært?

– Norske Hemmeligheter har spilt en stor rolle, først og fremst for å plassere meg på kartet. I tillegg styrte det mine egne illustrasjonsoppdrag til å handle mest om mennesker, relasjoner og livet. For eksempel å lage et dokumentasjonsprosjekt om hvordan det er å være nabo i en kommunal blokk eller visualisere et arbeidsmiljø. Jeg liker å vise fram informasjon som fulle setninger og illustrasjon, ikke bare statistikk basert på et avkrysningsskjema.

Illustratør Cathrine Louise Finstad har visualisert norske hemmeligheter siden 2009 (foto Kjetil Haugen).

Klikk for å se bildet "Cathrinefinstad Web" i full størrelse

Illustratør Cathrine Louise Finstad har visualisert norske hemmeligheter siden 2009 (foto Kjetil Haugen).

– Hvilke planer har du for Norske Hemmeligheter videre?

– Vanligvis holder jeg en del foredrag om prosjektet der jeg blant annet presenterer hemmeligheter som er relevante for kunden min. For Finn.no har jeg for eksempel funnet fram hemmeligheter folk har sendt inn relatert til bruktsalg og jobbannonser, mens jeg for Kommunesektorens Organisasjon snakket om hemmeligheter relatert til politikk og påvirkning. Det er det som er så fint med hemmeligheter - de handler om alt mulig! Hvert øyeblikk er det jo også tid for julebord, det har jeg masse hemmeligheter om dersom noen skal arrangere noe smittevernvennlig og mangler et kulturelt innslag! Siden det nå ikke er mulig å holde foredrag jobber jeg med å lage digitale produkter som jeg håper kan bli en ny inntektskilde. Akkurat nå om dagen er jeg midt i en flytteprosess og oppstart av nytt illustrasjonsbyrå, Heiaklubben. Mye er fortsatt hemmelig, men jeg kan avsløre at det handler om å heie på hverandre!

Les mer om Norske Hemmeligheter