God jul - vi gleder oss til mye god design og illustrasjon i 2023!

Det er ingen tvil, den faglige kvaliteten på design og illustrasjon i Norge er høy og noe vi alle har god grunn til å være stolte av. Det har vi sett mange eksempler på i 2022.

Earlynerd tidligere i år hvor Visuelt jurymedlemmer samtaler om 'Hvordan bedømmer vi god design?'.

Earlynerd tidligere i år hvor Visuelt jurymedlemmer samtaler om 'Hvordan bedømmer vi god design?'.

Og bransjen er så god til å dele kunnskap og erfaringer! Dere er mange engasjerte, profesjonelle, kreative og innovative som har fylt huset med fagprat, foredrag, dialoger og debatter innen alle våre faglige nisjer dette året. Godt besøkte Earlynerds, foredrag, utstillinger, kaffeprater, fagdager og markeder har gitt gledelige gjensyn med gode bransjekolleger og mulighet til å stifte nye bekjentskaper.

Vi har tro på at jo mer vi snakker fag, jo mer lærer vi av hverandre.

Og vi må tørre å være faglig uenige! Derfor har vi i år lansert Fight Night, et nytt debatt-konsept som skal tåle høy temperatur. Også lokallagene våre i blant annet Bergen, Stavanger, Møre og Romsdal, Trondheim og Tromsø har med sine faglige arrangement skapt et fellesskap for det lokale miljøet. Og nå som vi strømmer mye mer kan fagmiljøer over hele landet dele de samme opplevelsene og bli et sterkere faglig fellesskap.

Velkommen til nye medlemmer i 2022, og takk til alle dere som har vært medlemmer i tykt og tynt i alle de år. Vi er så glade for å ha dere ombord.

Det er en fryd å treffe medlemmer fra hele landet i arbeidsstua og møterommene i Møllergata i Oslo. Det er nyttig å kunne slå av en uformell prat med medlemmer og tillitsvalgte om hvordan det står til med fag og bransje. Det er viktig at vi får vite hva som fins av utfordringer og hva som rører seg. Vi lytter og tar det med oss i det arbeidet vi gjør. Håper vi får se enda flere i Grafills hus neste år!

Året som har gått har vist oss at fagmiljøene er opptatt av å bidra til folk og samfunn på flere måter. Sammen med gode nettverk som International Council of Design og European Illustrators Forum jobbes det med solidaritetstiltak for designere og illustratører på flukt. World Expression Forum på Lillehammer, som er et internasjonalt møtested for ytringsfrihet, løftet i år blant annet satiretegnernes utfordringer i mange land. Mange av dere jobber mye for det grønne skiftet og er opptatt av designernes bidrag til den store omstillingen verden må gjennom. Bærekraft var igjen et tema på årets generalforsamling og er derfor løftet, sammen med mangfold og inkludering, som noe av det viktigste vi må jobbe faglig for.

Det er mange av dere som støtter opp og heier på det politiske arbeidet til Grafill, og dette året har vært preget av noen store seiere og framskritt for dere som jobber med bokillustrasjon, tegneserier og bokdesign. Vi fortsetter selvfølgelig med arbeidet vårt på bokfeltet, men neste år begynner også Grafills styre arbeidet for en tydelig og synlig designpolitikk. Designernes bidrag i digitaliseringen og den grønne omstillingen av det norske samfunnet må synliggjøres og tydeliggjøres. Det gleder vi oss til å jobbe for!

Medlemstallet i Grafill stiger, og flere firmaer melder inn alle sine ansatte i Grafill. Jo større vi er jo mer kan vi få til og jo mer kan vi tilby. Og, det er lov å engasjere seg! Har du lyst til å bidra så tar faggruppene og lokallagene våre alltid imot nye frivillige. Og akkurat i disse dager er valgkomiteen på jakt etter nye tillitsvalgte, så kunne du tenke deg et verv eller foreslå noen andre så er det bare å ta kontakt.

Det er ingen tvil om at 2022 har vært nok et uforutsigbart år. I det vi så lys i tunnelen etter pandemien så var det plutselig krig i Europa. Og nå ved årets slutt så opplever vi energikrise og inflasjon. Det merker nok mange både privat og arbeidsmessig. Og hvordan verden påvirker dere er vi opptatt av. Derfor er Grafill rigget sånn at vi raskt kan tilpasse arbeidet etter bransjen og medlemmenes behov. Og vi er klare for å brette opp ermene og ta tak sammen med dere der det trengs i 2023!

Men, akkurat nå håper jeg roen senker seg gradvis for de fleste, og på vegne av alle oss i Grafill ønsker jeg alle en riktig god og fredelig høytid.

Lene Renneflott
Daglig leder i Grafill