Jurymedlem Peter Ström vil neste uke få godt innsyn i norsk bokformgivning


I januar samles fem jurymedlemmer til dyst i Grafills lokaler. Da skal de dykke ned i alle bøker som er sendt inn til konkurransen Årets vakreste Bøker, diskutere og argumentere, og til slutt sitte igjen med en bunke av de aller vakreste bøkene.

Peter Shv

Peter, hva er dine forventninger til bøkene som sendes inn til årets konkurranse?

_Framför allt tycker jag det ska bli väldigt spännande att få en ordentlig insyn i samtida norsk bokformgivning. Jag upplever att det pågår enormt mycket bra för tillfället, och det och det ska bli väldigt gøy att få stifta bekantskap med allt på riktigt.

Hvilken bok er den vakreste gjennom tidene?

_Åh, det hoppas jag jag aldrig får reda på, men jag tycker verkligen om böcker som överraskar i materialval och layout, där form och innehåll utmanar, betonar och/eller ifrågasätter, utan att det blir kitsch för den sakens skull.

Kjøper du bøker på impuls (hva trigger deg / hva trigger deg ikke)?

_Jag spenderar mycket tid på/med internet och därför får böcker en annan funktion än att främst läsas; de fungerar många gånger som referensverk, som arkiv, som en påminnelse om något jag redan tagit till mig i annan form – kanske har jag redan läst texterna som ebok, på en blogg, eller som PDF. Därför köper jag många böcker som antingen handlar om saker jag redan läst en del om, så jag kan enkelt återkomma till delar av texterna, eller helt enkelt bli påmind om de när jag tittar i bokhyllan, eller så köper jag böcker jag tänker att jag kan ha använding av i framtiden. Jag samlar också en hel böcker som jag köper av rent emotionella själ (ofta på antikvariat); att en bok är fin, har en titel som tilltalar mig eller helt enkelt måste 'tas hand om'.

Om Peter Ström #

Peter er formgiver og utdannet på Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam. Siden 2006 har han drevet studioet Konst & Teknik og micro-förlaget Andperseand. I 2012 initierte Konst & Teknik Publishing as (part/time) Pratice samman med Matilda Plöjel og Iaspis, en foredragserie og tunerende utstilling om og med mindre forlag som er drevet av utøvere.