En utstilling som berører hvordan vi blir ledet og villedet

Gå til innholdet

Utstillingen Kommunegrå er en manipulasjon av virkeligheten, og foregår både på Google Maps og på veggene i R21 fra 2. oktober.

Av Dorthe Smeby

– Kommunegrå utforsker sannhet i den digitale hverdagen, sier Veslemøy Holt og Tord F. Paulsen.

– Hvor opplyste kan vi være når vi bare får servert de fakta vi ønsker oss? Finnes det noen som er ansvarlige for å legge frem hele den objektive sannhet? Vil noen legge merke til det når noen bare fjerner det de ikke ønsker å ta hensyn til?

Både nysgjerrighetsskapende og ikke rent lite mystisk. Kommunegrå er navnet på utstillingen som åpner 2. oktober i R21, initiert og kuratert av Veslemøy Holt og Tord F. Paulsen i Holt & Paulsen. Det Stavanger-baserte designbyrået Holt & Paulsen startet opp for litt over to år siden, og lager lokal håndlaget reklame til både lokalt næringsliv og kultur og internasjonale kunder. Veslemøy Holt har med sin bakgrunn som grafisk designer vært hovedlærer i visuell kommunikasjon ved Norges Kreative Høyskole, og er i dag styreleder i Grafill Stavanger og styremedlem i Grafills hovedstyre. Tord F. Paulsen er Grafills nyeste medlem, og har lang erfaring med og bakgrunn som fotograf. Øvrige bidragsytere til utstillingen er Oddbjørn Erland Aarstad (bilder Hvite vegger), Hanne Beate Ueland (tekst Hvite vegger) og Svein Erik Reienes (dikt).

– Utstillingens konsept? Tja, hm, hva skal man si, sier Paulsen og Holt.

– Vi jobber jo i en tid mellom det håndfaste og det ikke fullt så håndfaste. Vi går fra et kjent medie med et satt hierarki til en digital hverdag. En ny hverdag som ikke har satt seg helt, og der de færreste har lest brukeravtalen de trykker "OK" på. Utstillingen berører hvordan vi blir ledet og hvordan vi blir villedet.

De to begynte å snakke litt med ulike aktører i kommunikasjonsbransjen om temaet, og hadde en rekke spennende samtaler. Derfra var det på tide å skrenke det inn til noe mer håndfast, og endte opp med å sette det hele litt på spissen.

– Resultatet ble at vi tok bilder av ulike steder i Oslo by, som vi så har manipulert og lagt inn i Google Maps. Noen bilder er manipulert bare litt, andre mer. Google vil så bruke bildene, som dukker opp når folk søker på det aktuelle stedet. Foto ble det visuelle uttrykket, da det er forbundet med sannhet og derfor egner seg godt til vårt formål.

Utstillingen vil vises både på veggene i galleriet og i avisform, som trykkes opp i 100 eksemplarer og vil bli delt ut gratis i utstillingsperioden. Utstillingen finnes også på Google Maps, og på www.kommunegrå.no kan man fortsette å utforske bildene selv etter at utstillingen er ferdig.

Kommunegrå står frem til 19. oktober.

Les mer om utstillingen her