Bokkunstprisen

Bokkunstprisen gis til en person eller virksomhet som har gjort en særlig innsats for å fremme god bokkunst gjennom sitt arbeid med å formgi, illustrere, produsere eller utgi bøker, og ble delt ut for første gang i 1957. Bokkunstprisen utnevnes av hovedstyret i Grafill, som består av faglige utøvere. Prisen er en ”bokfink” støpt i bronse, utformet av illustratør Iben Sandemose.

Foto Magnus Berger Nordstrand

Bokkunstprisen 2021

Rune Døli #

Bokkunstprisen deles i år ut til en svært merittert utøver. Ikke bare har vedkommende vært blant de mestvinnende i Årets vakreste Bøker – han er også høyst sannsynlig den designeren i Norge med flest NM-medaljer. De færreste er nemlig klar over at han står med ti individuelle NM-gull, og totalt 29 individuelle NM-medaljer i svømming fra perioden 1993–1999.

Etter at svømmekarrieren ble lagt på hylla begynte Rune Døli å studere ved Skolen for grafisk design i Oslo. Siden har han i all hovedsak arbeidet med design av bøker, og det seneste tiåret har han vært blant dem som i størst grad har preget utviklingen av bokdesign her til lands.

Ved to anledninger har Rune Døli vunnet «Årets vakreste Bok» – i 2012 for Betongoverflater (Gyldendal), som han designet sammen med Joaõ Doria, og i 2017 for monumentalverket Bård Breivik – I’d love the key to the master lock (Fagbokforlaget). Begge disse bøkene er gode eksempler på Rune Dølis arbeid som bokdesigner – både gjennom størrelsen, omfanget og kompleksiteten i prosjektene.

Dølis bøker er ofte omfattende bokprosjekter – billedtunge verk, kunstbøker eller andre former for fagbøker og sakprosa – bøker med komplekst innhold og mange ulike bestanddeler. Ofte er bøkene hans gjennomført og grundig designet fra perm til perm – hvor bokens helheten, så vel som alle detaljer er godt ivaretatt. Arbeidene hans kan beskrives med konsekvente papir- og materialvalg, håndverksmessig god typografi, gjennomtenkte og funksjonelle systemer og layoutvalg. Ofte er virkemidlene forsiktige, men hvor han klarer å gi innholdet den plassen det fortjener. Gjennom sitt arbeid har han det seneste tiåret bidratt til å heve nivået på norsk bokdesign og bokproduksjon betraktelig.

Det er en stor glede å tildele Rune Døli Bokkunstprisen – det nærmeste en bokdesignere kommer en kongepokal.

Les stort intervju med prisvinneren

(foto Magnus Berger Nordstrand)