| Oslo

Illustrerte Turbanportretter på Tjuvholmen

ByHands inviterer alle til å se utstillingen før Grafills generalforsamling starter kl 18.00 på onsdag. Der blir det servering av indisk te og turbaner til de som vil ha!

Terje Håkonsen illustrert av design- og illustrasjonsduoen Skurktur

Onsdag 10. april kl 16.30 åpner utstillingen "De beste i blant oss" - en pop-up utstilling på Tjuvholmen i forbindelse med Turbandagen 2019.

Lørdag 13. april arrangeres Turbandagen i Oslo for 10. år på rad. Det som startet med et par frivillige har de siste årene utviklet seg til å bli en folkefest med 20 000 besøkende. Sumeet Singh, primus motor bak Turbandagen, er sikker på at Norge er verdens beste land å være annerledes i. Det er det veldig mange som har bidratt til, og Turbandagen har valgt ut ti personer som skal hedres litt ekstra i forbindelse med arrangementet. Hver og en av dem har på sin måte bidratt til at Norge er et mer inkluderende land. De som hedres er: Gro Harlem Brundtland, Deeyah Khan, Magnus Carlsen, Mari Boine, Kim Friele, Terje Håkonsen, Ada Hegerberg, Thorvald Stoltenberg, Aslam Ahsan, Tale Maria Krohn Engvik (Helsesista).

Hyllesten manifisterer seg i form av en pop-up utstilling på Tjuvholmen, og illustrasjonsagenturet byHands har fått med seg noen av Norges fremste illustratører.

Trond Bredesen (Illustratørene), Sandra Blikås (byHands), Anette Moi (byHands), Skurktur, Magnus Voll Mathiassen (byHands), Christian Bloom, Åge Peterson, Ingunn Dybendal (Illustratørene), Julius Vidarssønn Langhoff og Esra Røise (byHands) har portrettert de utvalgte nordmennene iført Osloturbanen. Hver av illustratørene har satt sitt personlige preg på verkene, som i tillegg til å være en hyllest også viser det store mangfoldet av dyktige illustratører som jobber i Norge.

– Da Sumeet ringte og spurte om hjelp var det umulig å si nei, Turbandagen er jo noe av det mest sympatiske vi har i denne byen. Det var også en fin anledning til å håndplukke de vi syns gjør spennende portretter, også utenfor ”stallen”, både godt etablerte og mindre profilerte. Nå gleder vi oss til å se alle portrettene i stort format på Tjuvholmen, tusen takk til alle illustratørene for entusiasmen og flotte bidrag, sier Ida Lund Bjørnsen i byHands.

I det gamle India var turbanen forbeholdt kongen, men for 500 år siden reiste sikhene seg opp mot klasseskillet, og kjempet for likebehandling av alle, uavhengig av kjønn, religion, livssyn, farge og kaste. Sikhene sa at de ekte kongene var de som hadde kongelige verdier, som solidaritet, demokrati, og kjærlighet for alle. Dermed begynte sikhene å bære turban, både kvinner og menn.

Utstillingen henger på Tjuvholmen 10.-24. april (på broen mellom The Thief og Sjømagasinet).

www.osloturban.com

Facebook-event