Grafill R21 Rosenkrantz gate Oslo


Grafill R21 er et levende samlingssted for den kreative bransjen, og alle er hjertelig velkomne til våre utstillinger, foredrag, workshops og aktiviteter. 

Åpningstider:
man-fred 9-17
torsdag 9-19
lør-søn 12-16

Adresse: 
Rosenkrantz gate 21, 0160 Oslo

UTSTILLINGER 2016

NARVES1BIBLIOTEKET HYPERMARKED
9.-18.12

Velkommen til en billig storhandel hos OBS! NARVES1BIBLIOTEKET HYPERMARKED! Vi har et rikt sortiment innenfor trykksaker, hefter, tegneserier, fanziner og alt godt innen det trykte medium fra utøvere over hele landet. Her finner du også andre spennende varer til julehandelen. Det lønner seg å tenke stort og gjøre alle innkjøpene på ett sted. Velkommen til en hyggelig julehandel hos OBS! NARVES1BIBLIOTEKET HYPERMARKED. Narves1biblioteket (N1B) er en gruppe som distribuerer og produserer tegneserier, hefter og småtrykk. Narves1biblioteket drives av studentene Sunniva Dybvig, Herman Breda Enkerud og Christa Barlinn Korvald og ble iverksatt på Kunsthøgskolen i Oslo. På KHiO manglet det et naturlig utstillingsrom for grafisk design og illustrasjon. N1B ville lage et tilgjengelig sted for å vise fram trykksaker folk og studenter laget; det begynte med en liten hylle og har utviklet seg siden. N1B arbeider også for tiden med film, animasjon og nettsider. N1B har nylig lansert N1B TV og har åpnet opplevelsessenter i Bergen.

Menneske og dyra av Katrin Berge
16.11-04.12

I utstillingen “Menneske og dyra” har illustratør og kunstner Katrin Berge visualisert sine betraktninger rundt samspillet mellom mennesker og dyr gjennom detaljerte og nitide blyanttegninger. Bakenforliggende for motivene ligger illustratørens tanker og filosofering rundt menneskets forhold til dyrene vi deler naturen med, dyr som i stor grad er prisgitt menneskenes motiver og handlinger. Katrin har i utstillingen lagt vekt på kontrasten mellom det vakre og behagelige på den ene siden og det mørke og urovekkende på den andre. Videre er dynamikken mellom det direkte og realistiske og det fabulerende og fantasifulle, helt sentral i Katrins illustrasjoner. Skogen fungerer som bakteppe for ulike scenarioer og har vært en stor inspirasjonskilde for illustratøren. Katrin presenterer med utstillingen en egen symbiose som problematiserer og reiser sentrale spørsmål rundt hvordan vi forholder oss til alt det levende vi omgir oss med – til ettertanke og inspirasjon for refleksjon rundt vår egen eksistens og vår felles fremtid. Det blir salg av trykk.

Pangram av Lars Kjelsnes (3.-13.11)

Et pangram er en setning eller et uttrykk som inneholder minst én av hver bokstav i språkets alfabet. Idéen til utstillingen kommer fra fontverden, der pangrammer brukes til å få oversikt over alle bokstavene i en hel setning.

Lars Kjelsnes (Heydays) har invitert ti utstillerne til å velge seg et pangram og tolke det fritt.

Medvirkende:
Bjørn Brochmann
Christine Frances Betten
Derek Ercolano
Espen Friberg
Flu Hartberg
Kaja van Domburg
Kristoffer Kjølberg
Sandra Blikås
Sunniva Sunde Krogseth
Sveinung Sudbø (OriginalKopi)

Dypdykk i arkivet
20.-30.10

I anledning Grafills 25 års jubileum har vi dykket ned i arkivet og hentet frem historiske høydepunkter, begivenheter og milepæler – år for år. Vi har langt fra klart å dekke alt og alle, men vi håper at vi - på en lett og visuell måte - likevel kan geleide dere gjennom de siste 25 årene. Vårt digitale skifte kom i 2011, og det meste som ble produsert i etterkant er tilpasset skjerm. Boksen i rommet viser materiale fra vårt digitale arkiv. Vi håper du lar deg inspirere av historien vår og ikke minst at du ønsker å følge oss videre i de neste 25 årene!

Til jubileet ble det også laget en flott trykksak med blant annet intervjuer av elleve personer fra våre fagområder. Kom innom og få med deg et eksemplar.

Lunch-utstilling i R21
21.09-16.10

Med sine treffsikre iakttagelser av arbeidslivet, har Børge Lund på få år blitt en av Norges mest populære serieskapere. I Grafill R21 får du nå muligheten til å se LUNCH-universet på nært hold, samtidig som du kan nyte ”fruktbare” medarbeidersamtaler, ”effektive” personalmøter og ”konstruktive” omorganiseringsprosesser uten selv å bli offer. Utstillingen omfatter veggtegninger, en nydesignet Nico-byste og installasjoner, samt salgsutstilling av silketrykk, storformat-striper og bøker.

Nailed it - Avgangsutstilling i R21
14.-16.06

Endelig! To tettpakka år på Høyskolen Kristiania går mot sin slutt. Nå vil vi som har tatt grafisk design og illustrasjon vise oss fram til dere! Vi har virkelig fått det til, vi naila det! Vi stiller derfor ut våre beste arbeider i R21, Grafills lokaler i Rosenkrantzgate 21 i Oslo.

Trond Bredesens illustrasjoner
19.04-18.05

Illustratør Trond Bredesen feirer 60 års jubileum med en stor retrospektiv utstilling i Grafill R21. Bredesen er en tungvekter i faget og har vunnet en rekke priser for sitt arbeid. De aller fleste nordmenn har et forhold til Bredesens illustrasjoner fordi han har prydet mange av våre mest kjente matvarepakninger. Han var blant annet den første som illustrerte Tine melkekartonger. Utstillingen viser Trond Bredesens illustrasjoner til bokhyller og kjøleskap, 39 selvportretter og 15 julekortstempler, sånn cirka. Fra Tines melkekartonger til Dolly Dimple og Kunstdetektivene. Skisser, referanser, prosesser og originaler fra 80-tallet til i dag. Og litt om Illustratørene. Det blir også salg av julekort, t-skjorter, bøker med mer.

Årets vakreste Bøker 2016
1. - 14. apr 2016

Årets vakreste Bøker 2016 er kåret - 50 bokverk totalt. Alle vinnerbøkene stilles ut i Grafill R21. Utstillingen viser også utgivelser av Bokkunstprisvinner Espen Holtestaul i forlaget No Comprendo Press. Det utgis også en utstillingskatalog, designet av All Tomorrow´s. Årets vakreste Bøker er den eneste konkurransen som hedrer den visuelle delen av bokbransjen. Konkurransen har en lang og viktig tradisjon som strekker seg helt tilbake til 1933.

Harald Nordberg
Popp-opp’er, pappsløyd og illustrasjoner
10. - 23. mar 2016

Harald Nordberg har som illustratør (midlertidig) forlatt det flate papiret - og begynt å bygge i høyden - med papp og papir. Posjektet er bygget på en mangeårig facinasjon over popp-opp teknikk og pappsløyd. I tillegg stilles ut andre av Haralds illustrasjoner - og en del av dem er til salgs.

Arild Kristo
Filmskaper, fotograf og grafisk designer
11. - 26. feb 2016

For første gang vises alle bøker og tidsskrift designet av Arild Kristo. Kristos arbeid som grafisk designer foregikk over en relativ kort men intensiv periode som designer for Pax Forlag mellom 1964–66. I denne perioden designet han rundt 60 bøker i tillegg til forlagets tidsskrift, før han sluttet som designer og forsvant til filmen. Kristos grafiske uttrykk var den gang noe helt nytt i Norge, og arbeidet hans var definerende for både forlaget, pocketboka og den norske fredsbevegelsen. Kristo-utstillingen viser også reklamemateriell og plakater for Pax Forlag, filmplakater, samt Kristos kortfilmer og en dokumentar om ham. Utstillingen er kuratert av Aslak Gurholt Rønsen.

VOID C8
18. – 29. jan 2016

C8 er et selvinitiert kunstprosjekt som utforsker lys som et medie for lek med persepsjon og dimensjonalitet. Den låner sitt navn både fra den tekniske termen for en firedimensjonal kube og cervikal spinalnerve 8 som er ansvarlig for muskulaturkontroll i fingrene hos mennesker. Inspirert av elektriske impulser som forplanter seg gjennom synapser, reiser pulser av lys langs skulpturens kontur og danner endeløse repeterende mønster av lys. Skulpturen består av seks speilfolierte flater festet til en sveiset stålramme med 1340 LED lys.

MAGASINUTSTILLING WESTERDALS OSLO ACT
8. – 15. jan 2016

Studentene i andre klasse grafisk design på Westerdals har i høst arbeidet med hvert sitt magasin, hvor overordnet tema er livsstil. Studentene har utviklet sine egne konsepter, utforsket hva en livsstil faktisk kan være, og hvordan man kan kommuniserer dette på nye måter i mediet papirmagasin. Dette har resultert i en stor variasjon av visuell utforming og tekstlig innhold, hvor temaene spenner i alt fra abstrakt rom til nakenhet og seksualitet.

UTSTILLINGER 2015

VISUELTUTSTILLINGEN
25. nov – 4. jan 2016

I oktober ble norske designere og illustratører hedret med priser i Visuelt, Nordens største konkurranse innen visuell kommunikasjon. Nå stilles alle de 160 vinnerarbeidene ut hos Grafill. Visueltutstillingen er en fest i vakker, velformet ’hverdagsdesign’. Her er de fineste produktene i landet vårt stilt ut, alt fra matemballasje, vinetiketter, cd-omslag, årsrapporter, festivalplakater, skilt, tegneserier, firmalogoer, smartphone-apps, nettsider, animasjonsfilmer, TV-vignetter, reklamefilmer, musikkvideoer og mye mer. På utstillingen vises også arbeider av årets Klassikerprisvinner, Morten Throndsen. På åpningsdagen lanseres en rykende fersk Visueltkatalog, designet av byrået Bureau Bruneau.

THE MOST BEAUTIFUL SWISS BOOKS
12. – 20. nov 2015

Grafill Grafisk design ønsker velkommen til utstillingen The Most Beautiful Swiss Books 2014. Utstillingen viser vinnerbøkene i den anerkjente sveitsiske designkonkurransen. En jury har premiert 17 bøker. Bøkene er valgt på grunnlag av overordnet konsept, grafisk design, typografi, trykk, materialitet og innbinding – med et særlig fokus på innovasjon og orginalitet. Alle vinnerbøkene vises i Grafill R21, og gir et tverrsnitt av det beste fra sveitsisk bokbransje i dag.

HELLICAR&LEWIS: HAVE YOU TRIED TURNING IT ON AND OFF AGAIN?
8. – 30. okt 2015

Det internasjonalt anerkjennende design- og teknologiselskapet Hellicar&Lewis fra London vil under Visueltfestivalen 2015 åpne sin utstilling “Have you tried turning it on and off again?” - i regi av Grafill interaktiv. Gjennom en stor palett av teknikker i mange medier har duoen som startet opp i 2008 levert engasjerende - og sjarmerende - opplevelser til kunder som Diesel, Van, Adidas og Nike (for å nevne noen). Med åpen kildekode som filosofi for alle prosjekter, ansatte med svært variert bakgrunn og arbeider som spenner fra print til stordata, interiør design til interaktive danseinstallasjoner - har studioet etablert seg som både et annerledes og internasjonalt respektert firma - og dette er din mulighet for å oppleve deres engasjerende verden.

BARNEBOKFESTIVALEN - FIRE ILLUSTRASJONSUTSTILLINGER I ÉN
17.- 27. september 2015

Festivalutstillingen i Grafill R21 med fire spennende temaer: Festivalillustratør Kari Stai, Mustermann-rommet (Øivin Horvei), Utstilling av norges første bymyldrebøker (Kristoffer Kjølberg, Anette Moi, Tora Marie Norberg og Åshild Kanstad Johnsen) og Norwegian Illustrators (102 norske illustratører) Bildene i utstillingen er til salgs og inntektene går til initiativet «Doner streken din!» - Redd Barna (barn på flukt).

STREET ART – PLAKATER I OSLO 2005–2015
26. aug – 11. sep 2015

All Tomorrow's og Grafill inviterer til plakatutstilling. Plakatens levetid er ofte veldig kort, i blant får den bare henge noen timer. I dag blir plakaten dessuten ofte redusert til en facebook-banner eller et instagram-kvadrat. Allikevel blir det laget utrolig mange plakater i kulturbyen Oslo. Hensikten med utstillingen er å belyse 10 år med grafisk design og illustrasjon på Oslos vegger. Med den fengende tittelen «Street Art» ønsker vi å vise frem plakatene i sin opprinnelige størrelse, og i tilnærmet sin opprinnelige kontekst. Bidragsyterne til utstillingen er designere og illustratører som har viet litt ekstra tid til plakatformatet: About Projects / Bendik Kaltenborn / Blank Blank / Børge Bredenbekk / Cecilie Ellefsen / Commando Group / Erik(sen) / Eriksen / Brown / Erland G. Banggren / Exil Design / Halvor Bodin / Handverk / João Doria / Kim Hiorthøy / Kristian Hammerstad / Martin Kvamme / Metric Design / NODE Berlin Oslo / Non-Format / Robin Snasen Rengård / Rune Mortensen / Sindre Goksøyr / Sletten & Østvold / Steinar & Mats / Uglylogo / Yokoland / Your Friends / All Tomorrow’s.

KLASSEFEST - AVGANGSUTSTILLING MASTER KHIO
17.-28. juni 2015

Avgangsstudentene på master i grafisk design og illustrasjon ved Kunsthøgskolen i Oslo inviterer til klassefest. Klassefesten varer i elleve dager, med offisiell åpning den 17. juni. De stiller ut avgangsprosjekter og festen vil finne sted i klasserommet til MA2 (flyttet i sin helhet til Grafill for anledningen). Discokulen snurrer hele kvelden.

JUBILEUM/AVGANGSUTSTILLING BACHELOR MEDIEDESIGN HIG
8. – 11. jun 2015

For tiende gang avholder Bachelor i mediedesign ved Høgskolen i Gjøvik avgangsutstilling. Tjue studenter viser frem ti arbeider fra egen mappe. Utstillingen inkluderer designarbeider for papirbaserte og digitale medier, samt design av skilt- og veifinningssystemer. Eksempler på bedriftsprofilering, design for web og mobile enheter, bokdesign, tidsskriftdesign, avisdesign, kalligrafi og skriftdesign stilles ut.

TYPOGRAPHIC
20. mai - 5. juni 2015

TypoGraphic er en utstilling som leker seg med typografiske normer og regler, som flytter barrierer og utforsker typografiens effekt og formessige kommunikasjonsstyrke. Ved å invitere et knippe dyktige designere, illustratører og typografer ønsker vi å skape en spennende, illustrerende og eksperimenterende utstilling med typografiske løsninger som formidler tekstens innhold gjennom sitt design. Colophon, Renate Thor, karlssonwilker, Werksemd, Kesselskramer, White Studios, David Carson, Muokkaa, Skurktur, Minsk, Uglylogo, Elmer Stefan og 20 til har fått hvert sitt adkjektiv å visualisere.

SHOW YOUR GRID
12. mai 2015

Etter tjue måneder, flere hundre liter kaffe og mange tusen timer har Grafisk Design og Illustrasjon ved Norges Kreative Høyskole laget over 1300 unike oppgaver. Mye har skjedd på to år, og de ønsker å vise hva de har lært og hvor dyktige de har blitt. Gjennom struktur og skolens rammeverk har de funnet sin identitet, og nå, under avgangsutstillingen bryter de ut av gridet for å vise hvem vi er.

ÅRETS VAKRESTE BØKER
27. mars – 29. aprIL 2015

Utstillingen viser bøkene som vant i årets konkurranse, samt årets vakreste ebok og bøker av Bokkunstprisvinner Aslak Gurholt Rønsen. Få også med deg den fine katalogen designet av All Tomorrow's. Og vinn en bok fra utstillingen ved å svare på vår quiz.

NYE NORSKE PASS OG ID-KORT
4.-22. mars 2015

I forbindelse med et behov for økt sikkerhet i norske pass, ID-kort og reisedokumenter og utlyste politiet i fjor ut en designkonkurranse. Fem deltakere kvalifiserte seg til å levere bidrag i konkurransen, og en fagjury kåret «Det norske landskap» av Neue Design Studio som vinner. Alle de fem konkurransebidragene vises i utstillingen.

UTEN TITTEL - ALT UTENOM, INNIMELLOM, FØR OG ETTER
25. februar – 1. mars 2015

Uten tittel – Alt utenom, innimellom, før og etter - er en utstilling av studenter som går siste året på Grafisk Design utdannelsen på Westerdals Oslo ACT. Utstillingen handler om arbeidene vi gjør før ting blir trøkka inn i mac'en og blir grafisk design. Den handler også om alt utenom. Alt ved siden av, over, under, innimellom, før og etter.

IMMATERIALS
22. januar – 20. februar 2015

Et nettverk av designere har i et forskningsprosjekt klart å gjøre nettverksteknologier synlige gjennom fotografi, animasjon og video. Målsetting har vært å skape en forståelser for de usynlige teknologiene som omgir oss og som gjennomsyrer våre byer og hverdagsliv.

SOCIAL ORIENTED DESIGN
14. – 16. jan 2015

Social Oriented Design is a research based group located in Norway. Our first exhibition will try to highlight the fact that loneliness is a very important problem in our society.

UTSTILLINGER 2014

VISUELTUTSTILLINGEN
27. november - 8. januar

Alle vinnerarbeidene i Visueltkonkuransen stilles ut i Grafill R21. Kom og se det beste av hva norske kreative har å by på innen grafisk design, illustrasjon, interaktiv design og moving image. Visueltutstillingen er en del av Visueltfestivalens program, en årlig begivenhet for den kreative industrien i Norge og en hovedarena for inspirasjon, utveksling, læring og nettverksbygging. På åpningsdagen lanseres Visueltkatalogen, utformet av Bielke+Yang.

NORGES NYE SEDDELSERIE: HAVET
Utstilling av motivforslag
7. - 26. oktober 2014

Norges Bank utlyste i desember 2013 en konkurranse om utforming av motiver til ny seddelserie. Interessen for å delta i konkurransen var stor, og åtte deltakere ble invitert til å levere forslag. Norges Bank stiller nå ut forslagene i Grafills lokaler i Rosenkrantz gate 21, Oslo. I forbindelse med utstillingsåpningen vil konkurranseresultatet og Norges Banks valg, bli offentliggjort.

MARMORERT - KUNSTEN Å MALE PÅ VANN
4.–26. september 2014

I denne utstillingen vises et mangfold av marmorering fra hele verden. Marmorering er en gammel dekorteknikk forbundet med bokbinderfaget her i Norge, og gjennom utstillingen får publikum mulighet til å selv lære seg teknikken. Det vil bli gjennomført workshops og demonstrasjoner fra mestere innenfor faget. Utstillingen er den første av prosjektgruppen ApenApen, som jobber researchbasert med visuelle mønstre. Gruppen består av Steinar Borø, Thomas Kjellberg og Mats Omland.

SPECTRA-1: I LOOK FOR YOU IN EVERYONE
August 14th - 31st August 2014

Digital art studio FIELD present a new kinetic installation at Grafill this summer . The exhibition is a half digital, half natural landscape of optical phenomena and data inputs. The piece captures a notion of the electromagnetic force of solar eruptions – unnoticeably far away from earth, yet powerful enough to either disrupt our technology-reliant lives, or power them for centuries to come. London-based studio FIELD work at the intersection of art, design and technology, creating expressive and dynamic installations and experiences for web and mobile; for galleries, public installations, and design commissions. Spectra is then beginning of a series of art installations in which FIELD are translating digital and graphical aesthetics into the physical realm: with reflective materials, vibrations of light, and temporal and spatial instability.

HYBRIDO
Magnus Voll Mathiassen: Kynisk og romantisk, kommersiell og personlig

12. juni - 8. august 2014

Magnus Voll Mathiassen, også kjent under aliaset MVM, stiller ut arbeid som viser både den kommersielle delen av hans virke samt personlige arbeider. Premisset for utstillingen er å vise hva som skapes når man føler man ikke får nok kunstnerisk tilfredsstillelse gjennom sitt daglige virke som designer og illustratør. Og ikke minst hvorvidt den kommersielle og "ufrie" delen av ens skapende virke påvirker det personlige og uavhengige uttrykket. Og påvirker disse motpolene hverandre? Arbeidene som stilles ut er hovedsakelig illustrasjoner, hvor den kommersielle delen er oppdrag for kunder, eller er arbeider hvor Mathiassen har spekulert i et visuelt uttrykk skapt for å tiltrekke potensielle kunder. I den andre enden av spekteret finner man arbeid laget i fritiden og skapt uten noen form ytre påvirkning. Kanskje det er den romantiske drømmen om den frie kreative sjel som prøves å holdes ved like, noe som gjerne dør litt ut så fort man trår inn i arbeidslivets rekker? Det utstilles arbeid fra ti år tilbake og frem til i dag. Det meste er arbeid ingen andre enn ham selv har sett.

PROSESSEN BAK EN ILLUSTRASJON
15. mai – 6. juni 2014

Illustratør Frode Skaren/Uglylogo inviterer med seg noen av Norges fremste illustratører for å vise oss prosessen bak en illustrasjon. Vi får innblikk i deres ulike fremgangsmåter, bruk av teknikker og redskap, og får bedre forståelse for hvordan illustratører løser en gitt oppgave. Utstillingens formål er å skape en større interesse og kunnskap om faget illustrasjon. Å utforske hvordan illustratører jobber skaper forhåpentligvis en debatt om kvalitet og verdi ved bruk av illustrasjon som vil være gunstig for illustratører, kunder og publikum.

ÅRETS VAKRESTE BØKER
29. mars - 30. april 2014

Utstillingen Årets vakreste Bøker i Grafill R21 viser alle vinnerbøkene i årets konkurranse, spesialpriser og bøker av Bokkunstprisvinner Anna Fiske. Få også med deg den fine katalogen designet av All Tomorrow's. Bøkene drar senere ut på turné i utvalgte norske byer, og gullvinnere sendes i tillegg til bokmessen Book Art International i Frankfurt og Best Book Design from all over the World i Leipzig.

LARS FISKE MIN STIL
27. februar – 24. mars 2014

Lars Fiske er blant våre mest fremragende tegneserieskapere og illustratører. Han har vunnet mange priser og hans strek er kjent fra en rekke medier og serieromaner. Nå åpner han utstillingen MIN STIL - 30 år med illustrasjonskunst i Grafill R21. Utstillingen viser originaler, plakater og trykk fra sitt virke som illustratør; helt fra debuten i Nye Takter og fram til nyere arbeider for blant annet A-magasinet og Dagbladet Magasinet. Lars lanserer også ny bok som viser den kunstneriske prosessen med å skape en ”stil”.

NORSK ANIMASJON 100 ÅR
13. – 24. januar 2014

I 2013 var det 100 år siden de første eksemplene på norsk animasjon så dagens lys. I samarbeid med Norsk animasjonssenter i Volda har Fredrikstad Animation Festival  satt sammen en utstilling bestående av materiale benyttet i norske animasjonsfilmer opp gjennom årene. Utstillingen viser mangfoldet i vår animasjonshistorie og fokuserer på unike gjenstander, tegninger og kulisser laget i forbindelse med produksjonen av norske animasjonsklassikere. Norsk animasjonssenter har satt i gang et prosjekt for bevaring av materiale og gjenstander benyttet i animasjonsfilmer her til lands og arbeidet med å bygge opp et arkiv og opplevelsessenter i Volda er godt i gang. Utstillingen viser frem et utvalg av hva som er samlet inn til nå.