I 2018 tildelte Grafill stipend til et nytt tegneserieforlag i Trondheim, Træsh Forlag, som nå har gitt ut sin første utgave - Træsh Times!

Forlaget ble startet av Zarina Saidova og Ingrid Blix Dyrseth; Ingrid jobber som freelance illustratør og studerer front-end utvikling på siden, mens Zarina jobber fulltid som illustratør i Skogen Design og Utvikling. De møttes da de gikk Illustrasjon ved Høyskolen Kristiania og ble fort venner. Ideen om å starte forlag kom to år senere på en burgersjappe en kald vinterkveld.

– Vi ville starte et forlag fordi vi følte det var noe som manglet i tegneseriekulturen i Trondheim. Det er mange gode kreatører og vi vil framheve dem!

Navnet kom også ganske naturlig frem på en fest, da de snakket om at tegneserien skal være gøy, annerledes og litt trashy. Så boom! da var plutselig navnet Træsh.

Dette var den morsomme oppstartsfasen, men så har den seriøse delen startet med registrering av navnet, bedriftsregistrering, skatt, bankkonto, avtaler og kontrakter. Etter dette kunne vi endelig starte!

Træsh Times, er duoens første utgivelse som kom ut i juni 2020. Utgaven ble en avis og er en samling av 12 forskjellige tegneserier fra forskjellige illustratører. Temaet for avisen er «Mens alt var stengt» og handler om Covid-19 og hva folk gjorde da de var «låst» inne i hjemmene sine: Har de fått ny hobby? Ble de gærne? Eller la de på sofaen og så på The Office for nittende gang?

– Dette er vår første utgivelse, og vi valgte avisformatet da det er annerledes og spennende. Formatet minner også om tegneseriesidene som pleide å være i søndagsavisene på 1900-tallet.

– Vi håper å få lage masse mer morsomt, involvere flere illustratører og bruke spennende formater og fremme tegneseriekulturen og selvfølgelig bare ha det gøy mens vi gjør det! Vi skal også søke MER stipend og anbefaler alle med en liten idè de brygger på, å gjøre det samme.

Avisene ble printet i Storbritannia av Newspaper Club og støttet av Grafill og Norsk Illustrasjonsfond.

www.traeshforlag.no

www.instagram.com/traeshforlag

Les mer om Grafillstipend her

Alle foto: Elisabeth Anstensen