Teskjekjerringprisen til Anna Fiske

Forfatter og illustratør Anna Fiske er hedret med Teskjekjerringprisen 2019. Som Alf Prøysen har prisvinneren et stort hjerte for de som ikke helt passer inn, sa juryen. Vi gratulerer!

Anne Fiske på bokmessen i Frankfurt 2019 (foto Lene Renneflott)

Anne Fiske på bokmessen i Frankfurt 2019 (foto Lene Renneflott)

Teskjekjerringprisen gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst og diktning i sjangre som forbindes med Alf Prøysen. Prisen vektlegger spesielt virksomhet rettet mot barn og har de siste årene gått nærmest utelukkende til barne- og ungdomsbokforfattere. NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere) deler ut de tre Prøysenprisene: Teskjekjerringprisen, Prøysenprisen og Alf Prøysens Ærespris. Siden 2018 har NBU og Norsk Viseforum samarbeidet med NOPA om juryeringen. Prisene ble delt ut under «Prøysen tel by’n», en konsert som blir arrangert på Prøysens dødsdag hver år.

Her er juryens begrunnelse:

Prisvinneren kom til Norge for 25 år siden. Etter det har det trillet ut bøker og publikasjoner i et jevnt tempo, og antallet er oppe rundt femti egne. I tillegg samarbeider denne kunstneren med mange andre, og har medvirket til en rekke spennende samarbeidsprosjekter.

Som Alf Prøysen har prisvinneren et stort hjerte for de som ikke helt passer inn, og de som har litt andre forutsetninger i livet enn andre, de som har særegenheter, i likhet med hu som er så lita som ei teskje. Vinneren av Teskjekjerringprisen har laget flere bøker som er spesielt utformet for lesere som trenger ekstra tilpasning. Hun er heller ikke redd for å behandle vanskelige temaer, som alle de store og rare følelsene vi har inni oss. Men hun er også opptatt av hvordan vi er utenpå, for eksempel at vi alle har en bakside.

Denne kunstneren har flere uttrykk. Hun har sin kunstfaglige utdanning fra Stockholm, og hun har laget mange tegneserier. Etter hvert har hun prøvd flere sjangre, og skriver også selv. Hun har laget sakprosabøker og bildebøker i tillegg til tegneserier.

Alt hun lager er preget av en letthet, lekenhet og av glede. Det mørke og vanskelige i livet anerkjennes, men gleden over alt det fine og de små tingene i livet skinner gjennom. Man blir rett og slett glad av denne kunstnerens litt skjeve og uhøytidelige strek og ukompliserte tilnærming til livet. I år har hun tjueårsjubileum som forfatter og gjør stor suksess i flere land med en barnebok om hvordan man lager en baby.

Selv om illustratøren og forfatteren har vunnet mange priser og er oversatt til mange språk, er hun jordnær og særdeles hyggelig. Det er en glede og en ære å dele ut Teskjekjerringprisen til vår egen Teskedsgumman, illustratør og forfatter Anna Fiske.