Årets tegneserie 2019 til Steffen Kverneland

Steffen Kverneland vant Årets tegneserie 2019 for sin sterkt selvbiografiske En frivillig død. Prisen ble delt ut under Oslo Comics Expo fredag 7. juni, og deles ut av Tronsmo bokhandel, Grafill og Serieteket på Deichman Grünerløkka.

Foto: empirix.no

Foto: empirix.no

Årets tegneserie deles ut hvert år og går til en norsk tegneserieskaper som har utmerket seg på et høyt faglig nivå. Til prisen følger en pengepremie på kr 30.000,- Prisen skal bidra til å løfte viktigheten av norske tegneserieskapere og stimulere til å øke utøvernes faglige nivå.

Juryen i 2019 har bestått av Hanne Sigbjørnsen (Grafill), Terje Thorsen (Tronsmo bokhandel) og Berit Petersheim (Deichman Serieteket).

De nominerte til Årets tegneserie 2019 #

DET FINNES EN DØD ETTER LIVET
Av Inga Sætre
Det finnes en død etter livet er en ærlig og direkte skildring av livet, fortalt gjennom samtaler mellom to småbarnsmødre. Boken er både morsom og filosofisk, og med en enkel og stemningsfull strek mestrer Sætre kunststykket å være negativ uten å virke usympatisk. Dette er en bok som – til tross for at den er lettlest – blir med deg i tankene i lang tid.

EN FRIVILLIG DØD
Av Steffen Kverneland
Med vakre illustrasjoner inviterer Steffen Kverneland oss inn i tankene sine, hvor han ser på øyeblikkene i for- og etterkant av farens selvmord. Forsøket på å forstå hva som fikk faren til å begå en frivillig død gir oss en mørk og dyster fortelling, men i kjent Kverneland-stil er det også mye humor. Det er ikke mange bøker som får deg til å både le og gråte, eller til og med le så mye at du gråter, men det gjør denne.

ALTMULIGMANNEN
Av Øyvind Torseter
Altmuligmannen er en stillferdig fortelling om et tilsynelatende makelig dobbeltgjengerliv og større ytre hendelser. Øyvind Torseters lavmælte toner og stilsikre, dempede fargebruk legger klangbunn for et variert utrykk med utgangspunkt i virtuose strektegninger og energiske innslag av store fargefelt i rødteller gult. Det grafiske uttrykket i Altmuligmannen er svært godt samstemt med figurene, og miljøet er simpelthen betagende skildret. Dette er snurrig, tørrvittig og suverent.

FRYKT OG MEDLIDENHET
Av Ane Barstad Solvang
Frykt og medlidenhet er en ufiltrert skildring om Lottes gjensyn med tiendeklasse-gjengen. Forventningspresset om et vellykket liv fra seg selv og vennene skaper en frykt hos Lotte. Og hvilken betydning har det egentlig at hun nær sagt hjemsøkes av alt som kan krype og gå av underlivsplager og andre sykdommer? Med ‘Frykt og medlidenhet’ gir Barstad Solvang oss en sjelden og ekte skildring av menneskers sårbarhet, med en herlig slækk tegnestil og masse humor.

NAGEL
Av Sigbjørn Lilleeng
Med Nagel har Lilleeng skapt et nytt univers på randen av undergangen, som er skremmende likt vårt eget. Et knippe tenåringer må kjempe mot skrømt og voksnes løgner for å beholde verden slik de kjenner den. Lilleeng viser her at han er en av landets desidert beste tegneserieskapere. Med sin pønkete tegnestil, sine kule, skarpe farger og sin dynamiske bildekomposisjon er Nagel en drivende høyaktuell ungdomstegneserie som også passer for alle voksne.

Les mer om Årets tegneserie