Akkurat når kreativiteten velger å trenge seg på er vanskelig å forutsi, og hvor man drar i søken på inspirasjon er individuelt og varierer fra person til person. Noen reiser til Bali, andre stikker ned til kaféen på hjørnet. Uansett hvor det er, være seg et lite sted, en by, et fremmed land eller et område, gir det noe man kan ta med seg videre i form av inntrykk, assosiasjoner, impulser og følelser.

Av Dorthe Smeby

Halvor Bodin, grafisk designer
www.halvorbodin.com

Jeg reiser gjerne mange steder, men akkurat her betyr mye for meg. Dette er Vardefjell på 1182 moh. i Nes Østmark (Nesbyen). Toppen ligger nær grensa til Gol og Valdres. Her er det 360-graders utsikt mot Hallingdal, Gol, Valdres, Vassfaret og Hemsedal. I synsranden kan man støte på både Leif Anisdahl, Knut Bry og Martin Biehl. Det er ikke så høyt, langt, eksotisk eller spektakulært, men det er nettopp det som tiltaler. Her på snaufjellet er det stille, øde, mennesketomt, dyrerikt, kaldt og vindfullt. På sykkeltur i høst møtte jeg på en stor elg, og noen observerte bjørn rett i nærheten for et par år siden. Noen ganger er Mikkjel Fønhus mer interessant enn Pierre Bordieu. I sin ungdom gikk min mormor hver sommer med kyrne fra dalen og opp til setra nedenfor dette fjellet. I dag har Nesbyen Freeride restaurert de gamle krøtterstiene for downhill- og endurosykling. Det som inspirerer meg mest er nok å kjenne familiær tilhørighet til et sted, noe som gir lav hvilepuls og normalt blodtrykk.

Are Kleivan, grafisk designer
www.themetricsystem.no

I Gan, omtrent 40 minutter unna Oslo og kontorene til The Metric System, ligger hytta mi. En enkel, rød liten stue midt i skogen, med utsikt over den mektige Øyeren. Der er det ingenting å finne på, og det er ingen som finner meg der. Jeg er ikke noe utpreget naturmenneske, så mange vil nok synes at jeg ikke utnytter dens potensiale. Men for meg ligger rekreasjonen nettopp i det å slippe å gjøre noe fornuftig, i å kjede meg. Når jeg ikke er opptatt med å holde liv i glørne på vedkomfyren, spikker jeg kanskje på en pinne eller glaner etter noen dyr. Jeg har alltid med meg tegnesaker og skissebok, men når sant skal sies har jeg knapt tegnet eller skrevet så mye som en bokstav der noen gang. Skogen er egentlig et sted jeg tømmer hodet, snarere enn å fylle det med inntrykk. Et sted jeg slipper å bli inspirert. Et sted for unspirasjon.

Erland G. Banggren, art director
www.erlandbanggren.com

Hadde jeg sagt at jeg reiser et spesielt sted for inspirasjon ville jeg nok jugd. Inspirasjonen kommer i rykk og napp, gjerne fra musikk, internett, fest, bladhylla og trikketurer… Oftest fra tida jeg bruker utenfor kontoret. Men jeg drar stadig til London, hvor jeg bodde noen år. Byen rommer noen av mine beste venner, samt favorittsteder som Tate Britain, Charlotte Street News, London Fields, White Hart Lane og The Beigel Shop. Alltid inspirerende!

Linn Ramm Østgaard, grafisk designer
www.linnramm.no

Å reise syntes jeg er den beste formen for inspirasjon, fordi man møter så mye som er nytt og annerledes. Min favorittby er Stockholm, der jeg bodde i fem år. For hver gang jeg besøker byen har det dukket opp nye butikker, barer, magasiner og pakninger. Svenskene er flinke på velutviklede og gjenomførte konsepter. Det er ikke bare det visuelle som inspirerer, det er også den initiativrike mentaliteten og drivkraften. Det gir energi.

Janne Christensen, illustratør
cargocollective.com/jannechristensen

Jeg trenger ikke reise så langt for å få inspirasjon egentlig. I og med at jeg som regel sitter hele dagen foran dataen, er det naturlig at jeg sitter og ser på alt og ingenting på internett. Jeg tror jeg kan sitte i timesvis å bare kikke på forskjellige ting, for så å komme på at jeg faktisk må lage noe selv. Internett er fint, så lenge man klarer å beherske seg. Inspirert blir jeg hvertfall. Enten det er etter fem minutter, eller litt for mange timer.