Tips oss om urimelige konkurranser


Når vi blir gjort oppmerksom på urimelige konkurranser, gjør vi alltid en henvendelse på vegne av våre medlemmer og alle profesjonelle utøvere.

Opplysning Web

Grafill er i utgangspunktet skeptisk til konkurranser som metode for å komme frem til gode løsninger. Vi mener det er svært uheldig at det inviteres til åpne konkurranser med krav om levering av kreativt arbeid/ideskisser uten noen form for honorar til andre deltakere enn den som vinner konkurransen. Det fører i praksis til at mange jobber gratis for å lage et produkt, noe som igjen undergraver fagutdannede designere sin mulighet til å leve av sitt arbeid.

Et annet viktig moment er at konkurranser ekskludere kunden fra selv å delta aktivt i strategi- og idéprosessen, noe som er grunnleggende i ethvert vellykket design- eller illustrasjonsprosjekt.

Vi mener at valg av samarbeidspartner på design/illustrasjon ikke skal være en kreativitetskonkurranse, men at man finner noen som har solide kunnskaper og evne til å utvikle ideer og løsninger som skaper resultater. Dyktige utøvere/byråer vil alltid kunne levere en god og gjennomtenkt løsning, og det gjelder her for kundene å stole på at de kan sitt fag!

Dersom man likevel ønsker å gjennomføre en konkurranse, mener Grafill at en mer rettferdig måte er å invitere noen utvalgte kandidater til å presentere seg, og deretter velge ut to eller tre som får økonomisk kompensasjon for levering av kreativt arbeid/ideskisser. Til slutt velges en vinner som får betalt for det arbeid som skal gjøres.

Vi prøver å fange opp det som skjer i markedet, men klarer ikke merke oss alt. Så får du nyss om konkurranser som skurrer i dine ører, tips oss!