Jenny Jordahl startet eget firma i 2011, og er en grafisk potet med mange baller i luften.

Av Dorthe Smeby

Grafisk designer, AD og illustratør Jenny Jordahl jobber på tvers av sjangere. Noen ganger med branding og konseptutvikling, en del med merkevarebygging, og ofte med tegning.

- Jeg tror jeg jobber rundt 80 prosent av tiden jeg er våken, sier Jenny.

-  Det er jammen bra at jeg har hobbyen min som yrke, ellers hadde det ikke gått.

Jenny Jordahl Design ble startet i 2011, etter fullført bachelor i Visuell kommunikasjon fra Kunsthøgskolen i Oslo.

- Jeg husker jeg hadde veldig lyst på jobb i byrå når jeg var ferdig på skolen, men kommunikasjonsbransjen var ikke lett å komme inn i for en fersk designer, mimrer hun.

- Jeg jobbet derfor en del frivillig for ulike organisasjoner, og tok blant annet på meg verv som leder for designgruppen til Det Norske Studentersamfund. Heldigvis klarte jeg å kapre oppdrag på egenhånd, og etterhvert begynte ballen å rulle såpass at jeg greide å stable eget levedyktig firma på beina.

Parallelt fordelte hun tiden mellom deltidsjobb i det Oslobaserte byrået Design Container, senere som Art Director i TV 2, og freelance ved siden av. Når det ble tid innimellom produserte hun striper til tegneseriebloggen Livet Blant Dyrene, som med en stadig stigende fankurve er blitt semi-fast inventar på nettsidene til Aftenposten.

- Men etterhvert ble jeg så glad i å jobbe selvstendig at jeg heller ville gjøre det enn å ha fast jobb, sier Jenny.

Ut i solen
Per dags dato fordeles tiden mellom små og store oppdrag for ulike kunder. I mai stod hun blant annet for tegneseriedelen i boken “F-ordet - 155 grunner til å bli feminist” skrevet sammen med Marta Breen og Madeleine Schultz, og nylig ble medieselskapet Differ Media skapt i samarbeid  filmskaper Julia Dahr og fotograf og produsent Julia Lunde Lillesæter. Jenny mener en freelancers noe uforutsigbare dager passer henne bra.

-  Som freelancer har jeg vært borti uendelig mye forskjellig - alt fra branding, via digital design til illustrasjon og storyboards, for mange type oppdragsgivere. Og etter at tegneserien skjøt fart har jeg også  begynt å få flere tegneserie- og illustrasjonsjobber. Jeg er vel en slags grafisk potet, som kan brukes til det meste.

På listen over de største fordelene ved å jobbe for seg selv ramser Jenny opp det behagelige ved å ha kontroll over egen tid, med muligheter for å kunne jobbe når inspirasjonen plutselig kommer. Noe som for henne blant annet innebærer å kunne gå ut i sola på dagen og heller jobbe på kvelden.

- I tillegg får man et nærmere forhold til de man jobber for som selvstendig, og det er stas. Jeg setter også stor pris på å kunne velge hva slags jobber jeg vil og ikke vil ta, slik at jeg ikke må jobbe på bekostning av de verdiene jeg har personlig, sier hun.

- Hva er det morsomste du jobber med?

- Jeg synes det er veldig moro å lage tegneserier, og selvstendige prosjekter. Som designer og illustratør formidler man ofte andres budskap, og får ikke helt frie tøyler. Jeg merker i tillegg at det er det jeg gjør selvstendig som får mest oppmerksomhet, og ofte er grunnen til at folk kontakter meg for nye oppdrag. Så jo kulere ting jeg lager uten å få betalt, jo kulere betalte oppdrag får jeg.

- …og hva er den morsomste jobben du har gjort i det siste?

- Helt nylig satt jeg og laget origamifigurer for Grønn ungdom og deres dyrevernkampanje. Det var en innmari morsom liten jobb, tenk å få betalt for å kose seg. Ellers jobber jeg jo ganske mye med alvorlige temaer. Klimaproblematikk, bevaring av biologisk mangfold og likestilling er noen. Selv om “morsomt” ikke er ordet, er det veldig givende å jobbe med.

Tips og triks
Selv mener hun en god dose tålmodighet og kontinuerlig jobbing er nøkkelordene for å lykkes med et egetstartet firma - selv om hun legger til at det kanskje er litt standard å si.

- Det tar uansett tid å bygge opp noe fra bunnen, og det er lurt å være bevisst på hvor man vil og hva slags oppdrag man vil ha, sier Jenny.

- Det er selvfølgelig nødvendig å ta en del mindre spennende oppdrag, for å få økonomien til å gå rundt, men det er viktig å gjøre mest av det man liker slik at man utvikler kunnskap og talent innenfor riktig felt. Jeg brukte for eksempel et halvt år på å bare lage Powerpoint-presentasjoner, og holdt på å gå på veggen. Så da måtte jeg sette meg ned og illustrere i en uke i strekk. Det ble ikke noe penger av det, men jeg fikk tilbake motivasjonen.

- Hva har du erfart er de største fordelene og ulempene med å starte eget?

- Definitivt ansvaret - det er både den største fordelen og ulempen jeg kjenner på. Om noe går skeis eller om man ikke får inn nok jobb er det ditt eget ansvar å ordne det. På den annen side føles seierne desto større. Og det er rågøy når ting går veien.

- Hva hadde du jobbet med om du ikke hadde vært designer?

- Jeg ville blitt marinbiolog. Det finnes en gigantisk uutforsket verden under havoverflaten, tror ikke det finnes noe jeg synes er mer spennende enn det.