Kjøkken by Xueting Yang

Grafills hus Utstilling
Gå til innholdet

Welcome to "Kjøkken", showcasing Xueting Yangs artwork from her comic books with the same name. 

"Kjøkken"serves as the heart of a home. Xueting Yang's comics beautifully capture the symbolic moments within everyday life. These comics create a tranquil space within poetry and art, where they hold and preserve seemingly insignificant yet indelible impressions.

In these artworks, readers are invited to embark on a journey into the obscure and chaotic visuals and narratives. Here, there is neither light nor shadow; everywhere the gaze falls reveals something entirely new. The cave-like spaces sway, crumble, and then find peace.

The collection on display features Xueting Yang's recent comic creations, including the already published "Kjøkken" and a sneak peek at her upcoming comic book, "virvle." These two books share a continuous thematic thread that will be explored throughout this exhibition.

Bio
Xueting Yang is a Chinese cartoonist and illustrator who now lives in Oslo. She made her debut with the comic book Et annet sted (Another Place) in 2014, where she describes moving to Norway. Yang draws inspiration both from classical Chinese illustration and from a Western tradition. Et annet sted received the Ministry of Culture's cartoon series award and silver in the year's most beautiful books. In the exhibition, we show excerpts from the book Kjøkken (Kitchen), her last book published in 2022. In Kjøkken, the genres alternate between social realism and burlesque magical realism, and it won gold in the year's most beautiful books.

Exhibition opening will be at Thursday 9th of November from 18:00 to 21:00.

Exhibition period
Friday 10th of November - Sunday 26th of November

Opening hours
Monday - Friday: 10.00 - 16.00
Sundays: 12.00 - 16.00

Adress
Grafill
Møllergata 39, 0179 Oslo

Tale på utstillingsåpningen av Lene Renneflott

Velkommen. Jeg heter Lene Renneflott og er daglig leder for Grafill – organisasjonen for designere og illustratører i Norge. Utstillingen jeg har gleden av å åpne i dag er Xueting Yangs «Kjøkken».

Det er så gøy å se hva som kommer ut av stipendene til Grafill. Som denne vakre og vidunderlige utstillingen av Xuetings tegneserie Kjøkken - eller jeg er egentlig fristet til å kalle det en grafisk novellesamling fordi det er en serie med syv visuelle fortellinger. For meg har Kjøkken de samme kvalitetene som virkelig gode noveller har. Korte presise fortellinger, med mange lag og en tvist eller to.

Juryen i Årets vakreste bøker ga Kjøkken gull i kategorien tegneserie i 2022. De sa blant annet i sin jurykommentar at: «Bildene er «frosset» midt i en bevegelse, i en ladet situasjon, hvor vi aner at det har skjedd noe både før og etter. Tegningene fanger bevegelser, som et fotografi gjør. Bildeutsnitt, komposisjon og fargevalg underbygger stemningen som balanserer på grensen mellom det ubehagelige og vakre. Juryen ble bergtatt av bokas varhet, fargevalg og ubehag. Dette er ei bok som lukter som nyskrelt appelsin.»

Og jeg skjønner så godt hvorfor juryen brukte lukt til å beskrive Kjøkken. Den er både så fysisk og nær i sin beskrivelse av gjenkjennelige familie-relasjoner i det som tilsynelatende er hverdagslige situasjoner. Men så spaserer det plutselig en tiger gjennom vinduet eller vi finner en blåfrossen bestefar i kjøleskapet. Og slik tar du oss med inn i både det kjente og det ukjente på en gang, Xueting. Til et mer sanselig plan der både vi og karakterene i fortellingene får bryte ut av virkeligheten. Surrealismen i fortellingene dine kjennes for meg som pust. De gir pusterom for leseren til å ta inn over seg alle de mange lag av følelser som skjuler seg i de korte tekstene og rene blyantstrekene dine.

Allerede i 2016, da du ga ut boken Gjemsel skrev Walter Wehus på nettstedet Norsk barnebokkritikk at «Nokså plutselig har Xueting Yang blitt en av de mest interessante grafiske fortellerne vi har akkurat nå.»

Jeg tror at det er fordi du plukker opp temaer som er så vanskelige å sette ord på og som er nesten umulige å fortelle om lineært - og så bryter du dem opp, lar dem sveve litt rundt, før du tegner dem sammen igjen med din vakre varsomme strek og ditt milde minimalilistiske språk. Til vi kjenner inne i oss noe av det du forsøker å formidle. På den måten gir du hver enkelt av oss en egen reise og en egen lesning av dine fortellinger.

Og jeg må bare få lov til å sitere anmeldelsen av Kjøkken som tegneseriekritiker Ruth Hege Hastensen skrev på Empirix: «Å lese Xueting Yang er som å dykke under vann og oppdage at det finnes en helt annen verden man ikke kjente til.»

Jeg er så glad for at du bidrar til å utfordre og utvikle den visuelle samtidslitteraturen og jeg er sikker på at det er mange her som nettopp derfor gleder seg til å få en sniktitt på din neste bok virvle som også er utstilt her i kveld. Dere kan se blyanttegninger fra virvle både rett på den store veggen bak meg og utstilt blad for blad i monterne bak dere.

Jeg må også bare nevne at dette er en salgsutstilling der både bok og plakater kan kjøpes.

Og med det, endelig, velkommen til Kjøkken. Ordet er ditt, Xueting!