| Galler VIS

Galleri VIS: Kjære Rikard av Lene Ask


Grafill og Deichmanske bibliotek, Grünerløkka ønsker velkommen til utstillingen

«Kjære Rikard» av Lene Ask

Galleri VIS og Serieteket
Deichmann Grünerløkka
12. november - 11. januar

Lene Ask presenterer boka og historien bak. Det blir lett, sprudlende servering og mulighet for å få kjøpt signerte eksemplarer av boka.

Utgangspunktet for Lene Asks prosjekt er en brevkorrespondanse mellom en misjonær stasjonert på Madagaskar, og hans sønn Rikard som vokste opp i et barnehjem på slutten av 1800-tallet.

Rikard Jakobsen ble født på Madagaskar i 1885. Hans foreldre kom som norske misjonærer til Madagaskar i 1872, og der fikk de til sammen seks barn, men bare tre av dem vokste opp. I 1889 dro familien hjem til Norge på permisjon. Ett år senere dør moren, trolig av malaria. Faren gifter seg på nytt og reiser tilbake til Madagaskar, men Rikard og de to eldre søsknene blir igjen i Stavanger, bosatt på Solbakken, et barnehjem for misjonærbarn. Far og sønn møttes ikke på over 10 år på grunn av lang avstand og uroligheter på Madagaskar, hvor Frankrike og Storbritannia knivet om innflytelse og kontroll over øya mot slutten av 1800-tallet.

I utstillingen Kjære Rikard visualiserer Lene Ask brevvekslingen mellom far og sønn. Brevene er bevart i misjonsarkivet i Stavanger, og gjennom kunstnerens innblikk i den spesielle historien får vi se unge Rikard vokse opp. Brevene bærer preg av omsorg, uro og uendelig savn. Vi får også et unikt innblikk i Norsk Misjonshistorie. Hva var det som fikk misjonærene til å ofret alt for sitt kall, og hvilken pris barna måtte betale foreldrenes kall?

Lene Ask (f. 1974) er utdannet fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen og jobber som fotograf, illustratør, tegneserieskaper og barnebokforfatter. Hun hadde sin imponerende debut som serieskaper med Hitler, Jesus og farfar i 2006, som hun vant Sproingprisens debutpris og Kultur- og kirkedepartementets tegneseriepris 2006 for.