– En klubb for realisering av urealistiske selvrealiseringsprosjekter

Gå til innholdet

Designkollektivet Prosjektklubben består av Jonas Bødtker, Nils Skogstrøm og Jon Arne Berg, og har gjort seg bemerket med sin lekne og eksperimentelle tilnærming til designfaget. 1.-3. juni er de aktuelle med den visuelle profilen til årets European Design Festival, som blant annet består av treleker, stop-motion vignetter og bannere som skal pryde Karl Johans gate festivaldagene. 

Tekst Dorthe Smeby 
Foto Prosjektklubben og Nils Skogstrøm

European Design Festival består av ED-conference og prisutdelingen ED-Awards, og erstatter Visueltfestivalen i 2018. Grafill har inngått et toårig samarbeid om design- og illustrasjonstjenester for både Visuelt og ED-festivalen med illustratør og grafisk designer Jon Arne Berg, en stafettpinne han overtar etter Ludvig Bruneau Rossow som har laget profilen de to seneste årene. 

Arbeidet med årets profil løses i samarbeid med Prosjektklubben, et kreativt kollektiv som består av animatør og grafisk designer Jonas Bødtker, fotograf og webutvikler Nils Skogstrøm og illustratør og grafisk designer Jon Arne. Klubben ble startet i 2011 som en unnskyldning for å få jobbe med egne prosjekter etter at de var ferdige for dagen i sine vanlige jobber i byrå og som freelance. 

– I starten var prosjektet en blogg hvor vi ukentlig utfordret hverandre til å tolke ulike temaer, sier de. 

– Teknikk og uttrykk var fritt fram, så lenge det lot seg poste på bloggen. Målet med Prosjektklubben har hele tiden vært å holde på moroa og friheten fra studietiden, og løse oppgaver på den måten vi selv vil. Dette ønsker vi at skal gjenspeiles i egne prosjekter, men også i oppdragene vi tar på oss og måten vi angriper disse. Vi mener denne innfallsvinkelen både gir et bedre sluttprodukt og en morsommere prosess. På et tidspunkt definerte vi en slags visjon for oss selv; «En klubb for realisering av urealistiske selvrealiseringsprosjekter».

– Hva slags oppdrag har dere vanligvis? 

– Som Prosjektklubben tar vi ikke på oss oppdrag på regelmessig basis - bare når det dukker opp noe som virker morsomt og som vi har overskudd til å gjøre ved siden av de faktiske jobbene våre. Her er Visuelt og European Design Festival et unntak da det har tatt opp mesteparten av tiden en god stund nå. Om vi ser bort fra egne prosjekter har vi gjort noen bok- og katalogjobber for fotografer. Årets bilde (den årlige konkurransen til Pressefotografenes klubb) har vi jobbet med flere ganger og utviklet en enkel visuell identitet til, samt laget katalogen noen år. Vi har også gjort et par kunstfotobøker. I det siste har vi holdt på med en animert pixelgrafikk-musikkvideo, inspirert av dataspill fra 80- og 90-tallet. Dette skulle egentlig kun bli en video, men ser nå ut til å ende opp som et dataspill man faktisk kan spille!

– Kan dere si litt om hva jobben med å utvikle designtjenester for European Design Festival innebærer? Kan dere røpe litt om konseptet, og hvilke typer designelementer som skal produseres? 

– Da vi begynte jobben med å finne et konsept til årets European Design Festival kom vi fram til at vi alle tre mente at tidligere års profiler hadde fremstått litt for seriøse etter vår smak, så vi hadde lyst til å gjøre noe vi personlig synes var morsomt. Vi landet på å basere det hele på barneleker basert på ED-asterisken, en lett gjenkjennelig form som enkelt kunne brukes til dette. I tillegg er (de fleste) lekene bygget opp av mindre byggeklosser som utgjør helheten av et objekt. Dermed inviterer objektene i seg selv til å se «nye koblinger» ved å settes sammen på ulike måter. Selve uttrykket dukket opp etter at vi allerede hadde begynt på Visuelt-profilen, så vi visste at vi hadde lyst til å gjøre noe som skilte seg tydelig fra den, og som ikke ville resultere i masse skjermbasert frame-by-frame-animasjon. I tillegg ønsket vi å lage noe fysisk, fordi det er morsomt, men også så vi kunne utnytte klubbmedlem Nils sine eminente fotoferdigheter til det fulle! Men vi har laget overraskende mye forskjellig til festivalen - først og fremst de forskjellige trelekene som danner grunnlaget for hele identiteten. Vi har blant annet produsert opp bannere som skal henges opp i Karl Johan, aktivitetsbok til festivaldagene, stop-motion til vignetter og vi skal nå i gang med å lage en kasse/hode som skal brukes som talerstol av foredragsholderne på Skur 13.

– Kan dere si litt om hvordan dere jobber prosess, både til vanlig og med identiteten til European Design Festival? 

– Vi har ingen fast måte å angripe et nytt prosjekt på, men vi er jo gode venner, så ofte kan det begynne over en middag et eller annet sted, eller at vi møtes hjemme hos en av oss og prater løst og fast om tanker og eventuelle ideer vi har rundt det aktuelle prosjektet. Det er jo et slags krav for oss selv at prosjekter vi gjør som klubben skal være morsomme og givende. Dette resulterer ofte i en humorbasert idéprosess, hvor den ene idéen trigger den neste og man drodler ideer ganske organisk. Prosessen vår er nok litt vanskelig å sette ord på konkret, siden vi har kjent hverandre såpass lenge har det en tendens til å flyte ganske naturlig, pluss at vi har ganske lik humor, som hjelper veldig. Så må det nevnes at det fine med å være tre stykker er jo at det vil alltid være et flertall hvis vi er uenige om retning. Det gjør klubben til en veldig demokratisk organisasjon som ikke stopper opp i byråkrati. Når det gjelder European Design Festival hadde vi notert ned noen retninger vi var ganske fornøyde med, men som vi raskt forkastet i det én av oss nevnte at det hadde vært gøy å lage egne leker. Så videreutviklet vi det bare derfra ved å liste opp type leker og hvordan vi kunne lage dem. 

– Helt på tampen; hva gleder dere dere til ved årets festival?  

– Vi gleder oss til å se spennende foredrag og møte både kjente og ukjente fra bransjen. I tillegg må vi innrømme at det blir veldig stas å se profilen i bruk, spesielt vignettene på det enorme lerretet på Skur 13. Det er heller ikke dagligdags å få se bannere man har laget pryde Oslos paradegate, så vi er bare kjempestolte og takknemlige for å ha blitt betrodd dette oppdraget. Takk for tilliten - sees på festival!

Prosjektklubben fra venstre: Nils Skogstrøm, Jonas Bødtker og Jon Arne Berg

Klikk for å se bildet "Prosjektklubben Mekking" i full størrelse

Prosjektklubben fra venstre: Nils Skogstrøm, Jonas Bødtker og Jon Arne Berg