I dag lanseres 100- og 200-kronesedler med nytt design


I 2014 avholdt Norges Bank en konkurranse om utforming av motiver til en ny seddelserie. Banken valgte den gang å arbeide videre med en kombinasjon av to innleverte konkurranseforslag. En forside med utgangspunkt i forslag fra Metric Design og Terje Tønnessen. Utgangspunktet for baksidene var pikselmotiv levert inn fra Snøhetta Design.

61020302

I dag lanseres de nye 100- og 200-kroneseddlene.

– Dette er en stor og viktig milepæl i arbeidet med å utgi nye pengesedler. Sedlene vi lanserer i dag er et avansert grafisk produkt som vil fungere som et trygt og effektivt betalingsmiddel i mange år framover, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

De nye sedlene inneholder nye sikkerhetselementer. Nederst til venstre på forsiden av de nye sedlene er det en ring som «flyter» når du beveger seddelen, og du kan se et fargespill. Vipper du seddelen fram og tilbake, vil du kunne se at ankerkjettingen til høyre på seddelen rører på seg. I likhet med tidligere utgaver, er den nye seddelserien også utstyrt med vannmerke og sikkerhetstråd.

Den gamle 100- og 200-kroneseddelen vil i en periode sirkulere parallelt med de nye sedlene, og vil være gyldig som betalingsmiddel fram til 30. mai 2018. Deretter er Norges Bank pliktig til å veksle inn sedlene i minst ti år.

Alle valørene i den nye seddelserien har motiver som viser havets betydning for Norges nærings- og velferdsutvikling. Hovedmotivet på 100-kroneseddelen er et vikingskip, mens torsken er blikkfang på 200-kroneseddelen. På baksiden skimtes et lasteskip og en fiskebåt i horisonten.

Sedlene er utformet av Norges Banks seddeldesignere Arild Yttri og Morten Johansen. Designet på forsidene tar utgangspunkt i forslag fra Metric Design og Terje Tønnessen. Baksideforslagene er laget av Snøhetta Design. Hovedmotivene er tegnet av kunstneren Sverre Morken. Lundefuglmotivet i vannmerket tar utgangspunkt i et bilde tatt av fotografen Tom Schandy.

Den offisielle lanseringen av de nye sedlene skjer i Svolvær 30. mai klokken 14.00. Fra samme tidspunkt vil den nye 100- og 200-kroneseddelen være tilgjengelig for bankene ved Norges Banks sentralbankdepoter i Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo.

50- og 500-kroneseddelen i den nye seddelserien utgis høsten 2018, mens 1000-kroneseddelen kommer i 2019.