God sommer!

Ferien nærmer seg etter en travel vår og nå er det rom for å reflektere litt.

Lene på handlerunde i Grafills sommermarked.

Lene på handlerunde i Grafills sommermarked.

Endelig er pandemien over, endelig er folk flest kommet ut av isolasjon og endelig kunne over 500 personer samles til Visueltprisen og en feiring av fagene våre. Endelig kunne dørene til Grafills nye hus i Møllergata 39 i Oslo åpnes på vidt gap med Earlynerds, vernissager og fagarrangement, og flere har allerede oppdaget den fine nye Arbeidsstua og lånt møterommene våre. Det kjennes så godt å kunne tilby personlig rådgivning eller en prat eller en klem, vise utstillinger og ha sommermarked - og være rammen og møteplassen for samhold og faglig fellesskap.

Jeg klarer ikke la være å tenke på alt det vi har lært under pandemien. Vi har lært at streaming er inkludering på tvers av fylkeskommuner og fagområder. Vi har lært at digitale møter og mindre reising er både nødvendig og bærekraftige når vi for alvor skal bevege oss inn i sirkulærøkonomien som planeten trenger. Samtidig har vi fått bekreftet at noe av det viktigste Grafill kan tilby er plasser for å nerde om fag og lære av hverandre, men også for å bli kjent og for å skape nettverk. Folk setter ekstra stor pris på fellesskap nå og derfor er innsatsen til de frivillige i faggruppene og lokallagene våre viktigere enn noen gang.

Vi har mange engasjerte medlemmer, og det er særlig fire temaer som er høyt oppe på agendaen: bærekraft, mangfold, ytringsfrihet og solidaritet. Grafills hovedstyre har lyttet til innspillene og i vår vedtatt en ny strategi som setter retningen for hvor vi skal gå, og vår nye styreleder Behnam Farazollahi gleder seg til å utvikle strategien videre. Grafill skal bidra til økt kompetanse om bærekraft i designbransjen. Samlet står man alltid sterkere og Grafill skal være et åpent og inkluderende faglig fellesskap som rommer og speiler alle. Vi skal fortsette å kjempe for ytringsfriheten til satiretegnere, tegneserieskapere, illustratører og designere. Og vi skal jobbe for at fagfeller på flukt finner arbeid, arbeidsverktøy og tilhørighet.

Vårt faglige, juridiske og politiske arbeid skal også fremover bidra til at medlemmer hos oss skal få de beste vilkår for å lykkes. Som vi spilte inn til kulturministerens nye kunstnermelding vil Grafill i tiden fremover jobbe for at Norge får på plass en designpolitikk, og at den visuelle litteraturen får nødvendig finansiering og gode rammer hos Kulturrådet og i den kommende bokloven. Vi samarbeider også med våre søsterorganisasjoner om det nye lovverket rundt vederlagsordninger.

Verden har dessverre blitt mer urolig siden første gang vi gikk inn i lockdown, og det er godt å se hvordan design- og illustrasjonsfagene har mye å bidra med i arbeidet med å finne løsninger og skape tjenester, samt kommunisere historier, kunnskap og verdier. Og vi skal ikke glemme at Norge er et lite land med evne til å få på plass endringer raskt. Jeg føler meg trygg på at alle vil gjøre alt de kan for å bidra til de endringene.

Når det er så mye uforutsigbart som skjer i verden anbefaler jeg alle å ta ned tempo litt i sommer, så vi kan komme tilbake så sterke og klare som mulig. Det har jeg tenkt å gjøre, håper du har mulighet til det samme. Jeg skal beise hytte, gå i fjellet og øve meg på å kjøpe minst mulig nytt og gjenbruke eller skape av noe gammelt der jeg kan. Så snart går jeg inn i sommeren med sol i fjeset og tanker om å bidra til en lysere fremtid. Sammen kan vi få til det meste.

Vi gleder oss til å invitere dere til alt det spennende Grafill byr på til høsten. Vi sees og god sommer!

Lene
Daglig leder i Grafill