Lager egen podkast for frilansere

I disse dager lanseres podkasten Frilanslivet, en podkast om å jobbe for seg selv innenfor den kreative sektoren i Norge. 

Hanna von Bergen og Christina Skreiberg (foto Marte Vike Arnesen)

Hanna von Bergen og Christina Skreiberg (foto Marte Vike Arnesen)

- Vi vil være en plattform som gir støtte, kompetanse og inspirasjon til den enkelte frilanser, samt vise hvilket kreativt mangfold som finnes blant oss som jobber for oss selv. Målet med Frilanslivet er å bidra til at vi blir flere ressurssterke frilansere, slik at arbeidsformen kan være bærekraftig for den enkelte og for samfunnet, sier Hanna von Bergen. Hun er prosjektleder, musiker og kulturarrangør og har vært frilanser de siste tre årene. Sammen med sin kollega Christina Skreiberg har hun siden i fjor høst jobbet med den nye podkasten. Tre episoder ligger klare for lytterne, deretter slippes en ny episode hver uke. 

- Hva kan vi vente oss? 

- Vi har intervjuet andre frilansere som inspirerer oss, om å følge drømmen, om skaperkraft, arbeidsmetoder, rutiner og tja, ensomhet og sårbarhet. Vi har intervjuet eksperter om alt fra forhandling, målsetting, pensjon og regnskapsføring, samt at Hanna og jeg samtaler med hverandre om egne erfaringer og opplevelser, forteller Christina Skreiberg. Hun er frilansjournalist, fotograf, tobarnsmor og har vært frilanser de siste ti årene. I den aller første episode intervjues Tegnehanne om prokrastinering

Lever drømmen

- Vi håper Frilanslivet blir en ressurs for alle som driver for seg selv og at den kan fungere som en inspirerende og faglig kanal som gir støtte, kunnskap og underholdning. Vi opplever at mange syns synd på oss, mens vi, vi føler at vi lever drømmen! Selv om det absolutt ikke alltid er lett. Som en skrev til oss; “noen dager føler man seg som en superhelt, andre dager helt udugelig”, og det resonerte veldig med oss, sier Hanna. 

For Hanna og Christina er frilanstilværelsen selvvalgt, og de understreker at dette ikke blir en syte-podkast. Likevel syns de det ligger et alvor i det at flere og flere blir frilansere. Ifølge tall fra McKinsey er frilansere en økende yrkesgruppe. Innen 2025 vil om lag 540 millioner av verdens arbeidstakere være frilansere. De norske tallene er pr. i dag rundt 150 000 enkeltmannsforetak og 100 000 frilansere. Mest utbredt er det innen kunst- og kulturnæringen. 

- Vi er del av en gruppe som har færre rettigheter, mindre trygghet og generelt sett lavere lønn enn fast ansatte. Ikke alle har valgt frilanstilværelsen selv, og da kan det være ekstra krevende å kjenne at du alltid skal prestere, at du selv må forhandle om anstendige honorarer. I et arbeidsmarked i endring, hvor flere og flere frilanser, hva betyr det for enkeltmennesket? Og for den norske samfunnsmodellen?, spør de to. 

- Men aller mest gleder vi oss til å spre glede, lære mer og snakke med bra folk om deres virke, understreker de. Og så er det en skikkelig bonus om vi kan gi frilansere en oppreisning i samme slengen, sier Christina. 

Du finner mer info på frilanslivet.no.
Episodene finner du der du pleier å lytte til podkast!