Årets vakreste Bok

Årets vakreste Bok velges ut på tvers av alle innsendte bøker i alle kategorier. Juryen gjør en vurdering i forhold til estetikk, funksjonalitet, struktur, design, illustrasjon, billedspråk, valg av papir og innbinding.

Årets vakreste Bok 2022

Dyrene sover #

Illustrasjon: Mari Kanstad Johnsen
Grafisk design: Marte Meling Enoksen, Karen Grønneberg og Lotte Grønneberg / Eller med A
Forlag: H. Aschehoug & Co.
Forfatter: Kjersti Annesdatter Skomsvold
Redaktør: Lisa Nagel og Johanne Askeland Røthing / Aschehoug
Livonia Print, Latvia
150 g Munken Lynx Rough
Aldin
Trådheftet, hard perm
978-82-033-6546-1

Juryens kommentar:
Etter en lang og utmattende periode med nedstengning, hjemmekontor og hjemmeskolen trenger vi alle noe som lyser opp hverdagen og gir oss en fargerik fest. Og det er akkurat det årets vakreste bok gjør. Fra omslag til siste side er dette en bok som forfører, betager og fryder med sin rørende tilnærming til innholdet og sitt enestående visuelle univers. Vi aner at samarbeidet mellom forfatter og illustratør har vært unikt, for tekst og illustrasjon smelter sammen helt sømløst, og historien fortelles med en fremragende innlevelse og inderlighet. Det er frodig, intenst, lekent, humoristisk og en fenomenal blanding av abstrakt og konkret. Hver side har en skyhøy kunstnerisk kvalitet uten å være ekskluderende. Fargepaletten er sjeldent finstemt og sofistikert, og hadde vi kunnet ville vi rammet inn hvert eneste oppslag og hengt det på veggen.

Omslagets raffinerte bruk av UV-lakk, innmatens intensitet i fargeflatene, samt den følsomme detaljeringen vitner i tillegg om høy kunnskap om repro og trykkteknikk.

Årets vakreste bok gjør legging av minsten til en frydefull reise i dyrenes verden, og forteller gjennom bugnende boksider hvordan de ulike dyreartene faller til ro om natten. Boken er lærerik og livsbejaende både for voksen og barn, og det er på høy tid at en barnebok får tittelen Årets vakreste bok!