| Grafill R21
Skjerf Nettside

Si det med blomster!

I september har du en sjelden mulighet til å bli innviet i blomsterspråkets hemmeligheter når utstillingen "Si det med blomster!" åpner i R21.

Skjerf Nettside

Under utstillingen viser Ida Bakken en silkeskjerfkolleksjon med både kjente og eksotiske blomstermotiver.

Blomsterspråk er et slags kodespråk der man formidler beskjeder eller følelser ved å sette sammen blomster i en bukett. Hver blomst har en egen betydning som kan tolkes hvis man kjenner koden.

Skjerfene er trykket digitalt i England på 100% silke. Det bør også nevnes at alle illustrasjonene er tegnet 100% med Microsoft Paint.

Ida Bakken er utdannet illustratør og grafisk designer fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hun er født og oppvokst i Ås mellom jorder og veksthus. I 2017 fikk hun stipend fra Grafill for å jobbe med et silkeskjerf-prosjekt. Utstillingen viser resultatene av dette arbeidet.

Åpningstider
Mandag – fredag: 9 – 16
Lørdag og søndag: 12 – 16

Utstillingen er en salgsutstilling, der du har mulighet til å kjøpe med deg et eller fler av de vakre skjerfene til Ida Bakken.

På grunn av korona vil utstillingsåpningen torsdag 3. september være et lukket arrangment. Men vi har noen plasser ledige. Ønsker du å komme send oss en mail på grafill@grafill.no

Les mer om prosjektet her
Grafillstipend ble skjerfkolleksjonen "Si det med blomster"

idabakken.no

Facebook-event

Åpningstale #

Velkommen til utstillingsåpning for Ida Bakkens utstilling «Si det med blomster».

Jeg heter Lene Renneflott og er daglig leder for Grafill – organisasjonen for designere og illustratører i Norge.

Noe av det gledeligste jeg gjør er å åpne utstillinger, særlig når de, sånn som denne springer ut av vår stipendordning. Grafills oppgave er nemlig å fremme fagene, bidra til faglig utvikling og ikke minst gjøre det vi kan for å bidra til at utøverne vi representerer lykkes. Og det kan vi vel si at Ida har gjort med denne utstillingen?

Jeg ble nysgjerrig på prosjektet allerede første gang jeg hørte om det - fordi det løfter virkelig illustrasjon ut av sine vante elementer. I prinsippet kan jo illustrasjoner opptre på alt mulig, også silke, men det er ikke så ofte det gjør det her hos oss. Hvis du ber noen tenke på en illustrasjon de husker, vil nok mange svare med noe fra en bildebok eller kanskje en magasinartikkel. Men hvem vil vel kunne glemme disse flotte blomsterillustrasjonene?

Illustrasjonens natur er jo å kommunisere. De kommuniserer for noen – ofte ligger det i tillegg en fortolkning i illustrasjonen – og det som kjennetegner de virkelig gode illustrasjonene er at de legger dybde og lag på den underliggende fortellingen eller det budskapet de skal formidle. Det er ikke uvanlig at illustratøren legger seg på en illustrativ stil eller velger et visuelt språk, som det Ida også har gjort her, men sjelden er det så rent og konsekvent fortolket i blomsterspråk som det det er her.

Jeg skal forsøke å forklare litt og så får Ida hoppe inn og rette på meg hvis jeg sier noe galt. Som dere sikkert har fått med dere har Ida utviklet disse blomsterhilsnene på silkeskjerf ut ifra en gammel engelsk tradisjon der at alle blomster har en betydning eller en mening. Et budskap om du vil. Slik Ida setter ord på det så er «blomsterspråk en type kodespråk der man formidler beskjeder eller følelser ved å sette sammen blomster i en bukett. Kodenøkkelen til illustrasjonene finnes i oppslagsverket Language of Flowers av den engelske barnebokforfatteren og illustratøren Kate Greenaway. Boka Language of Flowers ble utgitt første gang i 1884.» Således sier denne utstillingen mye med blomster og er i tillegg en hommage til Kate Greenaway.

Nå ble jeg brått litt selvbevisst fordi det er jo ikke tilfeldig at jeg har tatt på meg silkekjole med blomster i dag. Det har jeg jo naturligvis gjort for å ære utstillingen, men jeg aner ikke hva jeg nå kanskje kommuniserer? Hva betyr akkurat disse blomstene? Håper ikke jeg har fornærmet noen.

Bruk god tid til å se på disse nydelige skjerfene. Som forresten er til salgs! Hver og en av dem er en bukett som betyr noe. Tenk over hva de betyr for deg. Finn deg gjerne et skjerf du kan gi i gave til noen som du synes den passer til, eller kjøp et til deg selv og i all hemmelighet bær en beskjed ut i verden. Kanskje er du et «farlig geni» som er slik jeg tolker den rosa alperosen i kombinasjon med Londonplatan. Hvordan du nøyaktig tolker blomsterbudskapet blir vel kanskje litt opp til den enkelte – om det er positivt eller negativt – hva det betyr? Uansett nyt utstilling, velkommen og la oss alle gi Ida en varm applaus!

– Lene Renneflott, daglig leder i Grafill