Sommerhilsen fra Grafill

Mange har nok hatt sommerfølelsen en stund allerede. Det har vært flotte solfylte dager i juni og det går tross alt mot sommerferie for de fleste. Samtidig lusker det noen mørke skyer over samfunnet og bransjen som gjør det vanskelig for mange å gå helt bekymringsløst inn i ferietiden i år.

Daglig leder i Grafill, Lene Renneflott, ønsker alle en riktig god sommer! (foto Eva Bergan)

Daglig leder i Grafill, Lene Renneflott, ønsker alle en riktig god sommer! (foto Eva Bergan)

I en bransje som vår er horisontene ofte notorisk korte. Det gjør oss ekstra utsatt i nedgangstider. Særlig når det ikke bare har vært tørke for planter og trær i det siste, flere forteller at det også er desidert tørrere på oppdragsfronten enn på lenge. Fordi vi er en utsatt bransje er vi heldigvis også mestere i å tilpasse og omstille oss. Det gjelder bare å holde troen på at det alltid kommer bedre tider. Om ikke du skal huske noe annet i sommer, så husk det. Det går opp og det går ned her i verden, men når det har gått langt nok ned så må det alltid gå opp igjen. Det er bare et spørsmål om når. I mellomtiden må vi tilpasse oss. Og Grafills jobb er å bidra til at bransjen lykkes i både gode og dårlige tider.

Grafill er skapt av designere og illustratører, for designere og illustratører. Og vi rigger oss til for en høst der vi skal snakke mye sammen og der vi sammen skal forsøke å få til det bransjen trenger nå. Vi skal samles for å snakke om hva som kan bidra til gode anbudsprosesser for alle parter - både hva innkjøperne kan gjøre bedre og hva bransjen kan enes om så vi kan holde fast på verdiene våre og lykkes som felt og ikke bare som enkeltaktører. Vi kommer til å holde temadager om hvordan lykkes med ledelse i krevende tider for de som skal trygge folk rundt seg og kontorfag for de som driver for seg selv.

Alt arbeid som gjøres i organisasjonen, både av ansatte, tillitsvalgte og frivillige, gjøres på bakgrunn av bransjens ønsker og behov. Har du noe du kunne ønske at Grafill tok tak i eller fokuserte på, eller trenger du råd, så ikke nøl med å ta kontakt. Husk også at medlemmer har tilgang på møterommene våre, og det er stadig flere som bruker arbeidsstua. Grafills hus er ditt hus! 

Arbeidsstua i Grafills hus er flittig i bruk! (foto Eva Bergan)

Klikk for å se bildet "Sommerhilsen arbeidsstua" i full størrelse

Arbeidsstua i Grafills hus er flittig i bruk! (foto Eva Bergan)

Det faglige fellesskapet er viktig for å fremme folka og fagene vi representerer, men det er vel så viktig for å fremme de verdiene designere og illustratører tar med inn i arbeidet sitt hver dag. I en tid med krig og økonomisk usikkerhet er tydelige verdier og god bransjeetikk en del av oppskriften for å lykkes i fellesskap.

La oss starte med det menneskelige. Inkludering og mangfold betyr mer enn noen gang nå. Derfor støtter Grafill synlig Pride hver juni med regnbuelogo, regnbueflagg og faglig innhold som vi håper kan bidra til enda mer inkludering i bransjen og enda mer representativitet i alt som skapes. Vi må jobbe aktivt med rekruttering av forskjellighet til alle typer designjobber og til illustrasjons, tegneserie- og animasjonsfeltet. Ytringsfrihet og demokrati henger uløselig sammen med inkludering og et bevisst valg om å verdsette forskjellighet. Derfor deltar vi årlig på verdens største ytringsfrihetskonferanse og i solidaritetsarbeid med våre søsterorganisasjoner i inn- og utland. Som kommunikatører og skapere av tjenester og løsninger i digitaliseringens tidsalder har vi et særlig ansvar for å ivareta det menneskelige. Det vi bidrar med i samfunnet er betydningsfullt.

Designere har en lidenskapelig tro på at de kan bidra til endring, påvirke og skape en bedre verden. Det er naturlig at bærekraft er noe av det som engasjerer bransjen vår aller mest. Det er vanvittig motiverende og inspirerende å se hvor mange designere som jobber for å bidra til det grønne skiftet! Det ga mening at Grafill delte ut en egen bærekraftspris under årets Visuelt.

Bærekraft engasjerer en endringsvillig bransje, og den nye Visuelt-prisen 'Den grønne' berømmer dette arbeidet. Årets pris gikk til Heydays for investeringsappen Moniflo (foto Sture Nordhagen).

Klikk for å se bildet "VISUELT PRISUTDELING29" i full størrelse

Bærekraft engasjerer en endringsvillig bransje, og den nye Visuelt-prisen 'Den grønne' berømmer dette arbeidet. Årets pris gikk til Heydays for investeringsappen Moniflo (foto Sture Nordhagen).

I tider der Norges Bank stadig setter opp styringsrenta for å beskytte befolkningen mot enda kraftigere økonomiske svingninger er flere også opptatt av økonomi og lønn. Grafill og IxDA Oslos lønnsundersøkelse er flittig brukt av hele bransjen. Både av arbeidstakere og ledere. Vi håper den kan være både til nytte og inspirasjon. Ikke minst for at flere skal jobbe med å utjevne lønnsforskjellene! Det er ingen god grunn til at kvinner med lik utdanning, lik rolle og lik ansiennitet skal tjene mindre enn sine mannlige kolleger.

Selv om det er mange grunner til å engste seg i en verden preget av stor usikkerhet så tror vi i Grafill på at kunnskap og kompetanse er det beste vi kan bidra med for å dempe bekymring. Derfor jobber Grafill aktivt med både nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere for å forstå hva kunstig intelligens betyr for vår bransje og for å få på plass nødvendig regulering og lovgivning så vi kan ivareta både opphavsrett og ytringsfrihet på sikt.

Grafill og IxDA Oslos lønnsundersøkelse i 2023 gir oss faktatall på bordet (illustrasjoner Terje Tønnessen/Infokraft.no).

Klikk for å se bildet "Illustrasjoner spor1 nummer4" i full størrelse

Grafill og IxDA Oslos lønnsundersøkelse i 2023 gir oss faktatall på bordet (illustrasjoner Terje Tønnessen/Infokraft.no).

Og det nytter å engasjere seg og jobbe politisk! Etter sommeren blir det feiring av den nylig vedtatte Bokloven som inkludere illustratører, tegneserieskapere og bokdesignere på lik linje med forfattere og oversettere. Vi gleder oss til å forhandle nye kollektive avtaler når loven trer i kraft 1.1.2024. Årets inntektsundersøkelse for de som jobber med bøker viser igjen hvor viktig det er med gode avtaler som ivaretar rettigheter og honorarer for denne gruppen som sliter med en uforutsigbar lappeteppeøkonomi.

Inntektsundersøkelsen i 2023 bekrefter nok en gang at de som jobber med bøker sliter med en uforutsigbar lappeteppeøkonomi. (illustrasjoner Dorte Walstad).

Klikk for å se bildet "Grafill Lonn Under23 2" i full størrelse

Inntektsundersøkelsen i 2023 bekrefter nok en gang at de som jobber med bøker sliter med en uforutsigbar lappeteppeøkonomi. (illustrasjoner Dorte Walstad).

Så helt til slutt, dere, nyt sommeren og len dere tilbake i visshet om at vi er en bransje med et sterkt faglig fellesskap som skal komme oss gjennom disse tidene også. Ja, verden er i endring og derfor er det ekstra viktig med verdier. Sammen skal vi jobbe for en tydeligere bransjeetikk, og få synliggjort hva designere bidrar med i samfunnet!

– Lene Renneflott, daglig leder i Grafill