Sigurd Reinton er prosjektansvarlig i TEDxOslo og vet hvordan man formidler en idé på best mulig måte. Vi tok en prat og fikk hans beste tips.

På lag med publikum #

Av Dorthe Smeby

For noen faller det seg naturlig å snakke foran et publikum, mens for andre kan det virke både vanskelig, skummelt og kanskje fryktinngytende. Enten man skal presentere et prosjekt i jobbsammenheng, har en god idé som skal pitches for arbeidsgiver eller skal holde et foredrag for medelever er det noen grunnleggende ting som er lurt å tenke på, for å få budskapet sitt gjennom på en effektiv, lett oppfattelig og inspirerende måte. Uansett hvor nervøs man måtte være.

Sigurd Reinton er svært erfaren på området, og har vært prosjektansvarlig for TEDxOslo de siste tre årene. Den kjente nonprofitt-organisasjonen TED ble startet som en firedagers-konferanse i California for 27 år siden, og har siden vært talerør for internasjonale celebriteter som Bill Clinton, Bill Gates, Al Gore, Stephen Hawking til Bono. Under slagordet "Ideas worth spreading" får hver deltaker 18 minutter på scenen til å formidle sin historie, idé eller livsvisdom, og alle talks ligger tilgjengelig på ted.com. Sigurd ble involvert i TED ved en tilfeldighet for åtte år siden, og har de seneste to årene jobbet med kommende foredragsholdere med fokus på tematikk og idé. Han følger coachingprosessen med å gjøre deltakere klare for TED-scenen fra begynnelse til slutt, og har ledet jobben med å utarbeide metoden TEDxOslo bruker i sin foredrags-coaching.

Idéen i fokus
På spørsmålet om hvordan man bygger opp en god faglig presentasjon, og om det eksisterer en slags "checklist" eller oppskrift man bør følge, svarer Sigurd at han ikke tror det finnes en fasit på hva som utgjør den perfekte presentasjon.

– Det viktigste er at du er den beste versjonen av deg selv på scenen. For å få til det, må de fleste av oss forberede oss godt. Så det første og viktigste tipset er at du må bruke god tid, og starte tidlig. I TEDxOslo krever vi mellom to og seks måneder med forberedelser. Og vi har noen spørsmål alle våre foredragsholdere må besvare:

- Hva er ideen din?
- Hvorfor er ideen viktig for deg?
- Hvorfor er ideen viktig for publikum?

– Et annet spørsmål det er viktig at du som foredragsholder har et bevisst forhold til, er hvilke unike perspektiver du bringer til publikum. Hvorfor skal de lytte til deg, om akkurat det temaet? Om du ikke er overbevist om at du selv er den beste eller eneste til å kunne snakke om akkurat det du skal snakke om, og på akkurat den måten, så blir det vanskelig å overbevise publikum at de bør lytte til deg.

Når man har kommet så langt er tiden inne for å tenke på kroppsspråket, og hvordan man ter seg foran publikum. Er gestikulering bra eller bare distraherende? Og hvordan skal man bevege seg; travende energisk rundt eller stillestående opp og ned?

Sigurd legger vekt på viktigheten av å være bevisst hvordan man fremstår, og prøve å luke ut dårlige vaner på forhånd.

– Om du er komfortabel og avslappet på scenen, blir publikum også avslappet. I TEDxOslo møter alle foredragsholdere en coach som hjelper dem med å ta vekk uønskete kroppsbevegelser. De blir gjort oppmerksomme på alle de rare faktene de har, eller uvaner de har opparbeidet seg over tid. Vi har alle noen fakter vi ikke helt kan kontrollere, og da er det bedre å være bevisst hva som skjer og være komfortabel med det.

– Hva om man får jernteppe og plutselig står fast? Hvordan kommer man seg smidig videre om man har mistet tråden?

– Her finnes det mange tips og triks, men husk at publikum vil at du skal lykkes. De er på ditt lag, så om du faller ut, trenger å trekke pusten og gå tilbake for å finne tråden, så er det helt greit. Har du forberedt deg godt, og kan manus godt, så vil du finne tilbake til teksten. Stol på deg selv, du har skrevet det du skal si, du kan det. Bruk cue cards med stikkord, så har du noe du kan se på om det går helt på tverke.

– Til slutt; har du noen gode råd for å hanskes med nervøsitet og sceneskrekk?

– Ja, ikke stress før du går på scenen. Ta deg god tid. Om du har mulighet så be om å få stå på scenen før publikum kommer inn. Bruk også noen sekunder når du går på scenen, før du begynner å snakke, til å se deg rundt og smile til publikum. Senk skuldrene og husk å puste. Har du store problemer med å gå på en scene, anbefaler jeg å oppsøke hjelp fra noen som kan gi deg konkrete øvelser som passer for deg.

Hovedbilde: foto Aksel Jermstad