Lisa Aisato vant Bokhandlerprisen 2019

For første gang i historien gikk Bokhandlerprisen til en visuell bok. Lisa Aisato mottok utmerkelsen for Livet - illustrert. Boken er et samleverk med gamle og nye illustrasjoner, satt sammen med små tekster om det å leve. Prisen deles ut av Den norske Bokhandlerforening etter avstemning blant alle som arbeider i norsk bokhandel.

Lisa Aisato mottok Bokhandlerprisen 2019 for Livet - illustrert

Lisa Aisato mottok Bokhandlerprisen 2019 for Livet - illustrert

Årets Bokhandlerpris ble delt tirsdag ut på Litteraturhuset, og daglig leder i Grafill, Lene Renneflott, og leder i Den norske Forfatterforening, Heidi Marie Kriznik, deltok i utdelingen.

– Grafill er organisasjonen som stolt representerer de som jobber med illustrasjon, tegneserier og design i Norge. Ikke bare er jeg vanvittig glad fordi årets velfortjente vinner har skapt en magisk bok som har gått rett i hjerterota på årets bokhandlere - og mange lesere med dem - det gir meg ekstra mye glede at prisen går til en bok som representerer noe som til nå ikke har vært helt mainstream i voksenlitteraturen. For i år hedrer Bokhandlerprisen en visuell bok – en bildebok primært for voksne. Her er det visuelle det meste sentrale fortellerelementet. Slik det også har vært gjennom hele Lisas rike bokkunstnerskap, sa Lene Renneflott i sin tale til prisvinneren.

– Jeg får lyst til å holde en lang leksjon om illustrasjonens litterære funksjon, dens emosjonelle påvirkningskraft og om det personlige tolkningsrommet den gir leseren i gave – for ikke å snakke om alle dens estetiske og lyriske aspekter. Mange har en antagelse om at tekst og bilde eksisterer i et slags hierarki. Tekst før bilde. Ikke sant? Vel, her er det hierarkiet satt fullstendig på hodet. Illustratøren Lisa Aisato har på mesterlig vis skapt en sammenhengende var og varm fortelling basert på illustrasjoner som tidligere i hovedsak har tilhørt andre tekster, både skjønnlitterære og journalistiske - og så har hun vevet, og skrevet, dem sammen i en felles kontekst som gir dem et helt nytt litterært liv.

– Bokens underliggende puls av menneskelighet og medmenneskelighet virker å stråle rett fra illustratørens eget hjerte. Tablåenes nydelige maleriske håndverk svever mellom drømmenes, virkelighetens og hverdagslivets visuelle verdener med duse deilige akvarellfarger som virker skapt i kjærlighet. Den mesterlige evnen til å gjengi årstidene i all slags vær skaper også en følelse av å gå hånd i hånd med illustratøren gjennom et fortellerlandskap – et landskap der det mangfoldige persongalleriets gleder og sorger balanserer perfekt på de enkle bekreftende setningene. Dette er en bok som rører fordi den illustrerer nettopp – Livet. På vegne av våre fag vil jeg gratulere Lisa med Bokhandlerprisen 2019 og for denne flotte boken, avsluttet Lene Renneflott.

Leder Heidi Marie Kriznik gratulerte Lisa Aisato på vegne av Den norske Forfatterforening. Hun trakk frem i sin tale at Bokhandlerprisen er en pris det er ekstra stas å få, fordi det er de som står ved frontlinja i arbeidet med å spre litteratur, bokhandlerne, som har satt sitt kvalitetsstempel på boka. En pris stemt fram av bokhandlere spredd rundt om i hele landet, og som nå har pekt på en praktfull og nydelig bok om alle livets faser, og som også mange anmeldere har trukket frem, en livsbejaende påminnelse om å feire og omfavne livet med alle dets nyanser.

Lisa Aisato (1981) er en norsk illustratør, billedbokforfatter og billedkunstner. Hun har utdannelsen sin fra Einar Granum Kunstskole og Strykejernet Kunstskole. Etter å ha debutert som forfatter i 2008 har hun selv skrevet flere billedbøker og illustrert mange bøker for andre forfattere. Bøkene hennes er oversatt til over 30 språk og hun har mottatt en rekke priser. Aisato har siden 2009 vært fast illustratør i Dagbladet. I 2015 ble hun kåret til en av de ti beste forfatterne under 35 år av Morgenbladet. I 2017 ble Odd er et egg kåret til Beste animerte kortfilm på Tribeca filmfestival. I 2018 illustrerte hun julesuksessen Snøsøsteren av Maja Lunde.

Bokhandlerprisen er en norsk litteraturpris som ble etablert i 1948, og som har vært delt ut hvert år siden 1981. Prisen tildeles forfatteren av en av årets bøker innenfor kategoriene skjønnlitteratur / generell litteratur, inkludert barne- og ungdomsbøker. Den består av bronsestatuetten «Takk for boken», utført av Nils Aas.

Les mer om Bokhandlerprisen her

De nominerte til Bokhandlerprisen 2019

  • Lisa Aisato, «Livet - illustrert», Kagge
  • Marie Aubert, «Voksne mennesker», Oktober
  • Lars Saabye Christensen, «Byens spor: Skyggeboken», Cappelen Damm
  • Helene Flood, «Terapeuten», Aschehoug
  • Maja Lunde, «Przewalskis hest», Aschehoug
  • Nina Lykke, «Full spredning», Oktober
  • Anne B. Ragde, «Datteren», Oktober
  • Agnes Ravatn, «Dei sju dørene», Samlaget
  • Linn Strømsborg, «Aldri, aldri, aldri», Flamme Forlag
  • Kristin Valla, «Ut av det blå», Kagge