Her er de nominerte til Årets tegneserie 2018

Action, tøv, oppvekst, kvinnekamp og absurde lykkepiller: Disse konkurrerer om den norske tegneserieprisen. Prisen deles ut under Oslo Comics Expo av Deichman/Serieteket, Tronsmo bokhandel og Grafill, fredag 8. juni.

Aarets Tegneserie 2018 Web

De nominerte er:

Sabotør av John S. Jamtli
Sabotør en er en actionhistorie om motstandskampen under andre verdenskrig, laget på tegneseriemediets egne premisser. Her er det ikke tørre fakta som presses inn i en tegneserie for å gjøre innholdet mer tilgjengelig. Sabotør er et halsbrekkende actiondrama drapert i en akkurat passe dempet fargepalett med en strek som innbyr til både kreative historiske krumspring og realistiske skildringer av livet under okkupasjonen.

Hysj av Magnhild Winsnes
Hysj skildrer et velkjent tema – overgangen fra barn til ungdom. Hanna skal tilbringe sommeren hos søskenbarnet, et fast sommerritual, men noe har forandret seg. Hva skjer når ingen av forventningene til sommerferien fylles, og lekene de alltid har lekt ikke lenger er nok for den ene? Den nær 300 sider lange historien byr på sobre bilder og en elegant bildekomposisjon og dramaturgi som skaper en særs god dynamikk.

Hønsemannen av Ronny Haugeland og Aslag Guttormsgaard
Hønsemannen er en tøvete tegneserie på høyt nivå, der superhelten Hønsemannen er på jakt etter skurken Røykemannen. Guttormsgaards ville historier og Haugelands spastiske strek gir oss her en tegneseriefest av de sjeldne. Duoen leker seg med superheltsjangeren, dynger på med litt satire og verbale og visuelle sprell, men la la deg ikke forlede av tull og moro: Historien sitter som et skudd og er håndverk på høyt nivå!

Kvinner i kamp – 150 års kamp for frihet, likhet, søsterskap! av Marta Breen og Jenny Jordahl
Radarparet Breen & Jordahl skildrer i denne tegneserien kampen for kvinnefrigjøring fra 1800-tallet og frem til i dag. Det er imponerende hvordan serieskaperne klarer å fremstille denne lange og komplekse historien på en konsis og oversiktlig måte, med treffsikker tekst og stilsikre tegninger. Kvinner i kamp – 150 års kamp for frihet, likhet, søsterskap! er en tegneserie som underholder, opplyser og inspirerer, samtidig som den skaper et behov for å få vite enda mer om disse sterke og modige kvinnene.

En som het av Kristoffer Kjølberg
En som het består av tegneserier, trykk og illustrasjoner fra perioden 2007-2017, og utgivelsen oppleves imponerende dynamisk selv om arbeidene er laget over mange år. Stilen er umiskjennelig kjølbergsk – tilsynelatende slentrende enkel og naiv, men med timing og presisjon både hjerte, hjerne og lattermuskler nyter godt av. I En som het serverer Kjølberg leserne absurde, triste og latterlige historier og innfall som er for reine lykkepiller å regne.

Utdeling på OCX
Utdelingen av prisen finner sted fredag 8. juni klokka 20.00 under tegneseriefestivalen Oslo Comics Expo på Deichman Hovedbiblioteket.

Dette blir tredje gang prisen Årets tegneserie deles ut. I 2016 vant Anja Dahle Øverbye prisen for Hundedagar. I 2017 gikk prisen til Lars Fiske for Grosz.