"Streken er presis og klar samtidig som den er vill og full av råskap. Hun utnytter et begrenset format til det fulle og kjører på så brutalt at det blir sympatisk". Juryens begrunnelse av Årets Tegneserie 2020 er full av lovord - vinneren er Mette Hellenes.

Tekst: Dorthe Smeby
Illustrasjoner: Mette Hellenes

Den norske billedkunstneren, tegneserieskaperen og karikaturtegneren Mette Hellenes vant nylig Årets Tegneserie 2020 for utgivelsen Kebbelife - Burning Babe, som samler arbeider utført over fem år. Med en helt særegen rå og grovkornet strek fremstiller hun virkeligheten både realistisk og brutalt. Ingenting legges imellom når hverdagslivet til Mette og Vanessa skildres, basert på Mette Hellenes selv og venninnen, kunstner Vanessa Bairds, navigering gjennom Oslos kunstnermiljøer, hverdagssituasjoner og uteliv.

– Her er alt som er trykket i Morgenbladet og Billedkunst fra 2014 til 2019 kronologisk. Mye av materialet var dagsaktuelt da det ble laget. Ting som skjedde i offentligheten. Det er ikke sikkert man husker eller fikk med seg alt, men jeg håper leseren vil finne det verdt å lese uansett, sier Hellenes.

Mette Hellenes er utdannet fra Kunst- og håndverkskolen og Statens Kunstakademi, og fikk idéen til Kebbelife på tidlig 90-tall. Navnet Kebbelife kommer fra kebbe, en matrett fra Midtøsten som ble inntatt hyppig av både Mette og Vanessa da de delte atelier i nærheten av Torggata.

– Hvordan vil du beskrive din egen stil som illustratør? Er den i stadig utvikling eller har du slått deg til ro med ett uttrykk?

– Man har jo et uttrykk som man utvikler. Jeg startet tegneserien med en ganske enkel, uslepen svart hvitt strek. Selvbiografisk. Så holder man på. I mitt tilfelle har det blitt mer farger og detaljer, mer om samfunnet og mindre tekst akkurat nå. Ellers så jobber jeg jo med akvareller og andre ting enn Kebbelife. Akkurat nå strikker jeg en frakk til hunden min.

– Kan du si litt om hvordan du går frem når du har en levering; fra tankeprosess/idé/handling til ferdig tegning?

– Jeg velger hva jeg vil lage selv. Noen ganger skjer det ting i samfunnet som er opplagt å bruke, andre ganger leter jeg i aviser og lignende for å finne noe jeg kan ta tak i. Jeg kan skisse litt, skriver replikker, lage noen vinklinger, og så bruker jeg det som sitter best.

– Hvordan er det å være satiretegner om dagen, er det ting og situasjoner du føler du ikke kan illustrere? Og hvor går grensene her for deg personlig?

– Når folk blir halshugget på gata, så er det klart man unngår visse temaer. Og tidene har forandret seg. Alt kan spres til folk som misforstår konteksten, ikke har humoristisk sans, selvironi, blir krenket. Det er jobben min å ta det ut og tulle med ting. Da er det ikke lurt å føle seg hemmet. Jeg prøver å etterleve det.

– Hva hadde du blitt om du ikke hadde blitt tegneserieskaper...?

– Da jeg ikke kom inn på kunstakademiet i Trondheim var planen å studere jus. Men så kom jeg inn i Oslo.

Årets tegneserie ble i år delt ut for femte gang, og skal hvert år gå til en norsk tegneserieskaper som har utmerket seg på et høyt faglig nivå. Utøveren skal også ha produsert den beste norske tegneserien i perioden 1. april 2019 til 31. mars 2020, og prisen deles ut av Serieteket - Deichman Grünerløkka, Grafill og Tronsmo bokhandel. Formålet med Årets tegneserie er å bidra til å løfte fram og hylle norsk tegneseriekunst, og med følger også en pengepremie på 30 000 kroner. I juryen satt Terje Thorsen (Tronsmo bokhandel), Inga Sætre (Grafill) og Berit Petersheim (Serieteket, Deichman Grünerløkka)

Juryens begrunnelse var blant annet følgende: "Vinneren av Årets tegneserie 2020 er en tegner som ikke er glad i regler, og heller ikke lar seg bekymre nevneverdig av det formelle men som behersker håndverket på en unik måte. Fra sin helt egne posisjon ute i kulden skildrer hun de av oss som er inne i varmen med grovkornet gru - på en nydelig og oppløftende måte. Årets vinner er en ekte original som står på et sted der bare hun står og som kan ta seg store friheter fordi hun er så nådeløst sjølutleverende. Hun er en av de mest morsomme og minst forfengelige kunstnerne vi har."

Les mer om Årets Tegneserie