Klassikerprisen 2015


Morten Throndsen er tildelt årets Klassikerpris.

 

Klassikerprisen er en ærespris som årlig deles ut til en utøver som har holdt høy faglig kvalitet og vært av stor betydning for sitt fag gjennom mange år. Klassikerprisen deles ut i forbindelse med Visueltdagene, Nordens største arrangement innen visuell kommunikasjon. Prisen deles ut av Grafill, og ble første gang delt ut i 2002.

Morten Throndsen #

Morten Throndsen beskrives som et visuelt menneske som puster design. Han er ekstremt kvalitetsbevisst, nøyaktig og faglig engasjert. Han nyter stor respekt av kolleger, kunder og konkurrenter. Med et ben i den klassiske typografitradisjonen og ett i den innovative, har han tatt vare på håndverket i en bransje som har et utpreget kommersielt fokus. Håndverkspreget er noe av det som gjør at arbeidene hans skiller seg ut. Prisvinneren har selv en rekke designklassikere på samvittigheten. Sånn sett har de fleste av oss et forhold til hans design.

Throndsen gikk ut fra Westerdals reklameskole i 1984 og startet sin karriere i Anisdal/Christensen. Her høstet han verdifull erfaring med design og merkevarebygging hos to av pionerne innen grafisk design i Norge. I 1995 startet han et av Norges mest suksessfulle og prisvinnende byråer.

Vi har alle latt oss friste av Lofotlam, Rein fra vidda, en sprudlende frisk Farris eller en av Jacobs utvalgte. Dessverre har den flotte emballasjen måtte vike når tørsten og sulten har drevet oss til det. Likevel er det liten tvil om at designet har bidratt til opplevelsen. Selv har han sagt det var tilfeldig at emballasjedesign ble hans fagområde. Dette er for øvrig et fagområde som han og hans kolleger i Strømme Throndsen Design har vært med å definere i Norge.

Siden tidlig på nittitallet har hans arbeider høstet anerkjennelse både nasjonalt og internasjonalt. Han har mottatt en rekke priser for God Design, flere Gullblyanter, Visuelt i de edleste valører, Awards fra det store utland, hederspriser og effektpriser. Og nå altså en klassikerpris.

Hovedstyret i Grafill

Tidligere vinnere #

2014 John Arne Sæterøy (Jason), tegneserieskaper
2013 Halvor Bodin, grafisk designer
2012 Enzo Finger, grafisk designer
2011 Kari Grossmann, illustratør
2010 Kai Gjelseth, grafisk designer
2009 Pjotr Sapegin, animatør
2008 Niels Hartmann, illustratør
2007 Sven Skaara, grafisk designer
2006 Fam Ekman, illustratør
2005 Leif Frimann Anisdahl og Carl Tørris Christensen, grafiske designere
2004 Finn Graff, illustratør
2003 Bruno Oldani, grafisk designer
2002 Bernard Blatch, illustratør