Hva kan Grafill lære av amerikanske designstudenter?

Da Bekk skulle få besøk av studenter fra DePaul University’s School of Design i Chicago inviterte de Grafill til å være med og snakke med dem.

Daglig leder i Grafill, Lene Renneflott (foto Bekk)

Daglig leder i Grafill, Lene Renneflott (foto Bekk)

– Det er alltid gøy å snakke om norsk design og illustrasjon i nye settinger. Da Bekk inviterte oss til å snakke om Grafill for de amerikanske studentene var det en fantastisk mulighet til å tenke litt over hva som er spesielt med Norge og hvordan vi jobber med design her, uttaler Lene Renneflott entusiastisk.

– Det var kjempegøy at studentene og lærerne stilte så mange gode spørsmål så vi fikk en god og meningsfull dialog, men aller morsomst var at flere av studentene var så engasjerte og aktive i vår amerikanske søsterorganisasjon AIGA. Det var inspirerende å få innsikt i hvordan de jobber for at studentene skal finne en inngang til designverdenen gjennom samarbeid mellom designorganisasjonen, skole og bransjen, sier Lene.

Chicago-studentene og deres professorer, Nate Matteson og Heather Quinn, fikk servert frokost og foredrag om design hos Bekk.

– Brunosten falt kanskje ikke helt i smak, men det gjorde derimot foredragene fra Hans Christian Øren, kreativ leder og designer i Bekk, Sonja Porter, interaksjonsdesigner i Bekk og Lene Renneflott, daglig leder i Grafill, forteller Bekk fornøyd.

Studentene dro raskt opp telefonene for å filme da arbeid fra Webby Awards, Microsoft og Pushwagnesizeren ble vist, og lyttet interessert til prosessen og arbeidsmetodikken bak arbeidene. Studentene fikk også betraktninger fra Bekks erfarne interaksjonsdesigner Sonja Porter.

– Det å selv være amerikaner, og nå bo i Norge og jobbe med design i Bekk gir meg nok en annen forutsetning for å jobbe med skandinavisk design, sier hun og påpekte viktigheten av å ikke bare være en god designer, men også en god rådgiver for kunden.

Lene Renneflott, daglig leder i Grafill holdt det avsluttende foredraget der hun forklarte hvordan bransjeorganisasjonen jobber med ulike aktører innenfor design og illustrasjon med mål å lage utstillingsrom og møtesteder for bransjen.

DePaul University’s School of Design ønsket å ta med studentene sine til Oslo for å vise det beste av skandinavisk design. Studentene skulle også besøke Neue og Permafrost for å høre deres erfaringer og se fantastisk arbeid. Turen til Oslo hadde fokus på å utforske forbindelser mellom design, landskap og samfunn.

– Fra et egalitært perspektiv er Skandinavia spennende fordi design i stor grad er drevet ut ifra funksjonalisme. Behovet for noe funksjonelt er igjen tilsynelatende drevet ut fra behovet for å få knappe ressurser i et relativt ugjestmildt miljø til å fungere rettferdig for alle, sier Nathan Matteson, professor ved DePaul University.

– Skandinavisk design har gjort seg gjeldende i utlandet i flere sjangre. Kjennetegn ved stilen er det enkle, naturlige og ærlige. En upretensiøs stil som ikke utgir seg for å være noe den ikke er og baseres i stor grad på bærekraftige beslutninger. I de siste årene rommer denne sjangeren så mye mer og Bekk er med på å utfordre hva som egentlig betegnes som skandinavisk design.

– Vi synes selvfølgelig det er veldig gøy at studenter er interessert i skandinavisk design og er stolte over at Bekk var på deres ønskeliste til jul, avslutter Hans Christian.