Noen tar seg tid til å lage noe ekstra godt, med veloverveide påleggsvalg og planlagte smakssammensetninger. Andre foretrekker en rask og nærmest tilfeldig matbit på farten. Jeg har en teori om at lunsjen muligens er dagens viktigste måltid. Er det det man kaller kreativ føde? Litt pompøst kanskje, men ikke desto mindre sant. Vi ba en håndfull illustratører illustrere lunsjen sin.

Av Dorthe Smeby

Ian Dent, illustratør
www.whitehole.no

Illustrating can be a demanding job so a carefully planned lunch is crucial. In order to maintain high standards in the industry I always eat an illustrator’s official sandwich (iOS) containing the following: baby spinach to help make stronger pencil lines, tomatoes for an improved sense of colour, eggs to strengthen pencil gripping fingers, cottage cheese for an appreciation of texture, mustard to add a bit of spice to my work.

Frode Skaren, illustratør
www.uglylogo.no

Vanligvis er lunsjen det måltider jeg glemmer å spise, men jeg prøver å bli bedre på det. Når kantinen er åpen så får jeg servert alt fra varme ferske vafler til speilegg og karbonader, men siden kantinedama er min mor og kantinen er hennes kjøkken så er det ren gjetting når mat blir servert derifra. I det siste har jeg gått for grove knekkebrød med brunost eller, hvis jeg har tid, så fikser jeg meg en skål med vanilje yoghurt, oppkutta bananbiter, rosiner og nøtter av en slag. Siden jeg oftest sitter alene i låven så begynner lunsjen rundt klokken 11 og spises ferdig når kveldsskiftet begynner.

Silje Marie Kristiansen, illustratør
www.behance.net/siljekristiansen

Lunsjen min består ofte av müsli med litt tilsatte rosiner, nøtter og bær, gjerne ved siden av noe oppkuttet frukt og en stor kopp kaffe eller te. Da jeg oppholder meg på Svalbard har jeg oppgradert til to eller tre kopper da det er ekstra verdsatt å holde rundt en varm kopp i kalde omgivelser. Jeg liker å variere mellom frukter som tar seg ekstra godt ut, som kiwi eller blodappelsin. Dette konsumeres gjerne ved siden av en god roman, et kulturelt magasin eller scrolling gjennom utallige tumblr-sider.

Ingrid Rognstad, illustratør
www.ingridrognstad.com
Instagram: ingridfleur

Jeg spiser knekkebrød til lunsj. Det er kanskje litt kjedelig, men jeg digger det. De er krispi og man kan spise mange. På knekkebrødet finner du makrell, ost eller oliventapenade. Spiser vanligvis en paprika og drikker svart te. Jeg har også alltid en snack på lur, for eksempel mandler eller frukt. Om det er sommer har jeg saftis i frysern. Jeg spiser lunsjen ved arbeidspulten eller i en grønn sofa, men om en måneds tid spises den på trappa utenfor studio.

Rune Markhus, illustratør
www.runieboy.no

Til lunsj spiser jeg skiver med pålegg, og drikker kaffe eller te. Jeg har to regler: 1) Alltid ulikt pålegg på alle skivene. 2) Alltid noe søtt på sisteskiva. Hodeskalleskiva tok jeg bilde av ved frokostbordet i 2012 en gang.

Eline Tveten, illustratør

Jeg er inne i en heftig grøtperiode, så dette er en typisk lunsj for meg om dagen. Med sitronvann til å skylle ned maten med om grøten av en eller annen grunn skulle vise seg å bli for seig. Pluss noen multivitaminer som jeg glemte å tegne. Den obligatoriske tekoppen står vel på pulten hele dagen gjennom, og ikke bare i lunsjpausen. Den skal helst ha så mye melk at den er nesten er hvit, og drikkes fra en stor og såkalt koselig kopp…

Lars M Aurtande, illustratør og modellmaker
www.larrytbone.com, www.facebook.com/piipshow

I den siste tiden har det gått med mye nøtter, solsikkefrø og delfiafett til lunsj. Dette er sunt, og energirikt, og sørger for god stemning i påvente av sommeren. Sammen med fotograf Magne Klann har jeg laget en lunsj/ kaffebar for fugler (samt Espen Ekorn som stikker innom fra tid til annen) Bilder fra denne, streames minutt for minutt på nrk.no/piipshow og er et ledd i et bildebokprosjekt som vi gir ut nå til våren.