Fakler og Lanterner – Billigbokens ansikt (siste uke!)
Gå til innholdetUtstillingen viser en nesten komplett samling av alle Fakkel- og Lanterne-bøkene. Det vil være mulig å kjøpe boka Fakkelen er tent! av Tor Eystein Øverås. I tillegg vil det også selges en utstillingskatalog og plakater.
Fakkel- og Lanterne-seriene ble utgitt av Gyldendal Norsk forlag i tidsrommet 1961–1987, og var en sentral del av den såkalte billigbokrevolusjonen. I løpet av denne tiden ble en stor gruppe designere, illustratører og kunstnere engasjert i produksjonen av de 1131 utgivelsene, og står igjen som en viktig og noe underkommunisert del av norsk grafisk design- og illustrasjonshistorie.
Den visuelle staben var preget av unge utøvere med impulser fra utlandet: Mange av nordmennene hadde studert og arbeidet utenfor Norge, i tillegg ble flere utenlandske utøvere engasjert. Blant disse finner vi navn som Teddy Bick, Inghild Strand, Leif F. Anisdahl, Kari Nordby, Peter Haars, Bjørn Roggenbihl, Judith Allan og Ingerlise Kongsgaard.
Billigbokrevolusjonen omtales som et gjennombrudd for moderne omslagsdesign i Norge. Gjennom disse tiårene påvirket også ulik teknologi og trender uttrykket – fra standardisering og modernisme til detaljrike illustrasjoner, via tresnitt, foto og airbrush – og alt derimellom. Utstillingen vil gi et innblikk i en definerende og sentral del av norsk omslagsdesign fra 1960-, 70- og 80-tallet.
Velkommen til vernissage for utstillingen Fakler og Lanterner – Billigbokens ansikt. Det blir også boklansering av Fakkelen er tent!, om den norske billigbokrevolusjonen av Tor Eystein Øverås.
Om utstillerne
Thomas Karlsen og Saralinn Hembre Singstad er begge utdannet i grafisk design og illustrasjon ved Kunsthøgskolen i Oslo (2018). De arbeider i dag som grafiske designere, både i Dagens Næringsliv og som selvstendig næringsdrivende. Utstillingen er produsert i tett samarbeid med, og med god hjelp fra, Tor Eystein Øverås, Aslak Gurholt Rønsen og Thomas Nordby – som alle sammen også har bidratt med tekster til utstillingskatalogen.
Utstillingsåpning torsdag 8. september kl. 18.00.
Utstillingen vises til 2. oktober 2022.
Åpningstider
man-fre 10-16
søn 12-16
Adresse
Grafill
Møllergata 39, 0179 Oslo
ÅPNINGSTALE #
Varmt velkommen til Grafills hus og åpning av utstillingen «Fakler og Lanterner – Billigbokens ansikt» av Saralinn Hembre Singstad og Thomas Karlsen. I kveld er vi også så heldige å være vertskap for lanseringen av den høyst passende og relevante boken «Fakkelen er tent! Den norske billigbokrevolusjonen» av Tor Eystein Øverås.
Tor Eystein skal snart snakke litt mer om denne boken, etterfulgt av Aslak Gurholt som vil si litt om sitt personlige forhold til Fakkel- og lanterne bøkene. Til slutt får vi en samtale mellom Tor Eystein Øverås og selveste Ingerlise Kongsgaard, som har designet noen av omslagene som vises i utstillingen.
Jeg heter Iwa Reiersen og jobber som prosjektansvarlig og kurator her i Grafill.
I tillegg har jeg vært så heldig å få være en del av utstillingsutvalget som juryerte inn blant annet denne utstillingen for snart to år siden.
Det er alltid like gøy når det ferdige resultatet overgår forventningene man hadde etter å ha lest prosjektbeskrivelsen til utstillingen. Saralinn og Thomas har gjort en formidabel innsats med å samle et nesten komplett sett av de 1131 Fakkel- og Lanterne-bøkene som ble utgitt i årene mellom 1961 og 1987, og som vi nå får lov til å visuelt fråtse i.
For meg vekker dette gjensynet mange minner, slik jeg vil tro det gjør for flere av dere andre også. Som barn av 68ere vokste jeg selvfølgelig opp med mange Fakkel- og Lanternebøker i bokhyllene til mamma og pappa. Noen av dem skulle følge meg langt inn i studietiden da de ble hentet frem igjen som pensumbøker, og fremdeles lyser en og annen lanterne eller fakkel frem mellom alle de andre bøkene i bokhylla hjemme hos meg.
Flere av omslagene har gjort varig inntrykk. Det som etter hvert skulle komme til å bli bautaer og sentrale grafiske designere og illustratører – ingen nevnt, ingen glemt, men noen av dere er med oss her i kveld – fikk boltre seg i uttrykk og teknikker som gjenspeiler samtidens estetikk og tilgjengelige teknologi, men kanskje mest av alt tidsånden. Sammen var disse grafiske designerne med på løfte frem og synliggjøre, og ikke minst profesjonalisere faget.
Tanken om å demokratisere og tilgjengeliggjøre kvalitetslitteratur var grunnstenen i billigbokrevolusjonen, og løp parallelt med demokratiseringen av andre kulturuttrykk, venstresidens kampsaker, ungdomsopprøret og utadanningseksplosjonen som fant sted på 60- og 70-tallet. Sett i retrospekt har billigbøkene hatt betydning på så mange ulike måter, i tillegg til det designhistoriske. Dette og mye mer kan dere lese mer om i både utstillingkatalogen og Tor Eystein Øverås sin bok. Begge til salgs her i Grafill under utstillingsperioden.
Vi har et tett program i kveld, men før jeg gir ordet videre til Tor Eystein Øverås vil jeg bare si kos dere med utstillingen, og gi en varm applaus til Saralinn og Thomas!