Mange ønsker å kjøpe eller utgi tegneserier, men er usikre på hvordan man går frem. Vi ønsker å øke forståelsen av hva tegneserier er, og arbeidet som inngår i å lage tegneserier.

Det finnes et hav av ulike tegneserier, og man kan bruke tegneserier til nesten hva som helst. Alt fra å kommunisere forskningsresultater til eventyr med drager og enhjørninger. Det finnes korte serier og lange serier. De egner seg like godt på Instagram, som i aviser og bøker, og til og med i årsrapporter. Og det finnes et stort mangfold av serieskapere i Norge, med unike stiler.

I lenkene nedenfor har vi samlet informasjon som kan legge til rette for en ryddig og oversiktlig prosess for deg som skal bestille en tegneserie til et spesifikt formål, som jobber i forlag og skal utgi en tegneserie, eller som skal skrive manus til tegneserier.

Noen fakta om tegneserier #

Forskjell på tegneserie og illustrasjon #

En illustrasjon består av én tegning, mens en tegneserie består av en serie tegninger. Tegneserier kan derfor ofte være mer tidkrevende å lage, men ikke alltid, dette avhenger av hvor avansert stil og hvor detaljert illustrasjonen/serien er. Dette må avklares på forhånd med serieskaperen.

Typer tegneserier #

Det finnes ulike typer tegneserier, som egner seg for ulikt bruk. Vi kan dele mellom:

  • Korte stripeserier (for eksempel fire-ruters serier til aviser og sosiale medier)
  • Middels lange tegneserier (for eksempel til antologier (1-30 sider) og tidsskrifter (1-6 sider)
  • Lange tegneserier (for eksempel tegneseriebøker med lengre historier på over 48 sider)
  • Hybridserier/Tegneseriespalter (serier som består av en kombinasjon av lengre tekster og tegneserier)

Tegneserier finnes i alle litterære sjangere - både på trykk og digitalt.

Nyttige tegneserie-begrep #

Tips til hvordan du finner tegneserieskapere #

De aller fleste tegneserieskapere har egne nettsider eller profiler på sosiale medier. Det finnes for tiden ingen samlet oversikt, men vi kan anbefale å søke med hashtag #tegneserieskaper på Instagram.