Minneord: We miss you dearly already, Bernie

Det er med stor sorg vi melder at illustratør og tidligere lærer på SHKS og Westerdals, Bernard (Bernie) Blatch, døde søndag morgen etter flere års sykdom, han ble nesten 89 år.

Foto: Kim Jakobsen To

Foto: Kim Jakobsen To

Det er ingen tilfeldighet at det var Bernard Blatch som vant Grafills aller første klassikerpris i 2002.

Av alle illustratører som har arbeidet i Norge er han en av dem som har holdt selve håndverket høyest i hevd, samtidig som han alltid har danset tett med tidsånden - som regel med et touch av humor. Kanskje er han den mentoren som har bidratt mest til andres virke. Raust sendte han energien og håndverket sitt videre ved å utfordre stadig nye studenter både på SHKS (nå KHiO) og Westerdals til å tenke. De skulle tenke seg nøye om og skrive seg frem til en bærende og original idé før de satte tegneblyant til papir. Alltid grundig og originalt gjennomtenkt research var nok mye av grunnen til at han selv klarte det kunststykke å fortsette å levere høyaktuell illustrasjon på oppdrag langt forbi pensjonsalder. Han fikk for eksempel velfortjent stor oppmerksomhet for både plakat og cover til filmen "Gymnaslærer Pedersen” i 2006.

Hans stillferdige og utrettelige engasjement for illustrasjonsfaget gjorde han til en autoritet og popularitet i studentmiljøet. Han var særlig kjent for sin humoristiske måte å undervise på. Ofte inviterte han med seg gjesteforelesere, eller tok med seg studentene på besøk til London og New York for å møte helter som Brad Holland. Og Bernie selv hadde mange helter, alltid utrettelig nysgjerrig som han var og villig til å la seg begeistre av noe nytt og annerledes noen andre hadde gjort.

Bernard F. B. Blatch, født 9. juni 1930 i England, kom til Norge på slutten av 1970-tallet da han forelsket fulgte illustratøren Ingerlise Karlsen Kongsgaard hit. Han ble raskt en av de mest toneangivende illustratørene i Norge, og står bak en rekke ikoniske bokomslag for både norske og oversatte verk, blant annet Garps bok og Bokklubbens utgivelser på 80-tallet. Bernie bygget mange av sine ideer og illustrasjoner på de gamle mestre i malerkunsten, med en kombinasjon av respekt og humor. Både idémessig og tegneteknisk inngår han i en solid internasjonal håndverkstradisjon.

Nå går de gamle hjem sier folk ofte på fest. Det tror jeg aldri noen har sagt om Bernie. Bernie var evig ung til sinns og han gikk i hvert fall aldri hjem bare fordi han var gammel. Heller tvert i mot. Han var med på det meste. Et naturlig innslag på alle mulige faglige og sosiale arrangementer. Selv de siste årene stilte han opp, alltid smilende med en vennlig klem på lur. Akkurat sånn husker jeg ham og det tror jeg mange andre gjør også. Jeg ser ham så klart der han står smilende med hodet lett på skakke i et hjørne på fest med sin kone og store kjærlighet Ingerlise leende ved siden av seg. Han var alltid omkranset av mange, men det slår meg nå når jeg ser ham så levende for meg at han samtidig hadde full oversikt over hele lokalet og kunne få med seg absolutt alt som skjedde.

Som evig aktuell illustratør og generøs mentor var han et naturlig intervjuobjekt når Grafill feiret 25 års jubileum. Her kunne han fortelle at et høydepunkt i karrieren var å lage plakater for Madame Tussaud’s i London. Illustrasjonen om Slaget ved Trafalgar ble forstørret og satt ut på t-banestasjonene i London, vant priser og ble vist på en plakatutstilling i Polen.

Organisasjonen vår har mye å takke Bernard Blatch for. Bernie og Ingerlise var med på å stifte Norsk Illustratørforbund (NIF) i 1983, som i 1991 ble slått sammen med Norske Grafiske Designere (forkortet NGD) og etablert som Grafill. Han satt senere i flere styrer og utvalg i Grafill, bidro til å bygge organisasjonen og mottok som nevnt hedersprisen Klassikerprisen i 2002. Han er også medlem av den prestisjefylte klubben AGI (Alliance Graphique Internationale) sammen med andre av verdens ledende illustratører og grafisk designere.

Bernie etterlater seg kone, barn og barnebarn. Våre tanker og hjerter går ut til dem alle, men særlig til Ingerlise som har tatt så godt vare på Bernie mens han var syk de siste årene og som med dette ikke bare har mistet sin mann, sin beste venn, men også, som hun selv sier “the love of my life”.

Det er vanskelig å skulle si noe til Bernie uten til slutt å slå over til engelsk, so here goes:

We miss you dearly already, Bernie. Thank you for the generous contribution of your genius, your wealth of knowledge and the enormous impact you have made on the generations of illustrators and designers who were taught and touched by you. We will do our best to honour your legacy. Cheers.

Bernie bisettes 7. mars kl. 11.30 i Haslum store krematorium.

- Lene Renneflott, daglig leder i Grafill

Bernard Blatch is one of the most influential illustrators who has worked in Norway. This little piece gives an insight to Bernies roots. It was used as a part of his retrospective exhibition i 2013. Kilde: www.minimercials.com
Illustration: Bernard Blatch and Bruno Oldani

Klikk for å se bildet "Image001" i full størrelse

Illustration: Bernard Blatch and Bruno Oldani