Hvordan lage en bra portfolio? Hvordan skriver man en god kontrakt? Hvor viktig er det med praksisplass? Og hvordan forbereder man seg best mulig på arbeidslivet? Som student er spørsmålene mange, og temaet kan virke stort og uoversiktlig. I en artikkelserie på flere deler snakker vi med kreative utøvere om ulike aspekter ved overgangen fra skolehverdag til jobb for gode råd, tips, what not to do og nyttig lærdom på veien.

Av Dorthe Smeby

Oda Wahl fra Oslo ble tidlig introdusert til kreativ utfoldelse, og mener selv hun har arvet ønsket om et kreativt yrke etter å ha vokst opp med en far i reklamebransjen og en mor som var kokk. Det skulle likevel ta noen år før hun fant ut at grafisk design var veien å gå, en bestemmelse hun tok etter et år på Designinstituttet. Designinstituttet er et ettårig forstudium med fokus på mange ulike deler av designfaget, med som mål å la studentene prøve seg innen ulike felt som industridesign, interiørdesign, arkitektur og illustrasjon. Oppdagelsen førte Oda videre til grafisk design på Westerdals, og i dag jobber hun i Oslo-byrået Tank.

– Hvor tidlig i studiet begynte du å forberede deg på å søke jobb, og hvordan gjorde du research rundt dette?

– Fra jeg begynte på Westerdals hadde jeg alltid i bakhodet at jeg måtte bygge opp en portefølje, da jeg visste at dette var nøkkelen til en eventuell jobb i fremtiden. Jeg begynte vel aktivt å forberede meg på å søke jobb rundt midten av andreklasse. Jeg bestemte meg for at jeg ønsket å gå ut i praksis, og her måtte vi selv søke hos byråer om en praksisplass - en prosess som jeg i senere tid skjønte var ganske lik prosessen om å søke jobb. Etter å ha fått prøvd meg på min første mappevisning, fikk jeg tilbudet om praksisplass hos Metric. Her lærte jeg mye faglig samtidig som jeg fikk et innblikk i hvordan det faktisk er å jobbe i et designbyrå. I tillegg til å være lærerikt skaper man også kontakter som senere kan åpne dører for videre arbeid, som i mitt tilfelle hvor jeg fortsatte å jobbe freelance for Metric. Oppholdet mitt hos denne talentfulle og kule gjengen gjorde meg definitivt rustet for arbeidslivet og jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk muligheten til å være en insider der, da det var dette som forberedte meg mest på arbeidslivet. Det gjorde også prosessen med å søke jobb enklere, når jeg kunne støtte meg på erfaringen om at mappevisning ikke var like skummelt som jeg trodde!

– Kan du fortelle litt om hvordan prosessen med å søke jobb var - måtte du søke mange steder? Og hvordan forberedte du deg i forkant av intervjuer?

– Jeg visste at jeg ønsket å bli i Oslo, og etter erfaringen fra Metric at jeg også ønsket å jobbe i et ikke alt for stort byrå som drev med arbeid innen de designområdene jeg selv brenner mest for. Jeg brukte god tid på research og laget en liste over de jeg syntes var de mest relevante og aktuelle byråene for meg. Fremgangsmåten min for å ta kontakt med byråene var relativt uformell da jeg kun sendte ut en mail med litt informasjon om meg selv og det viktigste av alt; link til porteføljen min. Byråer har ikke alltid så mye tid til å se igjennom porteføljer, så jeg tror det å ha en portefølje som er lett tilgjengelig, enkel og ryddig er viktig. Tank var et av byråene som sto på toppen av listen blant steder jeg hadde tenkt å søke på, og midt i bachelorperioden min utlyste de en ledig stilling. Jeg hadde akkurat blitt ferdig med nettsiden min og så vidt begynt å sende ut e-poster på dette tidspunktet, og det er her jeg takker meg selv for at jeg var ute i god tid med å forberede meg! Dette var som sagt midt i en hektisk bachelor, og hvis jeg ikke hadde gjort klar porteføljen og nettsiden fra før av tror jeg faktisk ikke jeg hadde hatt muligheten til å søke på stillingen da bacheloroppgaven tok opp så mye av tiden min. Jeg ble innkalt til intervju, og en uke senere ble jeg tilbudt jobben. Det var en fantastisk følelse å kunne fortsette med bacheloroppgaven og vite at jeg hadde noe å gå til når jeg var ferdig, så mitt beste tips er derfor å være tidlig ute og alltid være forberedt! Jo før man starter å bygge opp en god og innholdsrik portefølje, jo bedre.

– Hvordan var overgangen fra skolebenken til fulltidsjobb? Hva var de største forskjellene og var det noe du gruet deg til?

– Den første perioden i ny jobb var både spennende og hektisk, fordi jeg begynte hos Tank allerede før jeg var ferdig på Westerdals. Det er alltid litt skummelt å begynne i ny jobb, men jeg var veldig glad for at jeg allerede hadde erfaring fra hvordan det var å jobbe i et byrå, noe som gjorde prosessen litt mindre skummel. Som nyutdannet følte jeg meg naturlig nok usikker på mye, noe jeg fremdeles kjenner på, men det viktigste er nok bare å være åpen for å lære og ikke være redd for å spørre. Jeg har masse spennende å lære fra kollegaene mine som har vært i bransjen i mange år, men liker også å ha tro på at jeg som nyutdannet har ting å bidra med som kanskje er nytt for dem.

– Den største forskjellen mellom studie og jobb er kanskje tempoet. Som student hadde man mye bedre tid til å løse en oppgave. I arbeidslivet går alt mye fortere og man jobber som regel alltid med flere prosjekter parallelt. I starten var dette uvant og jeg ble fort litt stressa, men det er rart hva man vender seg til. Nå er det faktisk deilig å ha flere ting å jobbe med samtidig. Jeg føler meg mer effektiv og har lært meg å ta raskere men bedre avgjørelser. Før brukte jeg mye lenger tid på å ta en avgjørelse, men det hadde også kanskje noe med at vi generelt hadde mye mer tid på prosjekter i studietiden…

– Hva er arbeidsoppgavene dine hos Tank? Og hva er den mest interessante casen du har fått være med på hittil?

– Arbeidsoppgavene mine varierer veldig, og jeg jobber med alt fra redaksjonell design og emballasje til identitet og web. Jeg syns det er veldig gøy å jobbe i et byrå som gjør så mye forskjellig, og trives godt med en hverdag som består av så mange varierte oppgaver. Den mest spennende casen jeg har fått jobbe med hittil vil jeg si er et emballasjeprosjekt jeg arbeider med for øyeblikket. Her får jeg utforske, oppdage og lære mye om hvordan flater og trykk kan behandles som jeg ikke har så mye kunnskap om fra tidligere. Trykk og trykketeknikker er noe jeg fikk liten erfaring med som student, da vi ikke hadde midlene til dette på skolen. Og for en fattig student blir det fort dyrt å utforske dette på egenhånd. Men på grunn av de varierte arbeidsoppgavene i Tank er dette noe jeg nå får muligheten til å dykke dypere inn i, som er utrolig spennende.

– Er det noe du savner med studentlivet?

– Foreløpig er det veldig lite jeg savner, men det er kanskje fordi jeg trives så ekstremt godt der jeg er i dag. Oppgavene på Westerdals var veldig åpne, så hvis det skulle være noe jeg savner må det være å ha den kunstneriske friheten til å skape og vinkle oppgavene akkurat slik man selv ønsker. Det er flere begrensinger i arbeidslivet, og utfallet blir ikke nødvendigvis alltid slik man ønsker da det er flere faktorer som spiller inn og som man må ta stilling til. Men siden jeg faktisk har et liv med fritid etter klokken fem, noe jeg følte jeg ikke hadde når jeg studerte, har jeg tid til å holde på med mine egne småprosjekter hvor jeg selv kan styre skuta.

odawahl.com