Klassikerprisen 2018

Klassikerprisen 2018 går til Torill Kove, en Oscar-belønnet animasjonsfilmskaper, illustratør og barnebokforfatter. Hedersprisen tildeles faglige utøvere som har holdt høy kvalitet og vært av stor betydning for sitt fag gjennom mange år. Prisen deles ut av hovedstyret i Grafill, og ble første gang delt ut i 2002.

Torill Kove (foto Diane Dulude)

Torill Kove #

Torill Kove er en norsk-canadisk animasjonsfilmskaper, illustratør og barnebokforfatter. Prisvinneren er født i 1958 og oppvokst på Hamar, men bor nå i Montreal i Canada hvor hun har vært bosatt siden 1981. Mellom Norge og Canada gikk hun på High School i Kenya, hvor foreldrene var hjelpearbeidere. Der fikk hun canadiske venner som gjorde at hun fortsatte sin utdannelse innen byplanlegging der. Etter å ha jobbet noen år som byplanlegger, endret hun veivalg og valgte i stedet å studere animasjon ved Concordia University i Montreal. Filmene hun har jobbet med senere har ofte kommet til gjennom et norsk-canadisk samarbeid.

Hun har regissert de tre Oscarnominerte animasjonsfilmene «Min bestemor strøk kongens skjorter» (1999), «Den danske dikteren» (2006) og «Moulton og meg» (2014). Hun har også regissert “Hokus pokus, Albert Åberg” (2013) og kortfilmen “Tråder” (2016). I 2007 vant hun Oscar for beste animerte kortfilm med «Den danske dikteren». Filmene har i tillegg vunnet en rekke andre priser internasjonalt, deriblant Canadas Prix Genie Award for «Den danske dikteren».

Hun forteller gjenkjennelige, tidløse og universelle historier, og mange av dem har selvbiografiske elementer i seg. Filmene hennes har en fortellerstemme med mye varme og humor. Hun forteller at ’det norske’ ubevisst og uunngåelig er til stede i arbeidene. Med bakgrunnen fra byplanlegging og drømmen om å bli arkitekt, refererer hun stilistisk til arkitektoniske visualiseringsteknikker, der alt er flatt og ses i seksjoner. Ved hjelp av få streker lager hun allikevel uttrykksfulle rom, fulle av liv.

Ved siden av animasjonsfilmene er Torill Kove også kjent som illustratør og barnebokforfatter. Alle de tre tidligere animasjonsfilmene har kommet i bokform i tillegg til «Tråder» (2017). Hun har illustrert andre bøker, deriblant Henrik Hovlands bøker om Johannes Jensen, samt at hun også har skrevet flere kortfilmmanus.

Årets prisvinner er altså ved siden av Thor Heyerdahl den eneste norske Oscar-vinneren vi har. I 2015 ble hun tildelt Anders Jahres Kulturpris for sin fremragende innsats som animasjonsfilmskaper. Det er derfor på høy tid at hun også mottar Klassikerprisen.

Hovedstyret i Grafill

(Portrettfoto av Diane Dulude)

Les intervju med prisvinneren

Spill video

Den danske dikteren

15:01

Tidligere vinnere #

2017 Kim Hiorthøy
2016 Junn Paasche-Aasen
2015 Morten Throndsen, grafisk designer
2014 John Arne Sæterøy (Jason), tegneserieskaper
2013 Halvor Bodin, grafisk designer
2012 Enzo Finger, grafisk designer
2011 Kari Grossmann, illustratør
2010 Kai Gjelseth, grafisk designer
2009 Pjotr Sapegin, animatør
2008 Niels Hartmann, illustratør
2007 Sven Skaara, grafisk designer
2006 Fam Ekman, illustratør
2005 Leif Frimann Anisdahl og Carl Tørris Christensen, grafiske designere
2004 Finn Graff, illustratør
2003 Bruno Oldani, grafisk designer
2002 Bernard Blatch, illustratør