Forrige uke i Fantastisk Fredag handlet det om mat/drikke/forpakning/hyttetur, denne fredagen handler det om bøker. Vi har rett og slett spurt om et knippe flinke folk vil dele bøker de finner inspirerende, morsomme, kjedelige, pene osv. Så er det bare for deg å skrive de du finner mest interessante på ønskelista.

Eriksen / Brown #

Vi har valgt fra bokhylla i studio. Hvis vi skulle velge helt fritt, hadde det blitt helt umulig. De utvalgte bøker er alle singulære, fokuserte verk i både innhold og design.

Gerhard Richter's Atlas
Helt insane. Kunst i bokform. Bokstavelig talt.
1.utgave (1997) går for ca. 850$

www.thamesandhudson.com/Ger...
www.gerhard-richter.com/art...

Printed Matter \ Drukwerk
(Robin Kinross, Jaap van Triest & Karel Martens)

Et livsverk grafisk design. Betydelig og relevant på tvers av tid og trender.
1.utgave går for ca. $225

www.hyphenpress.co.uk/books...

Mortadella
Christoph Hänsli, med tekst av John Berger

Dette er et eksempel på en bok som nesten kan sees på som en skulptur. Designet av Cornell Windlin, med litt typografisk hjelp av M/M Paris.

www.editionpatrickfrey.com/...

Churchward International Typefaces
David Bennewith (redaksjon og design)

Et godt eksempel på at det finns så mye uhedret i grafisk-design-verden. En bok som dokumenterer – på en uhyre fin, presis og ærlig måte. 
Dette er livsverket til en ellers ukjent typograf fra New Zealand; Joseph Churchward.

archived.janvaneyck.nl/0_4_...

Archive Peter Piller: Zeitung
Christoph Keller (red./design)

Et arkiv avisklipp som klarer så mye med så lite.
File under: Economy of means / tour de force

www.jrp-ringier.com/pages/i...

Ingrid Rognstad #

Illustratør/grafisk designer
www.ingridrognstad.com

PERSEPOLIS
En vakker og spennende tegneserie. Alvorlig, men morsom.

EGNE SKISSEBØKER
Arkiv av eget hode. Veldig gøy å bla igjennom gamle skissebøker, og se hvordan sitt eget visuelle univers har endret seg over tid.
Har mange skissebøker, fra jeg var ca fire til nå. Alt fra fettstifter og utklippa katter, til sirlige blyanttegninger og tettskrevne sider.

ROCKY OG EDITH
Ønsker meg denne boka.
Digger Rocky, blir starstruck av Martin Kellerman, og får jo ikke nok av slitsom kjærlighet.

JORDENS FORUNDELIGE LIV
En stor, fargerik bok gitt ut i Norge på slutten av 50-tallet (tror jeg..?). Darwin, Galápagosøyene, naturlig seleksjon osv. Heftige illustrasjoner av planter, dyr, hav, kjempeskilpadder, maneter, fugler, sjelett osv.

BITTESMÅENE
En veldig spennende bok. Jeg var så redd for denne boka da jeg var barn. Aller mest på grunn av illustrasjonene mot slutten. Moren til Billy´s trusler "Inn i Syndeskogen går mange, men ut kommer ingen" var heller ikke særlig betryggende.

Henrik Fjeldberg #

Grafisk Designer
Your Friends

Har funnet frem et variert utvalg bøker som har forskjellige særpreg. Designet på disse varierer fra fantastisk til håpløst, men de har allikevel satt seg godt på minnet.

Paul Rand – Conversation with students

Paul Rand er kjent for sin pedagogiske måte å legge opp designløsninger til kunder. Her har han benyttet pedagogikken til å gi noen verdifulle råd om design og designets viktighet i samtale med en gruppe studenter. Det florerer av gode sitater og samtalene innbyr til å ta del i tenkningen.

Jonathan Safran Foer – Tree of Codes

En fantastisk produksjon som man skulle tro det var umulig å masseprodusere. De gale Belgierne i Die Keure har produsert noen flotte bøker gjennom årene og klarte også denne utfordringen. Innsidene er designet av Sara de Bondt.

Hubert Selby Jr. – Requiem for a Dream

Historien er god. Filmen er flott. Men det som virkelig satte inntrykk med denne boken er hvordan Hubert Selby jr. leker seg med setningslengder for å underbygge hovedpersonens sinnstemning. Veldig effektfullt og inspirerende.

Christer Hellmark – Typografisk Håndbok

En klassiker for enhver som jobber med typografi, som ikke trenger noen lengre introduksjon. Selv har jeg 2 stk, en på studio og en hjemme, slik at jeg alltid har løsningen i nærheten.

Kreativt Forum – Form ´87

Selv om dette nok ikke er en ekslusiv bok, er det en flott oppdagelse og komme over slike utgivelser. Den gir et ærlig innblikk i design- og reklameverden på midten av 80-tallet på godt og vondt. Datamaskinen er på vei inn i bransjen, noe som gir både heldige og mindre heldige utfall.

Fiona McCarty — Eric Gill

En av historiens mest kjente typografer viser seg å ha et privatliv som absolutt ikke står i stil til den heder han har mottatt for sine arbeider. Incest, dyresex og mishandling av sine egne barn ble avslørt i denne biografien fra 1989. Boka ble funnet i biblioteket på Ravensbourne College (UK) da den var i ferd med å gå i søpla.

Jens K. Styve #

Grafisk Designer/Forfatter/Serieskaper
Tank Design

Å dela fem bøker på grafill.no er ei fantastisk anledning til å opphøga meg sjølv, til å tydeleg demonstrera kor smart, sofistikert og interessant eg eigentleg er. Det er fristande, sjølvsagt, men som alternativ har eg valgt upopulære bøker som eg likar og som eg stadig blir forbausa over at få andre bryr seg om.

1. Tank Girl, The Gifting (Alan Martin og Ashley Wood)
Først ut av underkjente og utskjelte medier er sjølvsagt teikneseriar. Utruleg nok har min store favoritt-teiknar frå 1990, Jamie Hewlett, slått seg saman med mine store favoritt i 2010: Ashley Wood, resultatet er Tank Girl, The Gifting. Historiane til Alan Martin er (som dei og var på 90-talet) til tider så skrudde og syrete at det kan bli reint for mykje, men teiknarane Hewlett og Wood løftar det opp til å bli høgverdig litteratur. Ashley Wood er forresten ein fantastisk kunstnar som vekslar mellom høg og lav kultur (billedkunst, porno, zombiar, robotar, dataspel og teikneseriar), hans hefter PopBot er mystiske og vakre og det fins i tillegg ein bunke andre kunstbøker og teikneseriar av Wood tilgjengleg.

2. Sopranos Script Book (David Chase m.fl.)
Utskjelt medium nr 2: TV. Kanskje det beste mediet for historiefortelling om dagen, og det aller beste som nokon gong har gått over TV-skjermen må vera The Sopranos. Heldigvis fins det eit par manus frå serien på nettet slik at ein kan finstudera korleis mesterhjernen David Chase går fram når han fortel historiar. I tillegg fins det altså ei bok med dei beste manuskripta frå dei tre første sesongane, boka har litt ulike manus i engelsk og amerikansk utgåve.

3. Halo ODST Gamers Guide
Utskjelt medium nr 3: Spel. Eg bestemte meg rundt 2009 for å setja meg inn i kva som foregår på spelfronten, kvifor enkelte folk brukar så mykje tid og krefter på denslags. Erfaringa er at dersom eg dykkar ned i ein eller annan (u)kultur så kjem eg over eit eller anna som gjev meg noko. I spel-verda var det særleg Halo og GTA som gav glede og inspirasjon. Etter å nyleg ha spelt gjennom Halo 4 så slo det meg at gode gamle Halo ODST står som ein favoritt. ODST er til dels utskjelt av spelnerdar fordi den er noko anna, den har eit slags film-noir/detektiv-plott, er meir nedtona og mindre heseblesande enn dei andre spela i serien.

4. Story av Robert McKee
Eg kunne sagt utskjelt medium nr 4: film, men det er vel få medier som er meir opphøga enn film i desse dagar. For den som ynskjer å skriva film, eller litteratur eller teikneseriar for den del, så er det greit å ha vore gjennom ein del teori. Boka til McKee er utskjelt (sjølvsagt), mest av folk som hatar Hollywood og er redde for å skriva historiar etter oppskrift. Sjølv har eg tru på at historieforteljing er eit handtverk som alle andre kunstformer, og denne boka har mykje å bidra med på handtverksfronten.

5. Moleskine Daily Diary 2012
Eg meiner at alle bør skriva litt kvar dag. Særleg folk som jobbar såkalla kreativt (men det gjer jo alle). Dersom ein t.d. har som nyttårsforsett å skriva ei side kvar dag, så har Moleskine noko som heiter Daily Diary 2013. 365 sider med nydelig syrefritt papir for alle dine tankar og idear som kan koma til nytte på vidt forskjellige måtar. Enkelte gongar er det reint terapautisk, å føra ein skriftleg dialog med seg sjølv.

Aslak Gurholt #

Yokoland

5 bøker (eller mer)

1
Jost Hochuli: Printed matter – Mainly books

Jost Hochuli, Robin Kinross m.fl., Verlag Niggli, 2002
Denne boken om Jost Hoschuli er en av de fineste bøkene jeg har – ikke bare på grunn av hvordan den er designet, den fine produksjonen og innbindingen – men også på grunn av hvordan den er skrevet. Av alle biografier/monografier jeg har lest om forskjellige designere er det denne som har gjort størst inntrykk på meg. Jeg tror jeg leste den omtrent da den ble utgitt, da jeg akkurat hadde begynt på Kunsthøgskolen i Oslo. I ettertid er det merkelig å se hvordan den har påvirket alt jeg har jobbet med siden. Jeg har hatt tre eksemplarer av boken. Den første ble borte for et par år siden, og da bestemte jeg meg for likegodt å kjøpe to nye. Det er mange bøker jeg har to av, men tror det kun er denne og Kim Hiorthøys Tree Weekend jeg har hatt tre kopier av.

2
Come si muovono gli animali

James Gray, Feltrinelli Editore, 1959

Dette er det absolutt beste bokomslaget jeg har sett. Omslaget er laget for boka Come si muovono gli animali (en italiensk utgave av How animals move, Cambridge University Press, 1953). I tillegg til den italienske teksten, som jeg ikke har lest, inneholder boka en rekke tegninger og fotografier som beskriver hvordan forskjellige dyr beveger seg. Det som gjør omslaget så genialt er valget av dyr til omslaget. Logoen til forlaget er en stilisert kenguru, og derfor er det naturlig nok tegningene av kenguruens bevegelser som pryder forsiden. En enkel idé men genial idé som jeg ikke aner hvem som står bak.

3
Norsk boktrykkalender / Norsk grafisk årbok

Den Typografiske Forenings Fagkomité, 1918–1974
Norsk boktrykkalender (NBK) ble første gang utgitt i 1918 av Den Typografiske Forenings Fagkomité. Den kom ut én gang i året, og ble utgitt helt frem til 1970. Bøkene inneholdt forskjellige artikler om alt fra skriftkultur og nye grafiske produksjonsmåter til kritiske tekster om utdanningssituasjonen. I tillegg inneholdt bøkene annonser og en årlig kalender. Fra 1971 endret boken navn til Norsk grafisk årbok og dermed forsvant også kalenderen. Jeg er ikke sikker på hvor lenge man fortsatte å utgi boken. Den siste boken jeg har er fra 1973–74, og ut i fra tonen i forordet kan det virke som at det var det siste året boken kom ut. Dette er en serie bøker som gir et godt bilde på fagmiljøet her til lands, og i løpet av de litt over femti årene den ble utgitt finner man selvfølgelig også en og annen interessant artikkel. Selv har jeg en ganske fin samling, men med et par hull, så om noen tilfeldigvis skulle ha en kopi til overs av årene 1918, 1920, 1923–1930, 1932–1934 må de gjerne ta kontakt.

4
Photo trouvée

Michel Frizot og Cedric de Veigy, Phaidon Press, 2006
Dette er en av mine favorittfotobøker. Boken inneholder en samling små stillferdige bilder – Ofte hverdagsøyeblikk som ikke større enn et passfoto, men mer poetisk enn noen diktsamling jeg har lest. Bildene i boken er samlet sammen fra loppemarkeder, brukthandler og søppelkasser av Frizot og de Veigy. Jeg tror jeg skal bestille et eksemplar ekstra før den blir umulig å oppdrive.

5
Design as art

Bruno Munari, Pelican Books, 1971
Design as art er en samling essayer skrevet av den italienske designeren og multikunstneren Bruno Munari. Jeg kan ikke komme på noen som har gjort så mange forskjellige ting, og samtidig klart å finne sin helt særegne og lekne måte å gjøre det på. Her finner man alt fra tanker rundt objektene han designet, analyser av det meste fra appelsiner til roser, tekster om japansk kultur og bambus. Når man leser boken får man et godt innblikk i hvordan Munari tenkte, og det kan være godt å ha med seg. Boken er liten i størrelse, men stor i form av det den inneholder.

6
Kråkeboka

Ivar Mauritz-Hansen og Einar Johnsen, Tegnerforbundet, 1981
Jeg er litt usikker på bakgrunnen for denne boken, men om jeg ikke tar helt feil kom den ut i forbindelse med Tegnerforbundets 75-årsjubileum. Boken er en av svært få kilder til informasjon om mellomkrigstidens tegnere. I tillegg inneholder den informasjon om de første ni «Kråketingene», lister over hvem som har mottatt «Kråka» og informasjon om seremonien for utdeling. Her kommer et lite utdrag som beskriver seremonien:

«Så kommer seremonimesteren. Han går langsomt og høytidelig helt frem til bordets venstre side og vender seg mot forsamlingen. Han er strålende kledd – gjerne litt komisk – men dog med en viss stil. Eksempel: Tosnutet hatt, en gild karnevalsfrakk, gjerne rød eller grønn med gull eller sølv. I hånden Kråkestaven, symbolet på hans verdighet. Seremonimesteren banker i gulvet med staven og sier høyt og tydelig “Silencium!“.»

Den dagen Tegnerforbundet tar opp igjen denne tradisjonen melder jeg meg inn på dagen.

Hege Homstvedt #

Grafisk Designer
Mission

Bokanbefalinger/julegavetips.

Insanely Simple – The Obsession That Drives Apple´s success by Ken Segall
www.youtube.com/watch?v=VvU...
kensegall.com/insanely-simp...
Dette er en bok som burde være pensum for alle designere, og ikke minst kjøpere av design. Vi mennesker har en lei tendens til å overkomplisere ting, og denne er en fin påminnelse om at det ikke er så god idé. En kort og lettlest bok om forholdet mellom Apple, eller rettere sagt Steve Jobs, og hans reklamebyrå. Boka er skrevet av mannen bak mange av Apple sine kampanjer og strategier. Skal man lese én bok som er fagrelatert, så er det denne.

The American – by Robert Frank
Denne boka ønsker jeg meg til jul.
Først ugitt i 1958, dette er den mest kjente fotoboka av Robert Frank. Den inneholder en serie av bilder tatt på en rundreise i USA. Denne ”road-tripen” varte i to år og resulterte i en foto essay som skapte både opprør og beundring i måten fotografi ble brukt og hvordan den vanlige amerikaner ble portrettert… Ikke  alltid på den flatterende måten. Den røffe stilen og de ekte motivene gjør disse bildene så appellerende.
Alexander McQueen – Savage Beauty (Metropolitan Museum of Art)
Fantastisk bok av en fantastisk kunstner. Bare omslaget er nok til å kjøpe boka, gripende og fascinerende med tanke på hans liv og historie. Sidene er spekket med de vakre og inspierende kreasjoner. Bildene og de hodeløse modellene er vakkert presentert. Helt nydelig!

Twenty-six Characters: An Alphabetical Book About Nokia Pure. Edited by Aapo Bovellan and Chris Merrick
En skikkelig font-nerde-bok om utviklingen av Nokia fonten. Kan høres kjedelig ut, men ikke la deg lure. Absolutt verdt oppmerksomhet.

Sitt ikke inne når alt håp er ute, av Dag Evjenth
Høydepunkter fra Dags produksjon gjennom 10 år. Her kommer gullkornene på rad! En perfekt vennegave til deg selv eller andre. Fin å titte i når man trenger et pusterom og bare smile litt. Her kan man plukke opp morsomheter om alt nyttig og unyttig.

Av: hallofallo/alexander fallo huslænd