Jammerdalen av Flu Hartberg er Årets tegneserie 2023

Prisen Årets tegneserie 2023 ble delt ut lørdag kveld under tegneseriefestivalen Oslo Comics Expo, og vinner er Flu Hartberg og tegneserieromanen Jammerdalen. Vi gratulerer!

WEB Image Flu Hartberg Jammerdalen BOK 9788282551137 2128597720 plid 152228

Flu Hartbergs Jammerdalen (No Comprendo Press) var en av fem som juryen nominerte til årets pris. 

Juryens begrunnelse
Årets tegneserie er en uforglemmelig tegneserieroman som skiller seg ut. Ved første øyekast kan årets vinnerbok virke som en klassisk oppvekstskildring, men utvikler seg raskt til et gripende mysterium som transcenderer tid og rom. Plottet inkluderer sporadiske hentydninger til Barks, samtidig som det står sterkt på sitt eget unike uttrykk og originalitet.

Årets vinner viser ekte kjærlighet for tegnekunsten, da hver side er fylt med kreativitet og glede over å skape. Tegningene balanserer sømløst mellom humor, mørke og seriøsitet, og løfter boken. Verket, som angivelig tok ti år å fullføre, demonstrerer grundig og dedikert innsats. Dette gjenspeiles gjennom hele fortellingen, der ingen detaljer er tilfeldige. Hvert element har sin hensikt og binder boken sammen.

Vi gratulerer Flu Hartberg som vinneren av årets tegneserie 2023 med sin fantastiske tegneserieroman Jammerdalen. Dette mesterverket fortjener anerkjennelse for sin unike tilnærming til sjangeren og evnen til å gripe leseren og ta dem med på en uforglemmelig reise.

Om prisen
Serieteket (Deichman Grünerløkka), Tegnerforbundet og Grafill deler hvert år ut Årets tegneserie til en norsk tegneserieskaper som har utmerket seg på et høyt faglig nivå. Formålet er å bidra til å løfte viktigheten av norske tegneserieskapere og stimulere til å øke utøvernes faglige nivå. Prisen deles ut under tegneseriefestivalen Oslo Comics Expo.

Jury Årets tegneserie 2023:
Melina Edvardsen (Serieteket, Deichman Grünerløkka)
Therese G. Eide (Grafill)
Anders Kvammen (Tegnerforbundet)

Disse var nominert til Årets tegneserie 2023 #

FLU HARTBERG
Jammerdalen (No Comprendo Press)
En av prestefamiliens sønner forsvinner sporløst, og det vil gå 30 år før bokens hovedkarakter Jørgen finner en uventet inngang til å avdekke hva som kan ha skjedd med broren. Hartberg viser stor fortellerkunst i Jammerdalen, med en stilsikker penn og et stort hjerte. Historien spenner over tid og rom i en genuint gripende eventyrfortelling som viser hvordan man kan forsøke å unnslippe undertrykkelse, enten det er i form av alkohol eller andre verdener.

FANNY VAAGER OG ANNIKA LINN VERDAL HOMME
Bilde av en brennende T3sla (Aschehoug)
I tegneserieromanen Bilde av en brennende T3sla stifter vi bekjentskap med en ung, kvinnelig raptrio som noe motvillig blir hanket inn av det gjennomkorrupte oljeselskapet NorÖil for å skaffe dem goodwill og aksept blant de unge i sosiale medier. Med kløkt og listighet klarer trioen å ta kontroll over sitt eget narrativ, men via en uventet tvist settes prosjektet i fare, og gjengen slipper uvitende løs et monster. Relevante problemstillinger fortalt i en fresh fanzineinspirert stil evner å gjøre denne boken røverhistorien til et viktig budskap om vårt samfunn i dag.

ANJA DAHLE ØVERBYE
Tarjei, 13 år (Samlaget)
I Anja Dahle Øverbyes oppvekstskildring, Tarjei, 13 år, tas barns følelser på alvor, og forfatteren viser at det er lov å være sint når mor og far skilles. En av bokens styrker er portretteringen av ekte mennesker i dagligdagse situasjoner. Boken har et allmenngyldig perspektiv og treffer både for barn og voksne. Øverbyes umiskjennelige tegnestil stråler på hver side, og både blyant og blekk tilfører boken kunstnerisk dybde og vitalitet.

XUETING YANG
Kjøkken (Jippi)
Kjøkken består av sju kortere historier som fungerer som visuelle dikt, og som til sammen utgjør en overordnet fortelling om tilhørighet, familierelasjoner og minner.
Bokens røde tråd er en melankolsk reise gjennom fortid, nåtid og ulike land og kulturforskjeller. Med visuelle fremstillinger av særegne objekter og taktile mønstre balanseres det tidvis surrealistiske universet i en sanselig og vakker bok.

CHRISTOPHER NIELSEN
Weltschmerz 10B (No Comprendo Press)
Med Weltschmerz 10b gir Christopher Nielsen en stemme til de som ikke kommer til i samfunnet og gir også et velplassert slag mot dem som holder dem utenfor. Boken, som også fungerer som en utstillingskatalog fra fjorårets maleriutstilling, er rikholdig og inneholder dessuten en rekke kortere serier som binder det hele sammen i en tegneseriekontekst og oppsummerer godt en livet til en meget kreativ serieskaper.