Klassikerprisen

Klassikerprisen for 2012 er tildelt 

Enzo Finger #

Enzo Finger, en av våre mest anerkjente og prisbelønnede grafisk designere gjennom de siste 30 år.

Han tok sin utdannelse på Kunstgewerbeschule i Zürich der han var en av åtte studenter som kom gjennom nåløyet i 1970. Dette var i en periode da sveitsisk design var på sitt høydepunkt og store kunst- og plakatutstillinger i verdensklasse kom til Zürich. Enzo var en mønsterelev og foregangsbilde og begynte sin arbeidskarriere som lærer i grafisk formgivning på samme skole som han tok sin femårige utdannelse. Han var ettertraktet både i og utenfor hjemlandet og kunne velge blant attraktive jobber i Milano, London, München og Paris.

I 1976 fikk han jobb hos Bruno Oldani som hadde etablert seg som designer i Norge. Enzo ble i Norge, og etter seks år startet han for seg selv og bygget etter hvert opp sitt eget designbyrå. Han var tidlig ute med å jobbe med utvikling av visuelle identiteter og utsmykningsarbeid for det offentlige, og ble mer og mer spesialisert på området. Blant de store synlige jobbene var Statistisk sentralbyrå og UiO. Også internasjonale selskaper som legemiddelfirma Alpharma var på hans kundeliste, og synlig for de fleste nordmenn var hans arbeid med Flytoget, Oslo 1000 år-Tigerstaden og Kronprinsbryllupet.

Designpriser har strømmet på i løpet av hans karriere, både Visuelt, Gullblyanten, Merket for god Design og Norsk Form, samt et eksklusivt medlemskap i AGI, Alliance Graphiste Internationale.Enzo Finger er også kjent for sin mynt- og frimerkekunst og har skapt over hundrevis av frimerker de siste 25 årene for Posten Norge. Mange har hatt glede av å arbeide for og med Enzo Finger, som har vært et forbilde og inspirasjonskilde for omgivelsene i alle år. Enzo – en ekte klassiker!

Intervju:

Spill video

Enzo Finger portrett

22:50

Dette er prisen
Klassikerprisen er en ærespris som Grafill delte ut for første gang i 2002. Prisen deles ut til en utøver som har holdt høy faglig kvalitet og vært av stor betydning for sitt fag gjennom mange år. Klassikerprisen deles ut i forbindelse med Visuelt, 3.-4. mai i Oslo.

Tidligere vinnere av Klassikerprisen
2011 Kari Grossmann, illustratør
2010 Kai Gjelseth, grafisk designer
2009 Pjotr Sapegin, animatør
2008 Niels Hartmann, illustratør
2007 Sven Skaara, grafisk designer
2006 Fam Ekman, illustratør
2005 Leif Frimann Anisdahl og Carl Tørris Christensen, grafiske designere
2004 Finn Graff, illustratør
2003 Bruno Oldani, grafisk designer
2002 Bernard Blatch, illustratør