Mer tid hjemme enn vanlig og mer tid i isolasjon kan gjøre sitt med både kreativiteten, inspirasjonen og motivasjonen. Vi spurte en håndfull bransjepersonligheter om deres beste tips - her er 15 podcasts for ny giv og faglig input.

Astrid Wolden, designer og grunnlegger, Nordic Design Crew

Jeg har akkurat starta Nordic Design Crew som holder til i en nedlagt togstasjon midt i Norge. Jeg ønsker å slå et slag for mine yrkesbrødre i Uredd som har laget en podcast som ufarliggjør det å feile, som heter Feilskjær. De snakker med kjente og ukjente folk om hva som skjedde de gangene det gikk skikkelig skeis. Lystig og lærerik, akkurat det jeg ser etter i en podcast.

Henning Andersson, designer og partner i Opudi

I det siste har det gått i podcasten Drivkraft på NRK P2. Jeg synes det er fantastisk mye inspirasjon i historiene, arbeidet bak - og ja, drivkraften, til mennesker som kanskje er best på sitt felt. Til tross for at det ikke er helt direkte fag, så har dette jo fryktelig mye til felles med det å skape merkevarer.

Morten Horn, daglig leder og partner i Opudi

Mitt tips er Private View(s). Det er AUFI (Ask Us For Ideas - aufi.com) som står bak podcasten, hvor de intervjuer nøkkelpersoner i spennende designbyråer der de forsøker å gå i dybden for å finne ut hvordan de tenker, og hvorfor…

Eline Tveten, designer og illustratør

Jeg kan like å høre på podcasts i mange forskjellige situasjoner, for eksempel i bilen, når jeg går tur, når jeg vasker opp og liknende. I det siste har jeg oppdaget disse to som jeg finner ganske interessante:

Lecture in progress - Dette er samtaler med ulike folk innen ulike kreative fagfelt, om hvordan de jobber, hva de jobber med og hvorfor. Samtalene tar også for seg de ulike utøvernes karrierereise. Her ligger det foreløpig 99 episoder ute.

It´s Nice That - Den kreative plattformen It´s Nice That har sin egen veldig inspirerende podcast med nysgjerrighetsskapende titler som "What is colour?", "Discussing the form and function of money" og "Discussing the attributes of public art". Denne gleder jeg meg til å høre mer på!

Agnete Rønning Måseidvåg, designer i ELLE mELLE

Mitt tips er Monocles podcast. Hva jeg har lyst å høre på avhenger av humør, situasjon og hvilke bransjer jeg jobber med for øyeblikket. Å være oppdatert og inspirert er en viktig del av jobben som designer, og Monocle dekker alt. Fra design, entreprenørskap og kultur, til økonomi og teknologi.

Henrik Reistad, Motion Designer i animasjons- og designstudioet Fluks

Jeg har hørt litt på Ash Thorp sin podcast The Collective, som jeg kan anbefale. Han har et godt øye for visuell kommunikasjon og god forståelse for det filmfaglige, så det er spennende å få et innblikk i prosesser og tankesettene hans . #157 (Nick Campbell) og #160 (Chris Do) er episoder jeg likte godt, da de også tar opp de mer mellommenneskelige aspektene i bransjen.

Camilla Hansteen, seniordesigner og partner i WE Oslo

Jeg vil anbefale High Resolution på You Tube som er en videoserie om design.

Caroline Moen, grafisk designer i Grid

Jeg har egentlig aldri likt å lytte til podcaster da jeg føler det er så mye fjollete prat uten mål og mening der ute. Så det er litt ironisk at jeg ble spurt om å komme med tips nå som jeg nylig har fått øynene (ørene?) opp for et par stykker. To podcaster som er verdt å få med seg:

Design Matters, med Debbie Millman - Denne podcasten har faktisk eksistert i 15 år allerede, så her er det masse kult materiale man kan dykke ned i. Debbie er en amerikansk skribent, kunstner og designer, samt tidligere editor/creative director for Print Magazine. I episodene som varer rundt én time intervjuer hun en designer (kjent, eller mindre kjent) fra ulike kreative bransjer. Noen er mer interessante enn andre, men generelt veldig inspirerende!

NRK Oppdatert - Ikke direkte faglig, men likevel relevant for å holde seg oppdatert i samfunnet. I en hektisk hverdag synes jeg det til tider kan være utfordrende å følge med på komplekse saker i nyhetsbildet. Denne gir meg en god oppsummering av et aktuelt tema på 15 minutter, tre ganger i uken. Perfekt nyhets-påfyll på vei til jobb!

Kenneth Pedersen, CEO og partner i Anti

Du spurte om faglig relevante podcasts… Tror kanskje disse er litt på siden - men de er verdt å høre innom synes jeg. Med litt mellomrom hører jeg innom The Ezra Klein Show og The Daily. Design Notes fra Google er også verdt å lytte innom og Monocle 24: Monocle on Design, som omhandler design innen møbler, fashion med mer.

Men, jeg tror nok den jeg har hørt mest av er Värvet med Kristoffer Triumf. Dette er gode samtaler på mellom 40 minutter til gode timen mellom Kristoffer og personen episoden omhandler. Kristoffer har for meg en behagelig stemme å lytte til, som er en viktig del av å høre på podcast over tid - synes jeg. Ikke minst er jeg utrolig svak for dokumentarer og ekte folk. Dette føles som ekte samtaler.

Og sist men ikke minst - vår siste podcast fra ANTI; God Bedring. Den må bare høres!

Linda Skarpås, designer og partner i Studio Geist
studiogeist.no

Fant denne nylig og kan absolutt anbefale folk å ta seg tid til å høre på podcastene Private View(s). I tillegg har jeg (etter å ha møtt han på Grafill) dykket ned i Perniclas Bedows Grafisk design podcast episoder fra 2017-2018.