Nytt år, nye muligheter heter det visst. Og det er ikke til å komme bort fra at mange starter et nytt kalenderår med å sette seg visse mål for månedene som kommer. Noen i storskala, mens andre handler om de små og hverdagslige gjøremål. Noen vil reise mer, andre vil lære seg et spesifikt program eller ny teknikk. Enten man kaller det nyttårsforsetter eller bare ønsker for 2017 - her er fem kreatives planer for det nye året.

Av Dorthe Smeby

Alfred Holmen, designer i Designit
designit.com

Jeg føler at nyttårsforsett som brand ikke har den største troverdigheten, men det er jo alltid lurt å sette seg mål? Rent faglig har jeg tenkt at jeg skal bli en svamp, men ikke hvilken som helst svamp, en veldig målrettet svamp. Det finnes så mange flinke designere på jobb der ute i den store verden som ser på design med andre briller enn mine egne. Så jeg vil være en målrettet svamp som utforsker andres briller. Rent praktisk har jeg ikke helt løst det, vi interaksjonsdesignere har jo IXDA (shoutout!), så starten blir vel å hoppe inn i SDN (service design network)? Ser i hvert fall frem til 2017, og håper det blir enda et år der design kan vise seg fra sin beste side.

Trond Fernblad, kreatør og grafisk designer i Fasett
fasett.no

Jeg har mer et ønske enn et forsett for året 2017, og det er å få gjøre mer pakningsdesign og utvikle meg i dette. Utover det skal jeg forsøke å lære meg MailChimp, SquareSpace, Sketch, Final Cut pro, After Effects, Photoshop, Adform, Pagemaker, Innvision, Zeppelin, Slack, Evernote, Keynote, Basecamp, Google Drive, Wordpress og Craft blant annet. Så det er nok et lite forsett baki her allikevel.

Simen Braathen, kreatør i BRUNCH og dokumentarfilmskaper
brunchoslo.no

Jeg startet fjoråret som gründer av det lille, kreative byrået BRUNCH. Så for året som gikk var målet rett og slett å overleve. Det greide vi, så i år er forsettet å få med flere kunder til å satse på underdogs som oss. Lage kommunikasjon som oppleves mindre som reklame og mer som noe nyttig, kulturelt relevant og sant for folk. Gjøre litt mer ”kiling i magen” og litt mindre ”skyt meg i fjeset”. Også håper jeg vi får samarbeide med masse bra folk. Så ta gjerne kontakt om du har et prosjekt du vil sparre på.

Linn P. Haldheim, freelanceillustratør

Ja så absolutt! Jeg har mange, men de kan vel egentlig like gjerne kalles mål for året 2017. Jeg liker å sette meg mål og delmål, og synes det er en ypperlig måte å hige etter mer lærdom og flere opplevelse. For det første har jeg lyst til å kjøpe meg tegnebrett, og lære meg det til fingerspissene. Eksperimentere mer med teknikker, materialer og utstyr - tenke mindre og produsere mer. Slutte å være så flink til å rydde arbeidsbordet mitt hjemme, og heller bare la det flyte med ark, tusjer, blyanter og annet. Da er det også så mye lettere å sette seg ned og fortsette dagen etter. Jeg har også lyst til å oppleve Madrid og Helsinki, og håper jeg får det til. Reisemål med spennende arkitektur og pulserende designmiljøer gir meg masse inspirasjon. Dessuten har jeg lyst til å se flere spennende utstillinger det kommende året, og være flink til å oppsøke både gallerier og andre kulturinstitusjoner.

August Skare, utvikler i Bakken & Bæck
bakkenbaeck.com

Jeg liker egentlig ikke å sette nyttårsforsetter, verken faglig eller personlig. Når januar er ferdig og hverdagen har inntatt deg er målene allerede glemt. For faglige mål tenker jeg at man ikke kan sette de i års-bulker. For min egen del er de mer flytende, og man blir egentlig aldri utlært. Jeg har alltid faglige mål jeg strever med for å bli enda flinkere. For tiden innebærer det å lage nettsider som er tilpasset alle. Vi har raskt internett, dyre datamaskiner og telefoner og har ingen nevneverdige funksjonshemminger, men dette gjelder ikke alle. Derfor er det viktig å komme seg ut av sin egen boble slik at man kan forbedre digitale tjenester for alle.