NRK Kulturnytt: Kulturministeren vil se på tegneseriebudsjettet i lesesatsingen

- For å være helt ærlig, så er vi i en krisesituasjon, sa Lene Renneflott i NRK Kulturnytt fredag morgen. Grafill er bekymret for at manglende budsjett kan stoppe den gode tiden som tegneserier er inne i, og mener at Kulturrådets budsjetter må økes. Hun fikk støtte fra flere som ser at tegneserier kan være veien inn til leselyst for mange barn og unge, og kulturminister Anette Trettebergstuen lovet i innslaget at regjeringen skal se på tegneserier i sin kommende leselyststrategi.

Skjermbilde 2022 12 02 Kl 09 15 32

Tegneserier kan være løsningen for å få barn og unge til å lese mer, men Grafill er bekymret. Kulturrådets innkjøpsordning skal sikre et rikt utvalg av tegneserier til bibliotek rundt i hele landet, men budsjettet har ikke økt på mange år. Tegneserier er inne i en gullalder, men manglende støtte er et stort hinder for tegneserieskaperne og for at bibliotekene får tegneserier inn i sitt utvalg.

- Helt klar en flaskehalseffekt, for aldri har vi hatt et så høyt nivå på norske tegneserier, så det er rett og slett en krise, sier daglig leder i Grafill, til Kulturnytt på NRK P2.

Leder i Den Norske Forleggerforening, Heidi Austlid, støtter dette, og mener at tegneserier kan bidra til at barn og unge leser mer.

- Det å satse på tegneserier betyr også at vi kan skape mer leselyst. Vi vet at spesielt gutter og barn og unge er opptatt av sakprosa og tegneserier og annen type litteratur enn det som befinner seg i bibliotekshyllene i dag, sier hun i innslaget.

Professor i barne- og ungdomslitteratur, Nina Goga, ved Høgskolen på Vestlandet er opptatt av at tegneserier kan bety både tradisjonelle varianter, men og romaner med grafiske element. Hun også erfarer at tegneserier kan bidra til mer lesing.

- Det har litt om hvordan vi snakker om lesing. Når vi sier bokormer og lesehester ser vi for oss en som sitter bøyd over en tykk bok, men alle leser på en eller annen måte, og nettopp tekster som tegneserieromaner kan vi være tydeligere på at også er å lese. Da kan flere omtale seg selv som bokleser på lik linje med de som leser andre typer bøker.

Kulturminister Anette Trettebergstuen fikk direkte spørsmål fra NRK-journalist Ida Yasin Andersen om det er aktuelt å doble budsjettet for innkjøpsordningen hos Kulturrådet, som Grafill ønsker seg. Og om hun er enig i at det er et paradoks at vi har aldri hatt så mange tegneserieskapere, og så mange nye tegneserieskapere som nå, men at man ikke har økt støtten til innkjøpsordningen på lenge?

- Nå har vi akkurat lagt frem statsbudsjettet for neste år, og det innebærer ingen økning til Kulturfondet. Det er jo slik at Kulturrådet som forvalter nesten en milliard kroner, i stor grad bestemmer fordelingen av den pengesekken. Men vi har også muligheten til å gå direkte inn og styrke innkjøpsordningene, men jeg kan ikke love nå at vi skal tallfeste noen økning i innkjøpsordningen til tegneserier.

- Vi har sittet i regjering i ett år og kan ikke ta ansvar for hva høyreregjeringen har gjort, da sto jo alle innkjøpsordninger stille lenge, men vi har sagt at vi skal prioritere litteratur og leselysttiltak, og vi kommer til å se på dette her også når vi nå går i gang med å lage den nye leselyststrageien, lovet ministeren.

Grafill hadde allerede i sommer et positivt møte med statssekretær Odin Adelsten Aunan Bohmann i Kulturdepartementet om viktigheten av tegneserier i lesesatsingen, noe statssekretæren også nevnte under Arendalsuka.

Vi har tillit til at Kulturdepartementet vil løfte tegneserier i året som kommer!

Her kan du se/høre fredagens innslag på NRK P2 Kulturnytt:
https://tv.nrk.no/se?v=NNFA051...

Tidligere nyhetssaker i NRK denne uka om tegneserier:
https://www.grafill.no/nyheter...