Bokkunstprisen til Vivian Zahl Olsen

Vivian Zahl Olsen er tildelt Bokkunstprisen for sitt mangeårige arbeid innen barnebokillustrasjon. Prisen ble delt ut under Årets vakreste Bøker prisutdelingen på Sentralen i Oslo.

Vivian Zahl Olsen ble hedret under prisutdelingen (foto Alex Asensi)

Vivian Zahl Olsen ble hedret under prisutdelingen (foto Alex Asensi)

Bokkunstprisen berømmer en betydelig innsats for utgivelse av kvalitetsbøker, og ble første gang delt ut i 1957. Siden da har en rekke kulturpersonligheter mottatt den. Det er hovedstyret i Grafill som står for utvelgelsen.

Hovedstyrets begrunnelse

Det er egentlig merkelig at årets vinner av Bokkunstprisen ikke har fått denne hedersprisen tidligere. Som en av de mest aktive norske illustratørene på 1970- og 80-tallet har hun preget barndommen til flere generasjoner. Totalt har hun illustrert godt over 70 bøker, både bildebøker, forskjellige fagbøker og skolebøker. Illustrasjonene hennes er ofte fulle av detaljer, med karakteristiske figurer og ofte med barnet i sentrum.

Godt hjulpet av hennes folkekjære strek, har flere av bøkene blitt virkelige storselgere og blitt oversatt til en rekke språk. «Barnas egen sangbok» ble ikke bare årets bestselger i 1979, men har etablert seg om en norsk bokklassiker som i dag har solgt over 185 000 eksemplarer. En annen bestselger som bør nevnes er Trond-Viggo Torgersens «Kroppen», som totalt solgte over 45 000 eksemplarer – og et eksempel på hvordan hennes tegninger har vært med på å formidle kompliserte eller tabubelagte temaer til barn.

Tidlig i livet visste hun at det var tegner hun skulle bli, og da hun kjedet seg i mattetimene på folkeskolen begynte hun å fylle bøkene sine med tegninger av mennesker og dyr. Tegneegenskapene har hun visstnok arvet av sin far som både tegnet og malte, og hun ble tidlig oppmuntret av sin mor til å velge en kunstnerisk løpebane.

Årets prisvinner ble utdannet ved bokkunstlinjen på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole 1964. Allerede i 1963, mens det fortsatt var svart-hvitt-TV og hun fremdeles ikke var ferdig med utdannelsen, gjorde hun sine første illustrasjoner for NRK. De neste 25 årene var tegningene hennes en gjenganger i Barne-TV, hvor hun var med å skape flere programmer og karakterer, bl.a. i samarbeid med Bjørn Rønningen og Trond-Viggo Torgersen, deriblant «Fru Pigalopp», «Flode», «Kroppen», «Sommeren på Mirabelløya» og «Puslespill».

I årenes løp har hun vært representert på en rekke utstillinger både i inn- og utland. Hun har holdt 9 separatutstillinger rundt om i Norge, og siden 1997 har hun hatt en egen permanent utstilling av 40 Prøysen-bilder i Prøysen-museet.

Sin første utmerkelse fikk hun 1963, som vinner av konkurransen om Norges Naturvernforbunds emblem. Senere har hun fått en rekke utmerkelser for sitt arbeid: Kirke- og undervisningsdepartementets pris for bokillustrasjoner (1974), førstepris i Nordisk Ministerråds tegnekonkurranse (1979), Jacob-prisen (1980), Cappelen-prisen (1981), Kultur- og vitenskapsdepartementets billedbokpris (1982) og æresdiplom ved Verdenskongressen for barnelitteratur (1988). I tillegg ble hun tildelt H. C. Andersen-prisen ved den internasjonale utstilling for bokkunst i Leipzig i 1989.

I 2016 ble arbeidene hennes samlet i boka «Et liv med blyant og pensel. En bit av norsk kulturhistorie», og i 2018 mottok hun Kongens fortjenestemedalje for sitt omfattende virke.

Det er en stor ære å få tildele årets Bokkunstpris til en av norsk barnebokillustrasjons virkelige klassikere: Vivian Zahl Olsen.