Godt nytt år fra styreleder!


”La oss bli ferdig med 2016”, var en uttalelse mange av oss leste på nettet i desember. Fjoråret ble betegnet som et annus horribilis, eller på norsk: et forferdelig år. Idoler og idealer i inn- og utland takket for seg og det politiske landskapet ble om enda mer uoversiktlig og uforutsigbart. Ja, vi blir alle berørt – hendelser i media virker inn på oss. Men… hvis vi nå ser på Grafillåret 2016; vil jeg betegne dette som et særlig godt år med løfter om mange og spennende muligheter i 2017.

Img 3835

Grafill feiret 25 år i 2016. Med vår nye daglige leder Kari i spissen ble jubileet markert på aller beste vis. En hel dag med bransjemøter og inspirasjon fra flinke fagfolk og kollegaer, en real bursdagsfeiring i Grafills egne lokaler – for anledningen pyntet til fingerspissene av 25 illustratører og designere som tegnet på alt som kunne tegnes på. Champagne og godord til æresmedlemmer på festen og real ”hands-on” mat rett fra streetfoodvogna utenfor. I tillegg ble det lansert et ekstra bokstipend i 2017 og en egen jubileumspublikasjon for å vise frem noe av Grafills virke gjennom 25 år.

Vi fikk nye krefter i Grafill dette året. Kari har jeg nevnt, i tillegg ble administrasjonen utvidet med to og Styret fikk to nye medlemmer. Alle er så utrolig velkommen og vi som har vært her en stund har fått enda flere vi kan mene og gjøre noe sammen med. I 2016 fortsatte R21 å produsere innovative og interessante utstillinger, arrangere foredrag, seminarer og workshops. I mars 2016 orienterte professor Anne Britt Gran fra BI, om undersøkelsen Kreativ næring i Norge 2008-2014 og hva som ligger bak tallene om at kunst og designbransjen vokser. Svært interessant og løfterikt for vår bransje.

I 2016 ble Årets vakreste bok tildelt Per Dybvig i 2016 for Jegeren. En fortelling fra skogen. Uka etter var det ikke flere eksemplarer å oppdrive i bokhandlene da jeg var på tur for å få tak i boka. Dette forteller oss at Grafills konkurranser har effekt og at vi må jobbe enda tettere på forlag og distributører for at våre utøvere får den oppmerksomhet som de fortjener.
”Alt kan kopieres” var overskriften som Kunstnernettverket samlet seg om i retorikken rundt åndsverkslov og opphavsrett. Mange av oss lever av kopiering. Det kan være prosjekter, produkter, prosesser. Men vi må aldri glemme at det er den skapende handlingen bak som er med på å gjøre dette til noe virkelig. Bruk av vårt arbeid og kompetanse blir enda viktigere i 2017 og vi må samle oss for å ivareta og beskytte vårt kreative DNA. Til det trenger vi aktive, engasjerte utøvere og samhandling med andre visuelle symbolskapere.

Jeg vil takke alle Grafillere for alt dere har gjort og ment i 2016. Samtidig vil jeg peke på det nye året der vi kan og må fortsette vårt engasjement, dele meningene våre, skape viktige allianser, ta beslutninger og sette de i kraft for et aktuelt og levende Grafill.


Randi