Gull

Aslak Gurholt Rønsen, Espen Friberg og Jørn Aagaard, Yokoland

Kunsthåndverk 2012

Av
Flere skribenter

Forlag
Utgitt av Norske Kunsthåndverkere/Nasjonalmuseet

Design
Aslak Gurholt Rønsen, Espen Friberg og Jørn Aagaard (assistent), Yokoland

Illustrasjon
Espen Friberg

Foto
Morten Spaberg

Trykk
Nilz & Otto

Juryens kommentar
Boken eksperimenterer med kunstkatalogen som form. Den bærer preg av nøye håndverk i alle ledd. Her er det brukt flere forskjellige typer pappmaterialer, klistremerker og lignende som snakker direkte om innholdet og henviser til emballasjen verkene kom i. Publikasjonen uttrykker en overentusiasme til form, noe som ofte tar oppmerksomheten vekk fra innholdet, men som i dette tilfellet funker. Drastisk valg å ikke legge fokus på kunstverkene i sin helhet, men heller vise prosessen ved at verkene sendes inn og pakkes ut. Gode fotografier og gjengivelse av bildene. En meget godt utført bok.

Sølv

Johanne Hjorthol

HELEN & HARD - Relational design

Av
Martin Braathen

Forlag
Hatje Cantz

Design
Johanne Hjorthol

Trykk
DZA Druckerei zu Altenburg GmbH

Juryens kommentar
Presentasjonen av arkitektkontoret Helen & Hard. Juryen vil ikke påstå at denne er alene i sitt slag, men den er utrolig godt gjennomført og skiller seg ut på grunn av dette. Det er et stort spenn av ulike typer sideoppslag fra tekniske tegninger til mer stemningsbilder, samlingen gir preg av at et budskap vil formidles. Estetikken på hver enkelt side er elegant. Fine detaljer og god dynamikk gjennom hele utgivelsen. Folieringen/preget på permen er veldig pent og passer godt til helheten.

Diplom

NODE Berlin Oslo

Undersøkelsens Estetikk - Bodil Furu

Av
Flere forfattere

Forlag
Torpedo Press

Design
NODE Berlin Oslo

Foto
Flere

Trykk
Livonia Print, Latvia

Juryens kommentar
En samling tekster som diskuterer kunstneren Bodil Furus verk. Hver tekst er delt inn med forskjellige typer fargetoner på arkene. En gjennomgående billedserie går gjennom hele boken, omslaget er godt løst og boken har en god leselighet om et komplekst tema. Smakfull og velbalansert layout. Bokens beskjedne størrelse, og noe kaotiske form, virker veldig riktig.

Diplom

Are Kleivan, The Metric System

a-ha. Photographs 1994-2010

Av
Morten Ståle Nilsen

Forlag
Forlaget Press

Design
Are Kleivan, The Metric System

Foto
Stian Andersen

Trykk
Elanders Fälth & Hässler, Sverige

Juryens kommentar
En massiv samling fotografier som dokumenterer a-ha gjennom 15 år. Boken har et godt trykk, er innbydende og attraktiv. Et sjenerøst og godt format for en fotobok som viser bilder tatt av en samme fotograf. Her utgis polariserte studiobilder, samt ærlige og kornete gjengivelser av en popgruppes karriere.

GrafillRosenkrantz gate 21, 0160 Oslo22 12 82 00grafill@grafill.no

Abonner på nyhetsbrev