En kjempepiñata av bøker, illustrasjon, foto, kokte poteter og flytende blekk!

Tekst og foto: Cathrine Louise Finstad
 

FORBEREDELSER
Alle jeg har snakka med har sagt at bokmessa i Frankfurt er stor og at man må ha gode sko. Gode sko er huket av på lista. Videre har jeg skjønt at det kan være en god idé med en plan. Jeg har lasta ned Frankfurter Buchmesse appen, fulgt dem på Twitter og Instagram, og klikker rundt i den sosiale mediaverdenen for å se hva som kan være av interesse. Det meste av kommunikasjonen foregår på tysk, og det er nå jeg innser at tysklærer´n hadde rett. Det hadde lønt seg å følge med.

PÅ BOKMESSA
Jeg tyr til det trykte programmet i det jeg trår inn i messearealet i sorte Asics med spesialsåler fra Löplabbet. Det er de beste skoene jeg har. Dette er ikke bare stort, det er enormt! Hele 8 kjempehaller der hver av hallene strekker seg over flere plan. Det er som en kjempepiñata av bøker, illustrasjon, foto, kokte poteter og flytende blekk! For her er kokkene med kokebøkene sine, kartentusiastene med globuser og forlagsfolket noterer så blekket spruter!

Jeg har kommet med morgenflyet og er fortsatt iført flystrømpene mine. Jeg kjenner at det kan bli fatalt. Strømpebuksa viser seg å være enten litt for liten eller litt for stor. Den lar seg trekke ned mot sokkestoffet. For hvert skritt jeg tar siger både strømpebuksa inklusiv truse littegranne ned. Særs lite godt planlagt. Jeg kjemper meg rundt i gode sko, men i verdens verste sokke/strømpebukse-kombo.

Jeg ser at de mest rutinerte damene rundt meg har planlagt utover sko og strømpebukser. Ingen av dem går rundt og drar seg i kjolen sånn som meg. I tillegg har de små trillebager til materiell de enten plukker med seg, eller har med til noen de skal møte. De har sikkert plass til yttertøyet sitt oppi der også. I ren frykt for ikke å finne tilbake til riktig garderobe har jeg jakka mi hengende over armen.

Hallene rommer et hav av stands av ulike størrelser. Jeg tror nesten alle bokstavene i alfabetet er i bruk for å gi riktige koordinater til nettopp det du har lyst til å se. De ulike forlagene, kalenderprodusentene eller kunstagentene er representert med alt fra et lite avlukke med et bord og en stol til store, mer caféaktige områder. Vel og merke er flere bord reservert for møter, det er ikke bare å sette seg. Innimellom ligger såkalte Hot Spots der det holdes foredrag, debatter og opplesninger. I avdelingen for tegneserier signeres det bøker og gjøres TV-opptak. Hele byen bærer preg av dette årlige eventet. Senere skal jeg se både musikkinnslag og matboder fra årets hedersgjest Brasil. På torget lenger opp i byen er det nemlig også bokfest, dette strekker seg langt utover messehallene.

Når klokka nærmer seg 14 er det full maurtue i rulletrappene. Det er på tide å trekke pusten før veien ut gjennom boklabyrinten skal lokaliseres. På lufteverandaen tygges det banan i hurtig tempo mellom desperate røykere. Det er åpenbart at det bør føyes til en banan på innerlomma på den lista over forberedelser. I tillegg til den lille trillesaken.

PÅ FLYET HJEM
Jeg sitter på sete 10F uten flystrømper. Jeg innser at det kanskje var en overdrivelse å dra dem på for en flight på knappe 2 timer. De skapte muligens en behagelig dag for leggene mine da jeg ankom Frankfurt, men resten av kroppen led under tyngdekraften under årets bokmesse. Jeg skal huske på å videreformidle valg av strømpebukse i tillegg til dette med gode sko, om jeg en gang blir spurt om hva som er greit å forberede til en dag på verdens største bokmesse.