Fagdag 2021

Vi inviterer til fagdag på Sentralen i forbindelse med prisutdeling for Årets vakreste Bøker. Tema er skrift sett i forhold til bokproduksjon, og passer for både utgivere og lesere av bøker. Du kan delta fysisk eller digitalt.

Hvordan kan skrift forbedre eller forringe leseopplevelsen? Hvordan velger en designer hvilken font hen skal bruke til akkurat denne boka? Og hvordan jobber man når man skal lage en helt ny skrifttype?

Ved å belyse ulike tematikker relatert til bruk og utforming av skrift ønsker vi med denne fagdagen å løfte frem viktigheten av skrift som ett av flere virkemidler designeren benytter seg av i arbeidet med å utforme boka. Fagdagen henvender seg til alle involverte aktører som er medvirkende til utgivelsen av bøker, de som skal vurdere bøkene, og ikke minst alle de som skal lese bøkene i mange år fremover. En større forståelse av hvilke prosesser som ligger bak utformingen av en bok – og ikke minst hvordan teksten blir satt – vil gagne alle som jobber med og er glad i bøker.

En rekke anerkjente foredragsholdere og deltakere som alle skal ta oss med inn i skriftens verden.

Fagdagen er et samarbeid mellom Grafill og Leser søker bok som jobber for at alle, uansett leseferdighet, skal få tilgang på gode skjønnlitterære leseopplevelser.

Merk at vi starter dagen med lunsjservering. Det blir også kortere pauser underveis.

Program #

Kl. 11.00 Registrering, kaffe og lunsj-servering

Kl. 11.30 Daglig leder i Grafill, Lene Renneflott, ønsker velkommen

Kl. 11.35 Fra manus til sats og ferdig utgivelse – hvordan øke lesbarhet? Eivor Vindenes i Leser søker bok om hvordan de jobber i forhold til skrift og lesbarhet

Hvert femte barn og unge og hver tredje voksne i Norge har utfordringer med å avkode tekst, men med enkle grep kan langt flere utgivelser bli tilgjengelige. Leser søker bok samarbeider tett med forfattere, illustratører, serieskapere og forlag for at lesere som har få bøker å velge mellom, skal inkluderes i de gode leseopplevelsene. Når manuset settes – hvilke grep åpner for å inkludere flere lesere? Eivor Vindenes er rådgiver i Leser søker bok og viser i dette foredraget konkrete eksempel på råd og tilbakemeldinger som øker lesbarhet.

Kl. 12.05 Rune Døli og Ellmer Stefan i samtale om Edda-boka for Skald

Rune Døli (grafisk designer) og Ellmer Stefan (skriftdesigner) skal presentere to prosjekter som eksempler på hvordan kompetanse i skriftbruk og skriftproduksjon kan komplementere hverandre.

Det første prosjektet ble utviklet i 2017. Da jobbet de sammen på utformingen av omslaget til Jon Fosses nye oversettelse av Den Eldre Edda utgitt av Skald Forlag, der historisk referansemateriale ble benyttet som utgangspunkt for tegning av bokstavformer med et moderne uttrykk.

Det andre prosjektet er et selvinitiert fontprosjekt som har ligget latent i noen år. Nå inviterer de oss til å observere oppstartsmøtet. Vi skal få innblikk i prosessen og tankegangene bak utviklingen av en antikvaskrift fra både brukeren (grafisk designer) og produsenten (skriftdesigner).

Kl. 12.45 Foredrag og samtale med Sonya Dyakova (opptak fra London)

Sonya Dyakova (Atelier Dyakova, London) skal gi oss et innblikk i hennes studio, deres arbeider og arbeidsmetoder. Hun vil også vise eksempler på arbeider fra hennes tid som designer i Phaidon Press.

Kl. 14.00 Øyvin Rannem – sniktitt på nytt prosjekt

Øyvin Rannem snakker om sitt kommende bokprosjet. Denne boken er i først og fremst en historisk gjennomgang av antikvaskriften som jeg prøver å sette inn i en bredere politisk og kulturhistorisk sammenheng. Men tar også opp temaer fra typografiens og bokens utvikling. Han kommer til å presentere noen av de mest sentrale temaene; den venetianske boktrykker Aldus Manutius og praktverket Hypnerotomachia Poliphili, sammenhengen mellom antikvaskriften og humanismen, konkurransen med gotisk, forholdet mellom Aldus, Griffo og Nicolaus Jenson, Gutenberg og boktrykkerkunsten og noen av de samfunnsmessige konsekvensene, nyklassisismen og bruddet med tradisjonell skriftdesign, kontroversen mellom den engelske reformismen og den kontinentale revolusjonen på begynnelsen av 1900-tallet.

Kl. 14.45 Panelsamtale med Robin Mientjes, Ane Thon Knutsen, Abirami Logendran og Jessica Williams, ledet av moderator Karoline Buer

I denne panelsamtalen ønsker vi å nærme oss bokdesign, typografi og publisering fra ulike perspektiver. Gjennom samtalen reises det blant annet spørsmål rundt hvilke verktøy kan vi ta i bruk for å drive dagens designdiskurs videre; Hvilke historier som har blitt fortalt og repetert gjennom designkanoen; Hvilke narrativ har disse historiene fulgt – og på hvilke måter har den konvensjonelle designhistorien lagt føringer for hvordan panelistene utfører og tenker rundt ‘grafisk design’ i sine respektive praksiser. Samtalen vil vekselsvis flyte mellom engelsk og norsk.

Kl. 15.30 Takk for i dag

Billetter
Grafill-medlemmer kr. 100,- / stream kr. 0,-
Ikke-medlemmer kr. 450,- / stream kr. 250,-
Studenter kr. 0,- / stream kr. 0,-

Tid: Onsdag 27. oktober kl. 11-15.30
Sted: Marmorsalen på Sentralen, Øvre Slottsgate 3, 0157 Oslo
Stream: Lenken sendes til påmeldte dagen før

Kjøp billett til fagdag og stream her