Filmskaper og animatør Johannes Nyholm kommer til Cinemateket


Johannes Nyholm er en av Sveriges mest spennende filmskaper, kunstner og animatør.

Las Palmas

Han står blant annet bak musikkvideoene til The Knife, Jenny Wilson, The Hellacopters, Håkan Hellström og mange andre. Han ble internasjonalt berømt da traileren på hans foreløpig siste film Las Palmas ble et Youtube-fenomen, til nå spilt 17.106.990 ganger. Filmen skildrer en middelaldrende dame på charterferie, hvor hovedrollen bekles av Nyholms ettårige datter Helmi, mens de øvrige rollene spilles av marionetter.

Noe av det som særpreger Nyholm, ved siden av at han gjennomgående bruker animasjon eller dukker i sine arbeider, er evnen til å mikse høy- og lavkultur, og oppsøke ulike arenaer for å nå ut til publikum, noe suksessen til Las Palmas et et godt bevis på.

Johannes Nyholm arbeider som regissør, kunster, filmprodusent og animatør, i Gøteborg, og driver sitt eget produksjonsselskap Joclo. Filmene hans har blitt vist ved en rekke ulike filmfestivaler, inkludert Cannes og Sundance, og har også vært nominert til og vunnet en imponerende rekke priser. Arbeidene hans har også blitt utstilt ved ulike kunstgallerier.

Torsdag 25. april kan du treffe Johannes Nyholm på Cinemateket.