Vi jobber med design av produkter og tjenester, ikke markedsføring og kommunikasjon, sier Paal Holter som jobber i den spennende sfæren der teknologi møter design. Da kan store ting skje, og potensialet er enormt.

Av Elizabeth S. Lingjærde, frilansjournalist

Rammene #

I denne sfæren snakker man om suksess når noe virker.

_Vi lager funksjonelle løsninger, som skal underbygge en ønsket effekt, poengter Paal Holter. Nettløsninger eller applikasjoner som møter brukerens behov med en ny vri, er essensen. Men midt i brukerens opplevelse skal avsender også være synlig.

_Designet underbygger merkevaren, så man kan godt si at vi også driver med branding. Men hvis kundene våre ikke har en grafisk profil fra før, bruker vi underleverandører til dette, forteller Paal Holter som rendyrker sin kompetanse rundt det funksjonelle.
 

Legger egg! #

Han er i oppstarten av en ny virksomhet som betegnende nok kalles EGGS. Der skal det ansettes en rekke nye designere som skal jobbe med digitale medier. Det han spesifikt er ute etter er interaksjonsdesignere. Designere som befinner seg i møtet mellom teknologi og brukere.

- Interaksjonsdesignere har et noe annet fokus enn grafiske designere. En interaksjonsdesigner går lengre i å forstå funksjonalitet og brukere, og må i tillegg ha innsikt i digitale medier. Til å begynne med jobber vi konseptuelt på trådskissenivå. De endelige leveransene er pixel-perfekte grafiske grensesnitt, og vi jobber til og med gjerne sammen med front end-utviklere for å sikre at løsningen blir implementert riktig.

Han tegner en strek som forklarer prosessen fra konsept til ferdige, grafiske løsninger.

- Designere som er gode i hele spekteret fra konsept til utvikling er våre rock stars, poengterer han.

Samspillet med utvikler #

_På hvilken måte kan design påvirke hvordan vi interagerer med en applikasjon?

_Interaksjonsdesignere må være flinke til å bruke grafiske effekter som underbygger funksjonalitet, som kort betyr at grensesnittet skal invitere til riktig bruk. Et enkelt eksempel er E-handelsløsninger, der fargen på kjøpsknappen direkte påvirker antall kjøp. Fargevalg påvirker blant annet vår oppfatning av troverdighet, sikkerhet og tydelighet, og har dermed konsekvenser for folks adferd, sier Holter som legger til at oransje er den fargen som trigger flest kjøp nå for tiden.

Informasjonsvisualisering #

_Informasjonsvisualisering er et begrep som blir viktigere og viktigere. Men hva legger du i det?

_En interaksjonsdesigner bør gjøre en jobb for å prioritere informasjonen, slik at det som er viktigst for brukeren også er det mest synlige. I mange løsninger kan det også være en fordel hvis brukeren kan forstå situasjoner grafisk, fremfor å lese data. For å gjøre dette profesjonelt, må man forstå hvordan pixler fungerer og hva utviklere kan få til. Det er for eksempel viktig å være presis, slik at det blir gode og skarpe detaljer i ikoner og fonter. Både Gud og djevelen er i detaljene på sluttproduktet, sier han.

_Hvor mye programspråk bør en interaksjonsdesigner kunne?

_Når du vet hva en utvikler kan få til og snakker samme språk som ham, da kan du bli en slags integrator som fungerer som en brobygger mellom design og teknologi. Noen designere går inn i koden og fikser selv, men det er ikke nødvendig. Det er riktignok en fordel å kunne litt html og jQuery. Da har man full kontroll på hvordan designet ser ut i implementert tilstand. Utviklere elsker å jobbe med designere som kan bidra der.

Animasjon #

_Hva gjør at en animasjon er god?

_Animerte transisjoner kan være virkningsfullt. Det er den visuelle responsen fra brukergrensesnittet på hva du har gjort, eller hvordan du navigerer. I applikasjoner brukes det bevisst i forhold til hva som gir mening for brukeren. Det skal underbygge en opplevelse og gjerne underholde. For å få til dette er det ikke nok med Photoshop. Det finnes mange andre verktøy man kan benytte seg av, men igjen er samarbeidet med utvikler kjernen for å få et godt sluttprodukt.

Fra nettsider til applikasjoner #

_Nå er applikasjoner like viktige som nettsider. Hvordan har det endret designerens arbeid?

_Det er ikke så store forskjeller på desktop-applikasjoner og web-applikasjoner lenger. Nettlesere og ny teknologi tillater mye rikere løsninger, som gjør at vi stadig ser flere tjenester i skyen. Det er imidlertid fremdeles en utfordring å lage løsninger som må være kompatibelt med eldre nettlesere.

Kommersielt potensial #

_Kundene blir mer og mer designmodne. Hva betyr det for designeren?

_Designere går fra å være håndverkere til å bli innovatører. De opererer i grensesnittet mellom bruker, teknologi og marked. Da åpner det seg uhyre interessante kommersielle muligheter. Et eksempel er Conecto. Oppgaven var å lage et internt arbeidsverktøy, men løsningen har påvirket hele organisasjonen og arbeidsprosessene. Vi fasiliterte en kreativ prosess som utfordret store deler av det gamle systemet. Etterpå målte de en effektivisering på 30-50 prosent!

_I hvilket marked ser dere størst potensial for innovativ bruk av design?

_I Norge er det stort potensial i teknologitunge miljøer, som maritime bransje, energiproduksjon, helse, transport og telecom. I dette markedet vil design bli en viktig brobygger mellom ingeniørene og det kommersielle markedet.  Også i forskningsmiljøer ser vi et stort potensial, der det til nå ikke har vært mye sans for kommersialisering. Heldigvis får flere og flere øynene opp for hva samarbeidet kan bidra til, og får kick av faget. Ikke minst trenger forskere og gründere hjelp av designere til å visualisere teknologi og ideer mot investorer. Da blir ideene mer salgbare. Her er det et stort potensial for økt bruk av designkompetanse. Både gründere og teknologimiljøer kan søke om økonomisk støtte til designpiloter i kreativ fase. I fremtiden håper vi design blir en mer selvfølgelig og integrert del av produkt- og tjenestedesign generelt, avslutter Paal Holter.

Bio #

Paal Holter er partner og lead designer for Eggs. Han har en Master i industridesign fra NTNU og er en dedikert interaksjonsdesigner med hjerte for tekniske og komplekse applikasjoner. Han har mange års erfaring med design av profesjonelle brukergrensesnitt og har designet og innovert med blant annet Tandberg/Cisco, Kongsberg Maritime, Simrad, ABB, Conecto og VenSafe. Paals arbeid har to ganger blitt belønnet med Merket for god design.